Távoli világok kutatói Cikkek: 1181 - 1200

15 éves a Hubble-űrtávcső

15 éves a Hubble-űrtávcső15 éve állították Föld körüli pályára a modern csillagászat nagyágyúját, a Hubble-űrtávcsövet.

Újabb exobolygó fotó?

Újabb exobolygó fotó?Az elmúlt években egyre több olyan felvétel látott napvilágot, amelyek Naprendszeren kívüli bolygókat mutatnak. Ezúttal egy, a Napunkhoz hasonló csillag körül örökítettek meg egy ilyen égitestet.

Deep Impact: rövidlátó kamera

Deep Impact: rövidlátó kameraA legfrissebb teszteredmények szerint baj van a Tempel-1 üstökös felé haladó amerikai Deep Impact szonda kamerájának élesség-beállításával.

A Spitzer Űrtávcső két Naprendszeren kívüli bolygó fényét észlelte

A Spitzer Űrtávcső két Naprendszeren kívüli bolygó fényét észlelteA NASA infravörös űrtávcsövével először sikerült közvetlenül is észlelni két exobolygót.

Sarki fény a Szaturnuszon

Sarki fény a SzaturnuszonA NASA Hubble Űrtávcsöve és a Cassini űrszonda együttes mérései alapján vizsgálták a Szaturnuszon a sarki fény jelenségét.

Az első kráterek és vulkanizmus a Titanon

Az első kráterek és vulkanizmus a TitanonA Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda harmadszor közelítette meg a bolygó óriásholdját, a Titant. A képeken az első ismert kráterek, továbbá jégvulkanizmusra utaló alakzatok láthatók.

Fekete lyukak a Tejútrendszer közepe táján

Fekete lyukak a Tejútrendszer közepe tájánA Chandra adatai alapján négy kisebb fekete lyukat találtak galaxisunk centrumának közvetlen környezetében.

Valentin-napi üdvözlet a Chandrával

Valentin-napi üdvözlet a ChandrávalEz is csak Amerikában történhet meg (?) - a NASA Chandra röntgenteleszkópjának honlapjáról speciális elektronikus képeslapokat küldhetünk.

Kiválasztották a Mars Science Laboratory műszereit

Valamivel több mint négy évvel a tervezett indulás előtt már pontosan tudni lehet, milyen műszerekkel szerelik fel a marsjárók következő nemzedékét képviselő Mars Science Laboratory amerikai űrszondát.

PROGRAMAJÁNLÓ: Élőhelyek a Naprendszerben

A Földön kívüli élet kereséséhez a Naprendszer égitesteit is érdemes célba venni. Van is már néhány ígéretes jelölt: a Mars bolygó mellett a Jupiter holdja, az Europa és a Szaturnusz kísérője, a Titan jöhet szóba.

Melyik bolygót ábrázolja a kép?

Melyik bolygót ábrázolja a kép?A rejtvény megfejtése a cikkben olvasható. Segítségül csak annyit: a kép a gamma-sugárzás tartományában készült.

A marsjárművek újabb hosszabbítást kaptak

A marsjárművek újabb hosszabbítást kaptakA NASA 18 hónappal meghosszabbította a már több mint egy éve a Marson dolgozó Spirit és Opportunity küldetését.

Infravörös szivárványok a Titanon

Infravörös szivárványok a TitanonA Földhöz hasonlóan a Szaturnusz óriásholdján is létrejöhet a pazar jelenség. Ám ha egyszer majd arra járunk, "éjjellátó készüléket" kell használnunk, hogy a szivárványokban gyönyörködhessünk.

Sarki fény a Jupiteren - röntgentartományban

Sarki fény a Jupiteren - röntgentartománybanA NASA Chandra röntgencsillagászati mesterséges holdjával is megfigyelhető a sarki fény jelensége a Naprendszer legnagyobb bolygójának felsőlégkörében.

Egy egzotikus csillag hatalmas kitörése

Egy egzotikus csillag hatalmas kitöréseTavaly év végén, december 27-én soha nem látott erősségű kozmikus röntgen- és gammasugár-kitörés érte el a Földet. Okozója a Tejútrendszer távoli vidékén, ötvenezer fényévnyi távolságban levő különleges neutroncsillag volt.

Megvan a hiányzó anyag?

Megvan a hiányzó anyag?A Markarian 421 jelű kvazár megfigyelése során a Chandra olyan galaxisközi anyagfelhőkre bukkant, amelyek arra utalnak, hogy a „hagyományos” formájú (atomokból, ionokból álló) anyag jelentős hányada a galaxisok közötti térben található.

A Cassini tovább ontja a képeket

A Cassini tovább ontja a képeketA Szaturnusz körül keringő űrszonda kitűnő állapotban van, s szorgalmasan küldi az adatokat és a képeket - például a holdrendszer egyes tagjairól.

A NASA költségvetése és a Hubble-űrtávcső

A NASA költségvetése és a Hubble-űrtávcsőA Hubble sorsa ismét (és egyre komolyabban) megpecsételődni látszik: a napokban előterjesztett új NASA-költségvetésben egy centet sem terveztek a javítására.

A Plútó-Charon rendszer kialakulása

A Plútó-Charon rendszer kialakulásaEgy új kutatás szerint a Plútó és a Charon hasonlóan alakulhatott ki, mint több mint négymilliárd évvel ezelőtt a Föld-Hold rendszer. A Kuiper-öv legnagyobb képviselőjébe egykoron egy méretben hasonló nagyságrendű másik kisbolygó csapódhatott.

Ami egy szupernóvából 823 év után maradt

Ami egy szupernóvából 823 év után maradtA NASA Chandra röntgencsillagászati mesterséges holdjával hosszú expozíciós idejű felvételt készítettek a 3C58 jelű szupernóva-maradványról.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69
Összesen 1369 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022