Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 861 - 880

A 300. Proton!

A 300. Proton!A 300. orosz Proton rakéta szombatra virradó éjszaka sikeresen pályára állította az AMC-9 jelű amerikai távközlési műholdat.

Görögország első távközlési műholdja

Görögország első távközlési műholdjaAz elmúlt éjszaka, közép-európai idő szerint 0:10-kor elindult az amerikai Atlas-5 hordozórakéta második példánya. Hasznos terhe a Hellas Sat 2, Görögország és Ciprus első saját távközlési műholdja.

Brit iskolák műholdakat használnak a naprakész adatok megszerzéséhez

Mára már több, mint 1000 iskola iratkozott fel erre a vadonatúj szolgáltatásra, amelyet az Espresso Broadband Ltd. biztosít különböző oktatási intézmények számára. A cég műhold technológia alkalmazásával sugároz naprakész információt az angliai és wales-i iskolák tanárainak és hallgatóinak.

Elhalasztották az Ariane startját

Elhalasztották az Ariane startjátAz Ariane 5 megnövelt tolóerejű változatának tavaly decemberi meghibásodása után most indították volna először a nagyrakéta alapváltozatát. A startot azonban el kellett halasztani – ezúttal nem a rakéta hibája miatt.

Irán két éven belül távközlési holdat indít

Az iráni kormány a közelmúltban az olasz Carlo Gavazzi Space céggel írta alá azt a szerződést, amely szerint Irán első távközlési holdját az itáliai űripari vállalat készíti.

Problémák a Nimiq 2-vel

Problémák a Nimiq 2-velA Telesat Canada február 20-án problémákat észlelt Nimiq 2 nevű műholdján. Az egyik legfontosabb kanadai közvetlen műsorszóró hold egy közelebbről meg nem nevezett tápellátási rendellenességéről beszélnek.

Szigorúan titkos orosz műhold

Oroszország egy Molnyija M rakétával a pleszecki űrkikötőből sikeresen pályára állított egy titkos katonai műholdat, melynek a start után a Kozmosz-2393 jelzést adták.

Pályán az NSS-6 távközlési műhold

Pályán az NSS-6 távközlési műholdDecember 18-án kora hajnalban az európai Arianespace cég hordozórakétája sikeresen pályára állította a New Skies Satellites cég legújabb - NSS-6 nevű - távközlési műholdját.

Eutelsat I-F4: megérdemelt nyugdíj

Eutelsat I-F4: megérdemelt nyugdíjDecember első hetében befejezte szolgálatszerű működétés az egyik első olyan európai távközlési műhold, amely egész kontinensünket képes volt ellátni. Az Eutelsat I-F4 még mint ECS-4 (European Communications Satellites - Európai Távközlési Műholdak) került pályára 1987-ben. Utoljára 2002 december 1.-én kapott parancsot az irányítóktól.

250.000 INMARSAT terminál!

250.000 INMARSAT terminál!A műholdas (elsősorban mobil) távközlési szolgáltatásokat nyújtó INMARSAT szervet szeptember 20-án sajtóhírben jelentette be, hogy különféle termináljainak száma elérte a negyedmilliót.

PROGRAMAJÁNLÓ: Nézze élőben a Mars Express startját!

PROGRAMAJÁNLÓ: Nézze élőben a Mars Express startját!Az ESA TV élőben közvetíti a Mars Express hétfői startját. A műholdas adás szabadon fogható az ASTRA műholdrendszerről.

Sikeres volt az indiai rakéta repülése

Sikeres volt az indiai rakéta repüléseCsütörtökön az indiai fejlesztésű GSLV hordozórakéta sikeresen állította geostacionárius átmeneti pályára a saját fejlesztésű GSAT-2 távközlési műholdat.

Ariane V-160: Az indítás sikeres

Ariane V-160: Az indítás sikeresAz egy napos halasztást követően kitűzött időponthoz képest mindössze néhány perces késéssel elindult Francia Guayana-ból az Ariane 5 alapváltozatának legújabb példánya. A rakéta sikeresen a geostacionárius pályához vezető átmeneti pályára állította az Insat 3A és a Galaxy XII műholdakat.

Az európai űrtevékenység (21. rész): AZ ELSŐ ESA – MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉS

Az európai űrtevékenység (21. rész): AZ ELSŐ ESA – MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉSHazánk néhány éven belül csatlakozhat az Európai Űrügynökséghez (ESA). Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. Mostani epizódunkban megismerkedünk az első Ariane rakéták sikereivel és kudarcaival, és bemutatjuk az első olyan magyar űrberendezést, amely „nyugati” űreszközzel jutott a világűrbe.

A BA teszteli a legújabb égi műholdas szolgáltatást

A BA teszteli a legújabb égi műholdas szolgáltatástA világ egyik kiemelkedő légitársasága a British Airways. A BA most London - New York járatán megkezdte a Boeing Connexion nevű szélessávú műholdas szolgáltatásának vizsgálatát.

Nézze karosszékből a Columbia startját!

Nézze karosszékből a Columbia startját!Az ESA TV-től kapott információink szerint a Columbia indítása digitális műholdvevővel élőben lesz nézhető az Atlantic Bird 1 műholdról.

Hat parányi távközlési, technológiai és oktatási műhold

Hat parányi távközlési, technológiai és oktatási műholdEgyszerre hat műhold került pályára Bajkonurból. A dolog érdekessége, hogy az Oroszország által Kazahsztántól bérelt indítóhelyről, egy orosz-ukrán vegyesvállalat rakétája vitt pályára amerikai-orosz, argentín, német, olasz, és szaudi űreszközöket, - látványosan demonstrálva az űrtevékenység határokon átívelő jellegét.

Az óceánban végezte az eddigi legnagyobb európai távközlési hold

Az óceánban végezte az eddigi legnagyobb európai távközlési holdNem sikerült magasabb pályára állítani a hordozórakéta hibájából immár egy hete alacsony pályán ragadt ASTRA 1K-t. Ennek eredményeként a nagyméretű műhold annyira lefékeződött, hogy hajnalban a Csendes-óceánba zuhant.

Akik nélkül nehezebb lenne műholdjainkkal kommunikálni

Akik nélkül nehezebb lenne műholdjainkkal kommunikálniMa már képesek vagyunk legértékesebb műholdjainkkal, vagy a Nemzetközi Űrállomással akkor is kapcsolatot tartani, amikor azokat a földi követőállomások nem látják. Ezt egy speciális műholdrendszer - a TDRSS - teszi lehetővé. A rendszer legújabb tagja ezen a héten került keringési pályára.

Inmarsat részvénycsomag eladás?

Egy fontos bejelentés
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Összesen 887 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024