Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 801 - 820

Kettő meg kettő

Kettő meg kettőA Times című napilapban nemrég jelent meg, hogy Londonban hamarosan üzembe helyeznek egy speciális űrrendszert, amely segítségével meg tudják figyelni a gyanús állampolgárok viselkedését.

A Kiku-8 a Föld körül

A Kiku-8 a Föld körülSikeresen startolt és napelemeit is kinyitotta a legújabb japán űrkísérlet keretében felbocsátott műhold.

Európai rakéta két amerikai műholddal

Európai rakéta két amerikai műholddalAz Ariane-5 ECA hordozórakéta idei ötödik indítása során két amerikai távközlési holdat állított pályára.

Arab távközlési hold indult

Arab távközlési hold indultSzerdán Proton hordozórakétával sikeresen pályára állt az ARABSAT-4B (BADR-4) mesterséges hold.

Új antenna-technológia

Új antenna-technológiaAz Ariane hordozórakéta legutóbbi indításakor a japán űrügynökség sikerrel próbált ki egy olyan antennát, amelyhez hasonlót nemsokára nagyobb méretben alkalmazhatnak majd.

Hullócsillag?

Hullócsillag?Egy francia asztrofotós Perseida meteorokra várva egy látszólag hasonló jelenséget örökített meg.

Föld körüli pályán a Koreasat-5

Föld körüli pályán a Koreasat-5A Csendes-óceán közepén úszó platformról indult Dél-Korea első kettős (katonai és kereskedelmi) hasznosítású kommunikációs holdja.

Sikeres Proton-indítás

Sikeres Proton-indításAz öt hónappal ezelőtti kudarc után most újra Breeze-M végfokozattal indult a hordozórakéta, ezúttal teljes sikerrel: a Hot Bird-8 műsorszóró hold már Föld körüli pályán kering.

Kazah távközlési hold

Kazah távközlési holdOrosz Proton-K rakétával került pályára az ázsiai ország első saját távközlési mesterséges holdja, a KazSat-1.

Két új távközlési hold az Ariane-5 „hátán”

Két új távközlési hold az Ariane-5 „hátán”Az európai hordozórakéta sikeresen pályára állított egy mexikói és egy thaiföldi műholdat.

Lézeres kapcsolat műhold és repülőgép között

Lézeres kapcsolat műhold és repülőgép közöttAz ESA geostacionárius pályán levő Artemis holdja a világon elsőként próbálta ki a kétutas optikai adatátvitelt egy repülőgéppel.

Malajziai műhold indult

Malajziai műhold indultOrosz Proton hordozórakéta állította pályára a MEASAT-3 távközlési mesterséges holdat.

Elveszett a Sinosat-2

Elveszett a Sinosat-2Az október végén indított kínai távközlési hold nem tudta kinyitni napelemeit és kommunikációs antennáját.

Kínai műsorszóró hold

Kínai műsorszóró holdA múlt vasárnap pályára állított Sinosat-2 Kínában készült, kínai hordozórakétával indult.

Három új űreszköz Ariane-5-tel

Három új űreszköz Ariane-5-telAz európai hordozórakéta menetrendszerű startja során egy távközlési és egy műsorszóró mesterséges hold, valamint egy japán technológiai kísérlet indult.

Két kínai indítás négy napon belül

Két kínai indítás négy napon belülMúlt szombaton egy visszatérő kísérleti űreszköz, kedden egy távközlési mesterséges hold startolt Kínából.

Újabb sikeres indítás Ariane-5 rakétával

Újabb sikeres indítás Ariane-5 rakétávalKét távközlési hold került pályára, a japán JCSAT-10 és a francia Syracuse-3B.

Amerikaiak építik, európaiak indítják Vietnam első műholdját

Amerikaiak építik, európaiak indítják Vietnam első műholdjátNéhány héttel azután, hogy a tudományos portálok (ahogy az Űrvilág is) beszámoltak arról, hogy az első vietnami műholdat amerikaiak építik meg, most bejelentették, hogy azt az ESA állítja Föld körüli pályára.

Kapuvár és űrtávközlés

Kapuvár és űrtávközlésAz Űrvilág Kapuvárra kalauzolja el Olvasóit, ahol Nyeste József magánnyűjteménye kapcsán kicsit az űrtávközlés történetéből is szemezgetünk.

Amerikaiak építik Vietnam első műholdját

Amerikaiak építik Vietnam első műholdjátA Lockheed Martin amerikai védelmi óriásvállalat építheti meg a Vietnami Szocialista Köztársaság első műholdját. A távközlési hold 2008 második negyedévéig kell, hogy elinduljon.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Összesen 887 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024