Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 821 - 840

Sikeres Proton-indítás

Sikeres Proton-indításAz öt hónappal ezelőtti kudarc után most újra Breeze-M végfokozattal indult a hordozórakéta, ezúttal teljes sikerrel: a Hot Bird-8 műsorszóró hold már Föld körüli pályán kering.

Kazah távközlési hold

Kazah távközlési holdOrosz Proton-K rakétával került pályára az ázsiai ország első saját távközlési mesterséges holdja, a KazSat-1.

Két új távközlési hold az Ariane-5 „hátán”

Két új távközlési hold az Ariane-5 „hátán”Az európai hordozórakéta sikeresen pályára állított egy mexikói és egy thaiföldi műholdat.

A Sea Launchról indítják majd az EchoStar-11-et

A Sea Launchról indítják majd az EchoStar-11-etA Sea Launch bejelentette, hogy megállapodott, s már alá is írta a szerződést az EchoStar Communications vállalattal az EchoStar-11 műhold indításáról.

Tönkrement orosz távközlési hold

Tönkrement orosz távközlési holdA geostacionárius pályán tartózkodó Ekszpressz-AM11 mesterséges holdat március 29-én valószínűleg valamilyen „hirtelen külső hatás” érte.

Rossz pályára került az ARABSAT-4A

Rossz pályára került az ARABSAT-4AAz orosz Proton hordozórakéta Breeze-M végfokozatának hibás működése miatt kevés a remény, hogy a távközlési hold eljut a tervezett geostacionárius pályára.

Szökőmásodperc

SzökőmásodpercAz idén 1 másodperccel hosszabb lesz az év. De lehet, hogy utoljára alkalmazzák a szökőmásodpercet a Föld valós forgása és az atomórák által mért idő eltérésének kiegyenlítésére?

Internet és multimédia egy thai műholdon keresztül

Internet és multimédia egy thai műholdon keresztülEgy európai Ariane-5G rakéta a valaha indított legnagyobb tömegű (6,5 tonnás) távközlési műholdat állította sikeresen pályára pár órával ezelőtt.

Pozitív hírek Kínából

Pozitív hírek KínábólSzerdán Kínából a saját műszaki-tudományos célú műholdsorozat egy újabb tagját állították pályára. Ehhez kapcsolódóan bejelentették, hogy jól halad az első nigériai távközlési hold építése és a második kínai személyszállító űrhajó előkészítése.

Újabb Intelsat hold

Újabb Intelsat hold2005. június 24-én a Sea Launch tengeri platformjáról indított ukrán-orosz Zenyit-3SL rakéta sikeresen pályára állította az Intelsat Americas IA-8 távközlési holdját.

Amerikaiak építik, európaiak indítják Vietnam első műholdját

Amerikaiak építik, európaiak indítják Vietnam első műholdjátNéhány héttel azután, hogy a tudományos portálok (ahogy az Űrvilág is) beszámoltak arról, hogy az első vietnami műholdat amerikaiak építik meg, most bejelentették, hogy azt az ESA állítja Föld körüli pályára.

Kapuvár és űrtávközlés

Kapuvár és űrtávközlésAz Űrvilág Kapuvárra kalauzolja el Olvasóit, ahol Nyeste József magánnyűjteménye kapcsán kicsit az űrtávközlés történetéből is szemezgetünk.

Amerikaiak építik Vietnam első műholdját

Amerikaiak építik Vietnam első műholdjátA Lockheed Martin amerikai védelmi óriásvállalat építheti meg a Vietnami Szocialista Köztársaság első műholdját. A távközlési hold 2008 második negyedévéig kell, hogy elinduljon.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávközlés ma és holnap

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávközlés ma és holnapA HTE Távközlési Szakosztálya április 27-én (csütörtökön) délutánra várja az érdeklődőket budapesti rendezvényére.

Az idei első Ariane-start

Az idei első Ariane-startSikeres volt az európai Ariane-5 ECA hordozórakéta első indítása 2006-ban. A SPAINSAT és a Hot Bird-7A távközlési holdak Föld körüli pályára kerültek.

Újabb műsorszóró műhold a világűrben

Újabb műsorszóró műhold a világűrbenCsütörtökre virradó éjszaka egy csendes-óceáni úszó platformról sikeresen pályára állították a legújabb amerikai műsorszóró holdat. Az indítás amerikai-norvég-orosz-ukrán együttműködésben valósult meg.

Optikai adatátvitel műholdak között

Optikai adatátvitel műholdak közöttSikerült az első, lézernyaláb segítségével végrehajtott kétirányú adattovábbítási kísérlet egy japán és egy európai mesterséges hold között.

Szélessávú adatátvitel a világ végén (is)

Szélessávú adatátvitel a világ végén (is)A France Telecom és az INMARSAT közösen fejleszti a jövő mobil-műholdas, szélessávú adatátviteli rendszerét. A szolgáltatás ez év végén indulhat.

Orosz távközlési hold indult

Orosz távközlési hold indult2005. június 24-én (pénteken) 19:41 GMT-kor egy orosz Proton-K nehéz hordozórakéta indult a Bajkonuri Űrközpontból, fedélzetén a Block-DM végfokozatra szerelt Express AM-3 távközlési műholddal.

Behemót az űrben

Behemót az űrbenHamarosan pályára áll a valaha épült legnagyobb tömegű kereskedelmi műhold, az iPSTAR-1. A lenyűgöző méretek elismerésre méltó teljesítményt is takarnak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Összesen 894 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024