Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 841 - 860

Néhány európai ország és a NATO űrtávközlési együttműködése

Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország 2005-től tizenöt évig biztosít URH és mikrohullámú műholdas távközlési kapacitást a NATO számára saját kommunikációs műholdjain.

Műholdakon keresztül az Olimpiáig!

Műholdakon keresztül az Olimpiáig!Intelsat műholdakon keresztül továbbítják az Olimpia eseményeit a távoli kontinensekre.

Menteni, ami menthető (5. rész) - Olympus

Menteni, ami menthető (5. rész) - OlympusTalán az egyik legbonyolultabb mentőakció volt az, amelynek során az ESOC mérnökei az Olympus távközlési mesterséges holdat keltették újra életre 1991-ben.

Sarkvidéki utazás űrből jövő segítséggel

Sarkvidéki utazás űrből jövő segítséggelEgy magányos francia felfedező közel négy éve tartó utazása az északi sarkvidéken lassan a végéhez közeledik.

Űrtechnológiák a Földön

Űrtechnológiák a FöldönEgy, az űrkutatás eredményeinek elterjesztésével foglalkozó amerikai alapítvány idén újabb négy űrtechnológiai alkalmazást választott be a legjobbak közé.

A felhő, amelyik felfalta a rakétát…

A felhő, amelyik felfalta a rakétát…December 28-án (vasárnap), közép-európai idő szerint 24:00-kor indult Bajkonurból az az orosz Proton rakéta, melyet néhány másodperccel a start után már el is nyelt az alacsony felhőzet. A start szerencsére rendben zajlott, és így nem sokkal később pályára került az új generációs Express AM távközlési műholdak első tagja.

Kínai dömping az űrben

Kínai dömping az űrbenKína sikeresen pályára állított szombaton egy távközlési műholdat, és ennek apropóján egy illetékes bejelentette, hogy Peking 2005-ben tervezi a következő űrhajós utazását.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (6. rész): Űrtávközlés és műholdas navigáció

KÍNA ŰRPROGRAMJA (6. rész): Űrtávközlés és műholdas navigációA hatalmas kiterjedésű országban természetes igény van az űrtávközlés, a műholdas helymeghatározás és navigáció fejlesztésére. Cikkünk a leglátványosabb eredményeket foglalja össze.

Újabb európai és indiai távközlési műholdak

Újabb európai és indiai távközlési műholdakA ma hajnalban indított európai Ariane 5 rakéta az első európai holdszondán (SMART-1) kívül pályára állította az európai e-Bird, és az indiai INSAT-3E távközlési műholdat is.

SOHO (2. rész): Az űridőjárás előrejelző

SOHO (2. rész): Az űridőjárás előrejelzőCikksorozatunk előző részében bemutattuk, hogy miképp sikerült megmenteni a SOHO-t. Mostani – befejező – cikkünkből kiderül, hogy ez miért is volt annyira fontos oly sok szakember – sőt nem csak szakember – számára.

Szuperlassú fény

Szuperlassú fényEgy forradalmi felfedezés következtében még gyorsabbá tehetők az optikai kommunikációs hálózatok.

Menteni, ami menthető (9. rész) - Artemis

Menteni, ami menthető (9. rész) - ArtemisSorozatunk befejező részében az ESA sokcélú távközlési mesterséges holdjának, a 2001 júliusában indult Artemisnek a kalandos sorsát mutatjuk be.

Ariane 5: újabb siker

Ariane 5: újabb sikerJúlius 17-én egy Ariane 5G rakétával sikeresen Föld körüli pályára állították az eddig épített legnehezebb távközlési műholdat.

Új távközlési műhold Európának

Új távközlési műhold EurópánakKözép-európai idő szerint kedden 0:06-kor indult Bajkonurból a Porton hordozórakéta legutóbbi, ezúttal Breeze-M végfokozattal szerelt példánya. A hordozórakéta az Eutelsat távközlési szolgáltató W3A jelű műholdját állította pályára.

Sikeres volt az idei év első startja

Sikeres volt az idei év első startjaNéhány órával ezelőtt a Sea Launch szervezet Zenyit rakétája a Csendes-óceán vizéről sikeresen állította pályára a Telstar-14/Estrela do Sul-1 távközlési műholdat. A műhold elsősorban Brazília lakosságát fogja szolgálni.

Pályán az AMOS-2

Pályán az AMOS-2Közép-európai idő szerint ma este 22:30-kor az 1684. Szojuz hordozórakéta sikeresen pályára állította a Fregat végfokozatot és a rá erősített AMOS-2 távközlési műholdat.

Viharok a Napon

Viharok a NaponBár a napfolt-tevékenység maximumán már rég túl vagyunk, Napunk mégis úgy forrong, mintha elfelejtette volna az emberek által megfigyelt tudományos tényeket. Mostani aktivitása akár a távközlési hálózatok és rádiónavigációs rendszerek működésére is hatással lehet.

India három műholdat indít 2004-ben

India három műholdat indít 2004-benIndia a következő évben három mesterséges hold indítását tervezi. A jelenlegi tervek szerint egy-egy távközlési, távérzékelő és távoktatási űreszköz kerül pályára.

Műholdas telefon és GPS az Antarktiszon

Műholdas telefon és GPS az Antarktiszon2003 januárjában magyar kutató és filmes expedíció érkezett a Nyugat-antarktiszi King George-szigetre. Munkájuk során rendszeresen alkalmazták a mobil műholdas kommunikációt és a GPS műholdas helymeghatározást.

SOHO (1. rész) Az öregedés jelei

SOHO (1. rész) Az öregedés jeleiAz antenna pozíciójának hibája miatt félő volt, hogy június 27-től elsötétülnek a SOHO képei, s 19 napig nélkülöznünk kell a Napot figyelő „űrszem” adatait. Úgy tűnik azonban, hogy sikerülhet minimalizálni az adatveszteséget, sőt az ESA mai közleménye szerint a probléma hosszú távon jóval kisebb lesz mint azt korábban gondolták. A mostani közlemény jó alkalom arra, hogy (egy kétrészes cikksorozatban) megismerkedjünk ezzel a nem mindennapi űreszközzel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Összesen 887 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024