Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 721 - 740

A legújabb amerikai TV-műhold

A legújabb amerikai TV-műholdA kazahsztáni Bajkonur melletti űrközpontból, egy orosz Proton óriásrakétával került Föld körüli pályára az amerikai DirecTV társaság legújabb műholdja, mely hamarosan már 14 millió család számára biztosíthat szolgáltatást.

India térképészeti műholdat indított

India térképészeti műholdat indítottKözép-európai idő szerint ma hajnalban az indiai szakemberek egy saját fejlesztésű rakétával sikeresen pályára állították a közel másfél tonnás CARTOSAT-1 és a 43 kg-os HAMSAT rádióamatőr műholdakat.

Óriási méretű napfoltcsoport

Óriási méretű napfoltcsoportA 2003 novembere óta tapasztalt legnagyobb napkitörés zajlott le január 17-én, és nagy mennyiségű napanyag hagyta el központi csillagunkat. Elképzelhető, hogy a napokban kisebb-nagyobb problémák jelentkeznek a Föld körül keringő műholdak, a műholdas és földi telepítésű helymeghatározó és navigációs (pl. LORAN-C, GPS, EGNOS, OmniStar) és kommunikációs rendszerek (pl. InmarSat, Thuraya), valamint egyes nagy elektromos hálózatok működésében.

Néhány európai ország és a NATO űrtávközlési együttműködése

Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország 2005-től tizenöt évig biztosít URH és mikrohullámú műholdas távközlési kapacitást a NATO számára saját kommunikációs műholdjain.

Műholdakon keresztül az Olimpiáig!

Műholdakon keresztül az Olimpiáig!Intelsat műholdakon keresztül továbbítják az Olimpia eseményeit a távoli kontinensekre.

Menteni, ami menthető (5. rész) - Olympus

Menteni, ami menthető (5. rész) - OlympusTalán az egyik legbonyolultabb mentőakció volt az, amelynek során az ESOC mérnökei az Olympus távközlési mesterséges holdat keltették újra életre 1991-ben.

Sarkvidéki utazás űrből jövő segítséggel

Sarkvidéki utazás űrből jövő segítséggelEgy magányos francia felfedező közel négy éve tartó utazása az északi sarkvidéken lassan a végéhez közeledik.

Űrtechnológiák a Földön

Űrtechnológiák a FöldönEgy, az űrkutatás eredményeinek elterjesztésével foglalkozó amerikai alapítvány idén újabb négy űrtechnológiai alkalmazást választott be a legjobbak közé.

A felhő, amelyik felfalta a rakétát…

A felhő, amelyik felfalta a rakétát…December 28-án (vasárnap), közép-európai idő szerint 24:00-kor indult Bajkonurból az az orosz Proton rakéta, melyet néhány másodperccel a start után már el is nyelt az alacsony felhőzet. A start szerencsére rendben zajlott, és így nem sokkal később pályára került az új generációs Express AM távközlési műholdak első tagja.

Kínai dömping az űrben

Kínai dömping az űrbenKína sikeresen pályára állított szombaton egy távközlési műholdat, és ennek apropóján egy illetékes bejelentette, hogy Peking 2005-ben tervezi a következő űrhajós utazását.

Közös matematika-előadások indiai és francia diákoknak

Közös matematika-előadások indiai és francia diákoknakA franciaországi Toulouse és az indiai Bangalore egyetemeinek hallgatói közös alkalmazott matematikai kurzusokon vettek részt - miközben egyikük sem utazott el otthonról.

Szélessávú mobil műholdas távközlés

Szélessávú mobil műholdas távközlésPénteken került pályára az az új generációs nemzetközi távközlési műhold, amely elsősorban a tengeri és légiközlekedést, illetve az expedíciós munkákat és a katasztrófa-elhárítást forradalmasíthatja.

Sikeres volt az Atlas-5 startja

Sikeres volt az Atlas-5 startjaBár az eredetileg tervezetthez képest néhány órával később, de sikeresen a világűrbe juttatta rakományát az amerikai Atlas-5 rakéta.

Szuperlassú fény

Szuperlassú fényEgy forradalmi felfedezés következtében még gyorsabbá tehetők az optikai kommunikációs hálózatok.

Menteni, ami menthető (9. rész) - Artemis

Menteni, ami menthető (9. rész) - ArtemisSorozatunk befejező részében az ESA sokcélú távközlési mesterséges holdjának, a 2001 júliusában indult Artemisnek a kalandos sorsát mutatjuk be.

Ariane 5: újabb siker

Ariane 5: újabb sikerJúlius 17-én egy Ariane 5G rakétával sikeresen Föld körüli pályára állították az eddig épített legnehezebb távközlési műholdat.

Új távközlési műhold Európának

Új távközlési műhold EurópánakKözép-európai idő szerint kedden 0:06-kor indult Bajkonurból a Porton hordozórakéta legutóbbi, ezúttal Breeze-M végfokozattal szerelt példánya. A hordozórakéta az Eutelsat távközlési szolgáltató W3A jelű műholdját állította pályára.

Sikeres volt az idei év első startja

Sikeres volt az idei év első startjaNéhány órával ezelőtt a Sea Launch szervezet Zenyit rakétája a Csendes-óceán vizéről sikeresen állította pályára a Telstar-14/Estrela do Sul-1 távközlési műholdat. A műhold elsősorban Brazília lakosságát fogja szolgálni.

Pályán az AMOS-2

Pályán az AMOS-2Közép-európai idő szerint ma este 22:30-kor az 1684. Szojuz hordozórakéta sikeresen pályára állította a Fregat végfokozatot és a rá erősített AMOS-2 távközlési műholdat.

Viharok a Napon

Viharok a NaponBár a napfolt-tevékenység maximumán már rég túl vagyunk, Napunk mégis úgy forrong, mintha elfelejtette volna az emberek által megfigyelt tudományos tényeket. Mostani aktivitása akár a távközlési hálózatok és rádiónavigációs rendszerek működésére is hatással lehet.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39
Összesen 773 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022