Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Távoli világok kutatói Cikkek: 981 - 1000

A Herschel-űrtávcső egyedülálló felfedezése

A Herschel-űrtávcső egyedülálló felfedezéseAz ESA infravörös űrtávcsöve május 14-én ünnepelte egy éves „születésnapját”. Egy váratlan felfedezéssel is szolgált: egy teljesen üres, buborék jellegű térrész jelenlétét mutatta ki.

Marsi mezőgazdaság

Marsi mezőgazdaságMég mindig nincs a láthatáron a Mars meglátogatása űrhajósokkal, Japánban mégis foglalkoznak már a kutatás következő fázisával: mit és hogyan lehetne termelni az első marsi farmon?

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (2. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (2. rész)A Hubble egy új koncepció legfőbb hírnöke is: az űrtávcső egy világűrben szervizelhető, folyamatosan fejleszthető űreszköz. Nagyrészt ennek köszönheti kivételes sikerét, sőt egyáltalán a létét.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávcsövekről a Polarisban

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávcsövekről a PolarisbanHúsz éve állt pályára a Hubble-űrtávcső. A kerek évfordulóhoz kapcsolódva az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban az áprilisi keddi előadásokat az űrteleszkópoknak szentelik.

Terv az Europa jégpáncéljának in situ vizsgálatára

Terv az Europa jégpáncéljának in situ vizsgálatáraNémet és osztrák kutatók kidolgoztak egy berendezést, amely alkalmas lehet a Jupiter Europa holdját borító jégréteg közvetlen vizsgálatára.

CoRoT-9b: az első „normális” exobolygó

CoRoT-9b: az első „normális” exobolygóOlyan, mint a Jupiter, és a Merkúréhoz hasonló pályán kering a csillaga körül. Mégis az eddig ismert exobolygók közül talán a CoRoT-9b hasonlít a leginkább ahhoz a képhez, amit a Naprendszerben alakítottunk ki a bolygókról.

Fiatal csillagok egy középkorú galaxisban

Fiatal csillagok egy középkorú galaxisbanA NASA Spizter infravörös űrtávcsövének felmérése segítségével megtudhatjuk, milyen ütemben keletkeznek új csillagok saját galaxisunkban, a Tejútrendszerben.

A sötét anyagot kereső „detektív”

A sötét anyagot kereső „detektív”A valaha épített egyik legizgalmasabb tudományos mérőeszköz, az Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), megérkezett az ESA hollandiai tesztközpontjába, az ESTEC-be.

Pillantás(ok) a Plútóra

Pillantás(ok) a PlútóraA Hubble-űrtávcső mérései alapján minden eddiginél részletesebb információt kaptak a csillagászok a Plútó felszínéről.

MEGFEJTÉS: Naprendszer

MEGFEJTÉS: NaprendszerA Naprendszer mely holdjainak formálásában játszik kitüntetett szerepet az árapályfűtés? Megtudjuk, ki nyerte helyes megfejtéséért a Természet Világa csillagászati különszámának ajándék példányát.

Ősi galaxishalmazban „modern” galaxisok

Ősi galaxishalmazban „modern” galaxisokA galaxishalmazok a világegyetem legnagyobb gravitációsan kötött rendszerei. Egy új felfedezés segíthet megérteni, hogyan fejlődnek a galaxisok és hogyan alkotnak halmazokat.

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (3. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (3. rész)A Hubble korántsem csak egy sikeres koncepció, vagy bravúros űrszerelések sorozata. Az űrtávcső jelentősége a csillagászat forradalomszerű fellendítésében, egyúttal pedig az űrtudományok sosemvolt hatékonyságú népszerűsítésében áll.

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (1. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (1. rész)Aligha van ismertebb űreszköze a világnak, és ez az ismertség nem csak a tudományos közösségre vonatkozik. És alighanem megkockáztatható, hogy tudományos hasznát tekintve is a legek közé sorolható a ma 20 éve felbocsátott HST.

A legtávolabbi csillagbölcsők

A legtávolabbi csillagbölcsőkEgy messzi-messzi galaxisban a csillagászok olyan hatalmas mértékű csillagkeletkezést figyeltek meg, melynek során évente mintegy 250 naptömegnyi csillagközi anyagból keletkeznek újszülött csillagok.

Kozmikus rózsa

Kozmikus rózsaA NASA WISE infravörös űrteleszkópjának felvételét igazán látványosra színezték.

A legjobb közelképek a Phobosról

A legjobb közelképek a PhobosrólAz ESA tegnap hozta nyilvánosságra azokat a képeket, amelyeket a Mars Express szonda március 7-én készített a Mars nagyobbik holdjáról.

A változás szele bentről jön

A változás szele bentről jönHogyan alakíthatják a központi fekete lyukak a számukra otthont adó galaxisok alakját?

Újabb rekorder barna törpe

Újabb rekorder barna törpeEgy szokatlanul alacsony felszíni hőmérsékletű barna törpét fedeztek fel, tovább bővítve ezáltal az ilyen égitestek extrém tulajdonságainak listáját.

Jelentés minden idők legnagyobb csillagászati konferenciájáról

Jelentés minden idők legnagyobb csillagászati konferenciájárólJanuár első hetében tartották az American Astronomical Society éves konferenciáját, ezúttal Washington DC-ben.

Chandra: még legalább 2013-ig

Chandra: még legalább 2013-igA NASA sikeres röntgencsillagászati űrteleszkópjának működését tovább finanszírozzák.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75
Összesen 1488 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024