Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Távoli világok kutatói Cikkek: 881 - 900

Új életre kel a GALEX űrtávcső

Új életre kel a GALEX űrtávcsőDe már nem a NASA, hanem a Kaliforniai Műegyetem (Caltech) üzemeltetésében. Most először adtak külső használatba amerikai űrtávcsövet.

Egy nagy kisbolygó titkai

Egy nagy kisbolygó titkaiA Vesta körül keringő amerikai Dawn űrszonda mérései nyomán kiderült, hogy egy keletkezésekor félbemaradt bolygóról van szó, és hogy számos földi meteor valóban erről az égitestről származik.

A Hubble is figyeli majd a Vénusz-átvonulást

A Hubble is figyeli majd a Vénusz-átvonulástPedig az érzékeny űrtávcsővel még a Nap közelébe sem szabad nézni! Akkor hogyan, és miért?

Az infravörös égbolt – ahogy a WISE látta

Az infravörös égbolt – ahogy a WISE láttaMegjelent a tavaly év elején végleg leállított amerikai égtérképező űrteleszkóp teljes, végső katalógusa.

Lidar űralkalmazásokhoz

Lidar űralkalmazásokhozA már az űrtávérzékelésben is alkalmazott „lézeres radar” elvén működő berendezéseknek nagy jövője lehet a bolygókutatásban, az űreszközök precíz landolásában vagy összekapcsolásában is.

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (2. rész)

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (2. rész)Az elhatározás és a felbocsátás között mindössze 3 év telt el. 1972 márciusában útjára indult az első szonda a külső Naprendszerbe, hogy felderítse az aszteroidaövet és a Jupitert. És volt még egy kisebb, de annál érdekesebb cél: üzenetet vinni más csillagrendszerek értelmes lényeinek.

Egy kozmikus „születésnap”

Egy kozmikus „születésnap”Amíg az ősemberek a kőkorban zsákmányukra vadásztak és barlangokban találtak menedéket Afrikában, addig a távoli Nagy Magellán-felhőben egy, a Napunknál tizenhatszor nehezebb csillag élete egy hatalmas összeomlással ért véget.

Az Univerzum, ahogyan a Planck látja

Az Univerzum, ahogyan a Planck látjaAz ESA által üzemeltetett Planck-szonda új teljes égbolttérképeket készített, melyeken többek között korábban ismeretlen csillagkeletkezési területek és eddig nem látott mikrohullámú derengés is megfigyelhető a Tejútrendszer szíve körül.

Amerikai űrköltségvetési terv, megszorításokkal

Amerikai űrköltségvetési terv, megszorításokkalA Fehér Ház a hét elején nyilvánosságra hozta, mennyit és milyen felosztásban szánna a NASA programjaira 2013-ban. A nagy vesztes a Mars kutatása lehet.

Új infravörös műszer térképezte fel a W3 csillagkeletkezési területet

Új infravörös műszer térképezte fel a W3 csillagkeletkezési területetÚj infravörös műszerek pásztázzák az eget, ezúttal azonban egészen speciális körülmények között, egy átalakított Boeing-747-es fedélzetére szerelt nagy távcsőről. A NASA sztratoszférában működő obszervatóriuma, a SOFIA egy fiatal, nagytömegű csillagokban gazdag csillaghalmazt örökített meg első útjainak egyikén.

Lassabb a Nap, mint gondolták

Lassabb a Nap, mint gondoltákAz amerikai IBEX műhold méréseiből arra következtettek, hogy a Nap az eddig hittnél kisebb sebességgel szeli át a körülötte levő csillagközi gázfelhőt, s így előtte talán nincs is fejhullám.

Az aktív galaxismag káros a csillagkeletkezésre

Az aktív galaxismag káros a csillagkeletkezésreHa a galaxisok középpontjában levő szupernagy tömegű fekete lyukak „beindulnak”, kisöprik a környezetükből azt a gázt, amiből új csillagok keletkezhetnének.

Vadászat exoholdakra

Vadászat exoholdakraNaprendszerünk szinte valamennyi bolygója rendelkezik holdakkal. Így jogos az a feltevés, hogy a nagyszámú ismert exobolygó egy része is rendelkezhet holdakkal.

Késik az új űrteleszkóp startja

Késik az új űrteleszkóp startjaA NASA röntgentartományban működő NuSTAR űrcsillagászati holdjának felbocsátását akár hónapokkal is elhalaszthatják.

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (3. rész)

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (3. rész)Annak ellenére, hogy – nagyon leegyszerűsítve – egy beáldozható szonda indult a Jupiter felé, lényegében annak kiderítésére, hogy az aszteroidaöv és az óriásbolygó sugárzása nem tesz-e kárt benne, a Pioneer-10 óriási ismerethalmazzal indította útjára a külső Naprendszer kutatását.

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (1. rész)

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (1. rész)Merkúr, Vénusz, Mars, Hold, mind „megvolt” már az űrkutatóknak az űrkorszak első évtizedén belül. De ezek mind a belső Naprendszerben vannak. Az igazi felfedezések az aszteroidaövön kívül vártak a tudósokra, a gázóriásoknál.

Készülhet a Hayabusa-2

Készülhet a Hayabusa-2A második japán kisbolygóminta-gyűjtő űrszonda 2014-ben indulna az 1999 JU3 jelű földközeli kisbolygó felé.

Glenn az emberes Mars-utazásért

Glenn az emberes Mars-utazásértMa ötven éve repült John Glenn, a legelső amerikai, aki űrhajóval megkerülte a Földet.

Készül a starta az új röntgentávcső

Készül a starta az új röntgentávcsőA NASA új röntgencsillagászati műholdja, a NuSTAR március közepén indulhat Pegasus-XL rakétával.

Planck: félig vége

Planck: félig végeA kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást tanulmányozó európai szonda nagyfrekvenciás méréseihez használt hűtőanyag elfogyott. Alacsonyabb frekvenciákon még 6-9 hónapja lehet hátra a Plancknak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75
Összesen 1489 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024