Távoli világok kutatói Cikkek: 981 - 1000

Meglepetés a Naprendszer határán

Meglepetés a Naprendszer határánEgy éve indult az amerikai IBEX mesterséges hold, most hozták nyilvánosságra a Naprendszer és a csillagközi tér határterületéről készített első méréseit. A kutatók is meglepődtek.

Űrcsillagászat Magyarországon – konferencia

Űrcsillagászat Magyarországon – konferenciaA Magyar Csillagászati Alapítvány a Magyar Asztronautikai Társaság közreműködésével A Csillagászati Nemzetközi Éve keretében tudományos konferenciát rendez Budapesten, 2009. október 29-én.

Az Androméda-köd ultraibolya képe

Az Androméda-köd ultraibolya képeA Swift műholddal elkészítették a Tejútrendszerhez legközelebbi nagy spirálgalaxis képét, ami minden eddiginél jobb felbontású az ultraibolya tartományban.

Az „új” Hubble első képei

Az „új” Hubble első képeiA Hubble-űrtávcső májusi utolsó nagyjavítása, és az azt követő tesztek után most először hoztak nyilvánosságra csillagászati felvételeket.

PROGRAMAJÁNLÓ: Galileitől az űrtávcsőig

PROGRAMAJÁNLÓ: Galileitől az űrtávcsőigFöldön innen, Földön túl – ez annak a kiállításnak a címe, amely augusztus 25-én nyílik, és három hónapon át látogatható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

A Spitzer első „meleg” képei

A Spitzer első „meleg” képeiA Spitzer a „meleg” megfigyelések új területét nyitotta meg a csillagkeletkezéstől a csillagok haláláig.

A Spitzer felvétele egy spirálgalaxisról

A Spitzer felvétele egy spirálgalaxisról A NASA Spitzer-űrteleszkópja lélegzetelállító felvételt készített egy „csavart alakú galaktikus szörnyről”, melynek belsejében egy szem alakú objektum ragyog.

A Herschel és a Planck „potyautasai”

A Herschel és a Planck „potyautasai”A kozmikus sugárzási környezet feltérképezésére új lehetőség adódik tőlünk másfél millió kilométerre, a Nap-Föld rendszer külső Lagrange-pontjánál.

Van-e víz a Holdon?

Van-e víz a Holdon?A póluskörnyéki kráterek sötét mélyén jelentős vízjégkészletek lehetnek – vagy nem! A kérdésről évek óta szenvedélyes vita folyik.

Elindult a Herschel és a Planck

Elindult a Herschel és a PlanckÚtjára indult az Európai Űrügynökség (ESA) két új űrtávcsöve.

Harmadszor a Merkúr mellett

Harmadszor a Merkúr mellettAz amerikai MESSENGER űrszonda most még nem, de legközelebb már pályára is áll a Naprendszer legbelső bolygója körül.

A Tejútrendszer szívének Chandra-portréja

A Tejútrendszer szívének Chandra-portréjaA Chandra-röntgenműhold lélegzetelállító felvételt készített a Tejútrendszer galaktikus központjáról, feltárva galaxisunk szívét, annak komplex valójában.

A Planck első adatai biztatóak

A Planck első adatai biztatóakA mikrohullámú háttérsugárzás feltérképezésére készült európai űreszköz megkezdte a munkát, a Földtől másfél millió kilométeres távolságban.

Összeolvadó galaxisok

Összeolvadó galaxisokAz NGC 6240-ről készült látványos felvétel egy hatalmas kozmikus ütközés végső állapotát mutatja.

A Kepler megfigyelte egy óriás-exobolygó fázisait

A Kepler megfigyelte egy óriás-exobolygó fázisait  A márciusban indult amerikai exobolygó-kereső szonda kitűnően működik, már a tesztadatok is érdekességgel szolgáltak.

„Kozmikus tánccal” veszítenek tömeget a galaxisok

„Kozmikus tánccal” veszítenek tömeget a galaxisokA Nature hetilap legfrissebb számában megjelent egyik tanulmány magyarázatot nyújthat a törpe szferoidális galaxisok eredetére. A kutatás a galaxisképződés egy hiányzó láncszeméhez vezethet.

Egy szupernóva aszimmetrikus maradványa

Egy szupernóva aszimmetrikus maradványaEgy szomszéd galaxisban, a Kis Magellán-felhőben található csillagrobbanás-maradvány formája nem hasonlít ahhoz, amit az ilyen objektumoktól megszoktunk.

A Herschel legelső képei

A Herschel legelső képeiAz új európai infravörös űrteleszkóp június 14-én elkészítette első felvételeit. Az eredmény több mint kielégítő.

Exobolygók feltérképezése: a minta a Föld

Exobolygók feltérképezése: a minta a FöldAz új feladatot kapott Deep Impact űrszondával a saját bolygónkról végzett mérések arra lehetnek alkalmasak, hogy a jövőben értelmezni tudjuk a távoli csillagok körül keringő exobolygókról szerzendő adatokat.

Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályai

Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályaiMagyar csillagászoknak a NASA Spitzer-űrtávcsöve segítségével tett felfedezését a tekintélyes brit tudományos lap, a Nature holnapi száma közli.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
Összesen 1444 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022