Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 841 - 860

Rossz pályára került az ARABSAT-4A

Rossz pályára került az ARABSAT-4AAz orosz Proton hordozórakéta Breeze-M végfokozatának hibás működése miatt kevés a remény, hogy a távközlési hold eljut a tervezett geostacionárius pályára.

Szökőmásodperc

SzökőmásodpercAz idén 1 másodperccel hosszabb lesz az év. De lehet, hogy utoljára alkalmazzák a szökőmásodpercet a Föld valós forgása és az atomórák által mért idő eltérésének kiegyenlítésére?

Internet és multimédia egy thai műholdon keresztül

Internet és multimédia egy thai műholdon keresztülEgy európai Ariane-5G rakéta a valaha indított legnagyobb tömegű (6,5 tonnás) távközlési műholdat állította sikeresen pályára pár órával ezelőtt.

Pozitív hírek Kínából

Pozitív hírek KínábólSzerdán Kínából a saját műszaki-tudományos célú műholdsorozat egy újabb tagját állították pályára. Ehhez kapcsolódóan bejelentették, hogy jól halad az első nigériai távközlési hold építése és a második kínai személyszállító űrhajó előkészítése.

Újabb Intelsat hold

Újabb Intelsat hold2005. június 24-én a Sea Launch tengeri platformjáról indított ukrán-orosz Zenyit-3SL rakéta sikeresen pályára állította az Intelsat Americas IA-8 távközlési holdját.

A legújabb amerikai TV-műhold

A legújabb amerikai TV-műholdA kazahsztáni Bajkonur melletti űrközpontból, egy orosz Proton óriásrakétával került Föld körüli pályára az amerikai DirecTV társaság legújabb műholdja, mely hamarosan már 14 millió család számára biztosíthat szolgáltatást.

India térképészeti műholdat indított

India térképészeti műholdat indítottKözép-európai idő szerint ma hajnalban az indiai szakemberek egy saját fejlesztésű rakétával sikeresen pályára állították a közel másfél tonnás CARTOSAT-1 és a 43 kg-os HAMSAT rádióamatőr műholdakat.

Óriási méretű napfoltcsoport

Óriási méretű napfoltcsoportA 2003 novembere óta tapasztalt legnagyobb napkitörés zajlott le január 17-én, és nagy mennyiségű napanyag hagyta el központi csillagunkat. Elképzelhető, hogy a napokban kisebb-nagyobb problémák jelentkeznek a Föld körül keringő műholdak, a műholdas és földi telepítésű helymeghatározó és navigációs (pl. LORAN-C, GPS, EGNOS, OmniStar) és kommunikációs rendszerek (pl. InmarSat, Thuraya), valamint egyes nagy elektromos hálózatok működésében.

Néhány európai ország és a NATO űrtávközlési együttműködése

Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország 2005-től tizenöt évig biztosít URH és mikrohullámú műholdas távközlési kapacitást a NATO számára saját kommunikációs műholdjain.

Műholdakon keresztül az Olimpiáig!

Műholdakon keresztül az Olimpiáig!Intelsat műholdakon keresztül továbbítják az Olimpia eseményeit a távoli kontinensekre.

Újabb műsorszóró műhold a világűrben

Újabb műsorszóró műhold a világűrbenCsütörtökre virradó éjszaka egy csendes-óceáni úszó platformról sikeresen pályára állították a legújabb amerikai műsorszóró holdat. Az indítás amerikai-norvég-orosz-ukrán együttműködésben valósult meg.

Optikai adatátvitel műholdak között

Optikai adatátvitel műholdak közöttSikerült az első, lézernyaláb segítségével végrehajtott kétirányú adattovábbítási kísérlet egy japán és egy európai mesterséges hold között.

Szélessávú adatátvitel a világ végén (is)

Szélessávú adatátvitel a világ végén (is)A France Telecom és az INMARSAT közösen fejleszti a jövő mobil-műholdas, szélessávú adatátviteli rendszerét. A szolgáltatás ez év végén indulhat.

Orosz távközlési hold indult

Orosz távközlési hold indult2005. június 24-én (pénteken) 19:41 GMT-kor egy orosz Proton-K nehéz hordozórakéta indult a Bajkonuri Űrközpontból, fedélzetén a Block-DM végfokozatra szerelt Express AM-3 távközlési műholddal.

Behemót az űrben

Behemót az űrbenHamarosan pályára áll a valaha épült legnagyobb tömegű kereskedelmi műhold, az iPSTAR-1. A lenyűgöző méretek elismerésre méltó teljesítményt is takarnak.

Közös matematika-előadások indiai és francia diákoknak

Közös matematika-előadások indiai és francia diákoknakA franciaországi Toulouse és az indiai Bangalore egyetemeinek hallgatói közös alkalmazott matematikai kurzusokon vettek részt - miközben egyikük sem utazott el otthonról.

Szélessávú mobil műholdas távközlés

Szélessávú mobil műholdas távközlésPénteken került pályára az az új generációs nemzetközi távközlési műhold, amely elsősorban a tengeri és légiközlekedést, illetve az expedíciós munkákat és a katasztrófa-elhárítást forradalmasíthatja.

Sikeres volt az Atlas-5 startja

Sikeres volt az Atlas-5 startjaBár az eredetileg tervezetthez képest néhány órával később, de sikeresen a világűrbe juttatta rakományát az amerikai Atlas-5 rakéta.

Szuperlassú fény

Szuperlassú fényEgy forradalmi felfedezés következtében még gyorsabbá tehetők az optikai kommunikációs hálózatok.

Menteni, ami menthető (9. rész) - Artemis

Menteni, ami menthető (9. rész) - ArtemisSorozatunk befejező részében az ESA sokcélú távközlési mesterséges holdjának, a 2001 júliusában indult Artemisnek a kalandos sorsát mutatjuk be.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Összesen 903 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024