A hét képe Cikkek: 701 - 720

Árnyék a Hold felé

Árnyék a Hold feléMiért mutatott az Atlantis 2001-es indításakor a füstfelhő árnyéka pont a telihold felé?

Kövessük az európai műholdakat (is)!

Kövessük az európai műholdakat (is)!Egyes európai érdekeltségű, Föld körül keringő űreszközök könnyű nyomon követésére az ESA létrehozott egy internetes honlapot.

Küllős spirálgalaxis

Küllős spirálgalaxisA Hubble-űrtávcső látványos képén a közeli NGC 1672 galaxis látszik, amely éppen felénk mutatja legszebb „oldalát”.

Furcsa alakú légörvény a Szaturnuszon

Furcsa alakú légörvény a SzaturnuszonA Cassini felvételein az óriásbolygó északi pólusát egy hatszög alakú légköri képződmény övezi.

A Szaturnusz - felülről

A Szaturnusz - felülrőlA Cassini-űrszonda mostani pályája lehetővé teszi, hogy az óriásbolygóról és gyűrűrendszeréről új nézőpontból készíthessen felvételeket.

Kozmikus szem üstököspor-pupillával

Kozmikus szem üstököspor-pupillávalA NASA Spitzer-űrtávcsövének látványos felvételén egy sokat fényképezett planetáris köd látható, de a megszokottól eltérő színekben.

Megvan a Nyomkereső is!

Megvan a Nyomkereső is!Rengeteg embert fordított az űrkutatás felé a két évtizeddel a Vikingek után indított újabb űrszonda, amely leszállt a Marson. A Mars Pathfinder (Mars Nyomkereső) többhónapos működésével jelentősen túltett tervezett élettartamán. A Mars Reconnaissance Orbiter megtalálta az elveszett Nyomkeresőt.

Kozmikus szőrmók fülbevalóval

Kozmikus szőrmók fülbevalóvalNémi fantáziával megszemélyesíthető az NGC 1316 jelű, öt hónapon belül két szupernóvát produkáló galaxis képe.

Kaliforniai erdőtűz műholdképen

Kaliforniai erdőtűz műholdképenAz európai Envisat távérzékelő mesterséges hold képe a Dél-Kaliforniában október végén pusztított tűz messze terjedő füstjét mutatja.

Még mindig Atlantis...

Még mindig Atlantis...Az Atlantis űrrepülőgép legutóbbi útjával (STS-115) kapcsolatban egy érdekes kép – és egy érdekes hír.

A Fiastyúk infravörösben...

A Fiastyúk infravörösben......pontosabban színesben. A Spitzer-űrtávcső felvételeiből összeállított képet ugyanis élénk színekkel látták el, hogy még nagyobb hatással legyen az érdeklődő közönségre.

Földrengés nyomán felszínemelkedés

Földrengés nyomán felszínemelkedésA csendes-óceáni Salamon-szigeteken április 2-án történt földrengés után a környező korallzátonyok egy része a vízfelszín fölé emelkedett.

A Földről részleges, az űrből teljes

A Földről részleges, az űrből teljesEz a megállapítás a március 19-én bekövetkezett napfogyatkozásra volt igaz, amit a japán Hinode napkutató műhold felvételén mutatunk be.

A Jupiter gyűrűje közelről

A Jupiter gyűrűje közelrőlA nemrég a Jupiter mellett elhaladt amerikai New Horizons szonda sorra küldi haza az óriásbolygó környezetében készített felvételeit.

A Rosetta a Marsnál

A Rosetta a MarsnálMa az európai Rosetta üstököskutató szonda sikeresen elhaladt a Mars közelében, ahol újabb lendületet nyert további útjához.

A Jupitert észlelte a Mars-szonda

A Jupitert észlelte a Mars-szondaA Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter 40 cm átmérőjű teleszkópja (kamerája) akkora felbontást tesz lehetővé, hogy vele még a Jupiter is könnyedén észlelhető.

A COROT rakétájának látványos visszatérése

A COROT rakétájának látványos visszatéréseJanuár 4-én reggel az USA Colorado államából és környékéről volt látható, amint a Szojuz hordozórakéta maradványai megsemmisültek a légkörben.

Gyöngysor a Nap előtt

Gyöngysor a Nap előttA szerdai Merkúr-átvonulás a Föld túloldaláról volt látható, s a napkutató űreszközök is megörökítették.

A Föld fényei éjjel

A Föld fényei éjjelBolygónk országai, városai jellegzetes fényeik alapján a világűrből is felismerhetők.

Milyennek látszik a Föld a Szaturnusz mellől?

Milyennek látszik a Föld a Szaturnusz mellől?Megtudhatjuk az amerikai Cassini-űrszonda szeptemberben készített felvételéről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Összesen 879 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019