Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 61 - 80

CarpathiaSat

CarpathiaSatA ma alapított vállalat célja, hogy 2024-ben geostacionárius pályára állítsa és üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas távközlési műholdját.

Az űrtávközlés műszaki oldalai (3. rész)

Az űrtávközlés műszaki oldalai (3. rész)Sorozatunk folytatásában a műholdas műsorszóró szolgáltatás fejlődéséről olvashatnak.

Starlink: 57, utastársakkal

Starlink: 57, utastársakkalÚjabb adaggal bővült a SpaceX internetszolgáltatásra készülő műholdrendszere. Ezúttal két BlackSky Global földmegfigyelő hold is utazott a Falcon-9 rakétával.

Dupla Ekszpressz

Dupla EkszpresszKét orosz geostacionárius távközlési holdat indítottak Bajkonurból, egy Proton-M hordozórakétával.

APStar-6D

APStar-6DA név egy új kínai kereskedelmi távközlési műholdat takar, amely egy Hosszú Menetelés-3B rakétával indult a geostacionárius pálya felé.

Az űrtávközlés műszaki oldalai (2. rész)

Az űrtávközlés műszaki oldalai (2. rész)A fejlődési tendenciákból látható, hogy a műholdas távközlés megvalósításának két kritikus műszaki alapja van: a pályapozíciók és a frekvenciák.

Az űrtávközlés kezdetei (2. rész)

Az űrtávközlés kezdetei (2. rész)Az űrtávközlés korai történetét bemutató sorozatunkat az 1963-ban megtartott Űrértekezlettel folytatjuk.

EDRS-C: szolgálatra kész

EDRS-C: szolgálatra készAz európai adatátjátszó műholdrendszer tavaly augusztusban indult második tagja sikeresen elért a geostacionárius pályára és túljutott a beüzemelésén is.

Nyolcadszor 60 Starlink

Nyolcadszor 60 StarlinkA SpaceX műholdrendszere töretlenül bővül. Floridából nyolcadik alkalommal állítottak pályára egy 60-as adagot.

Starlink: 400 fölött

Starlink: 400 fölöttA koronavírus-járvány miatt lelassult globális űrtevékenység ellenére elindult a SpaceX műholdseregének újabb 60 tagja.

Ariane-5, három műholddal

Ariane-5, három műholddalAz európai nehézrakéta ez akalommal három, geostacionárius pályára szánt űreszközzel – két távközlési holddal és egy újabb „műholdjavítóval” – emelkedett a magasba.

Az űrtávközlés kezdetei (3. rész)

Az űrtávközlés kezdetei (3. rész)Űrtávközlés-történeti sorozatunk 1971-től, a genfi Űrtávközlési Rádió-világértekezlet felidézésével folytatódik.

Izrael űrprogramja (2. rész)

Izrael űrprogramja (2. rész)Háromrészes cikksorozatunk első részében az ország hordozórakétáit és katonai űrprogramját mutattuk be. Most a polgári műholdas programokat ismertetjük.

Anasis-2

Anasis-2Dél-koreai katonai műhold indult Floridából, és a Falcon-9 rakétával újrahasznosítási időrekordot is felállítottak.

Újjáéledhet a OneWeb

Újjáéledhet a OneWebA brit kormány július elején bejelentette, hogy felvásárolja a márciusban csődbe jutott brit–amerikai OneWeb céget.

Az űrtávközlés műszaki oldalai (1. rész)

Az űrtávközlés műszaki oldalai (1. rész)Az űrtávközlés kezdeti lépéseinél a műszaki haladás eredményei és egy óriási ütemű fejlődés tanúi lehetünk, ahol az egyik fő mozgatórugó a világrendszerek versenye.

Starlink: most csak 58...

Starlink: most csak 58......és még három másik kicsi „vendégműhold” állt pályára a SpaceX Falcon-9 rakétájával.

Az űrtávközlés kezdetei (1. rész)

Az űrtávközlés kezdetei (1. rész)Nincs űrkutatás űrtávközlés nélkül. Az egyik leggyakoribb és legrégebbi űralkalmazás az űrtávközlés.

Két Hszingjün

Két HszingjünEgy 80 darabosra tervezett kínai távközlésiműhold-konstelláció első két tagja került alacsony Föld körüli pályára.

Privatizálandó TDRS-ek

Privatizálandó TDRS-ekÚjabb fontos űrtávközlési szegmens kerül magánkézbe az Egyesült Államokban. A NASA magáncégeknek adja át adattovábbító hálózatát.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Összesen 660 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020