Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 821 - 840

A Sea Launchról indítják majd az EchoStar-11-et

A Sea Launchról indítják majd az EchoStar-11-etA Sea Launch bejelentette, hogy megállapodott, s már alá is írta a szerződést az EchoStar Communications vállalattal az EchoStar-11 műhold indításáról.

Tönkrement orosz távközlési hold

Tönkrement orosz távközlési holdA geostacionárius pályán tartózkodó Ekszpressz-AM11 mesterséges holdat március 29-én valószínűleg valamilyen „hirtelen külső hatás” érte.

Rossz pályára került az ARABSAT-4A

Rossz pályára került az ARABSAT-4AAz orosz Proton hordozórakéta Breeze-M végfokozatának hibás működése miatt kevés a remény, hogy a távközlési hold eljut a tervezett geostacionárius pályára.

Szökőmásodperc

SzökőmásodpercAz idén 1 másodperccel hosszabb lesz az év. De lehet, hogy utoljára alkalmazzák a szökőmásodpercet a Föld valós forgása és az atomórák által mért idő eltérésének kiegyenlítésére?

Internet és multimédia egy thai műholdon keresztül

Internet és multimédia egy thai műholdon keresztülEgy európai Ariane-5G rakéta a valaha indított legnagyobb tömegű (6,5 tonnás) távközlési műholdat állította sikeresen pályára pár órával ezelőtt.

Pozitív hírek Kínából

Pozitív hírek KínábólSzerdán Kínából a saját műszaki-tudományos célú műholdsorozat egy újabb tagját állították pályára. Ehhez kapcsolódóan bejelentették, hogy jól halad az első nigériai távközlési hold építése és a második kínai személyszállító űrhajó előkészítése.

Újabb Intelsat hold

Újabb Intelsat hold2005. június 24-én a Sea Launch tengeri platformjáról indított ukrán-orosz Zenyit-3SL rakéta sikeresen pályára állította az Intelsat Americas IA-8 távközlési holdját.

A legújabb amerikai TV-műhold

A legújabb amerikai TV-műholdA kazahsztáni Bajkonur melletti űrközpontból, egy orosz Proton óriásrakétával került Föld körüli pályára az amerikai DirecTV társaság legújabb műholdja, mely hamarosan már 14 millió család számára biztosíthat szolgáltatást.

India térképészeti műholdat indított

India térképészeti műholdat indítottKözép-európai idő szerint ma hajnalban az indiai szakemberek egy saját fejlesztésű rakétával sikeresen pályára állították a közel másfél tonnás CARTOSAT-1 és a 43 kg-os HAMSAT rádióamatőr műholdakat.

Óriási méretű napfoltcsoport

Óriási méretű napfoltcsoportA 2003 novembere óta tapasztalt legnagyobb napkitörés zajlott le január 17-én, és nagy mennyiségű napanyag hagyta el központi csillagunkat. Elképzelhető, hogy a napokban kisebb-nagyobb problémák jelentkeznek a Föld körül keringő műholdak, a műholdas és földi telepítésű helymeghatározó és navigációs (pl. LORAN-C, GPS, EGNOS, OmniStar) és kommunikációs rendszerek (pl. InmarSat, Thuraya), valamint egyes nagy elektromos hálózatok működésében.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávközlés ma és holnap

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávközlés ma és holnapA HTE Távközlési Szakosztálya április 27-én (csütörtökön) délutánra várja az érdeklődőket budapesti rendezvényére.

Az idei első Ariane-start

Az idei első Ariane-startSikeres volt az európai Ariane-5 ECA hordozórakéta első indítása 2006-ban. A SPAINSAT és a Hot Bird-7A távközlési holdak Föld körüli pályára kerültek.

Újabb műsorszóró műhold a világűrben

Újabb műsorszóró műhold a világűrbenCsütörtökre virradó éjszaka egy csendes-óceáni úszó platformról sikeresen pályára állították a legújabb amerikai műsorszóró holdat. Az indítás amerikai-norvég-orosz-ukrán együttműködésben valósult meg.

Optikai adatátvitel műholdak között

Optikai adatátvitel műholdak közöttSikerült az első, lézernyaláb segítségével végrehajtott kétirányú adattovábbítási kísérlet egy japán és egy európai mesterséges hold között.

Szélessávú adatátvitel a világ végén (is)

Szélessávú adatátvitel a világ végén (is)A France Telecom és az INMARSAT közösen fejleszti a jövő mobil-műholdas, szélessávú adatátviteli rendszerét. A szolgáltatás ez év végén indulhat.

Orosz távközlési hold indult

Orosz távközlési hold indult2005. június 24-én (pénteken) 19:41 GMT-kor egy orosz Proton-K nehéz hordozórakéta indult a Bajkonuri Űrközpontból, fedélzetén a Block-DM végfokozatra szerelt Express AM-3 távközlési műholddal.

Behemót az űrben

Behemót az űrbenHamarosan pályára áll a valaha épült legnagyobb tömegű kereskedelmi műhold, az iPSTAR-1. A lenyűgöző méretek elismerésre méltó teljesítményt is takarnak.

Közös matematika-előadások indiai és francia diákoknak

Közös matematika-előadások indiai és francia diákoknakA franciaországi Toulouse és az indiai Bangalore egyetemeinek hallgatói közös alkalmazott matematikai kurzusokon vettek részt - miközben egyikük sem utazott el otthonról.

Szélessávú mobil műholdas távközlés

Szélessávú mobil műholdas távközlésPénteken került pályára az az új generációs nemzetközi távközlési műhold, amely elsősorban a tengeri és légiközlekedést, illetve az expedíciós munkákat és a katasztrófa-elhárítást forradalmasíthatja.

Sikeres volt az Atlas-5 startja

Sikeres volt az Atlas-5 startjaBár az eredetileg tervezetthez képest néhány órával később, de sikeresen a világűrbe juttatta rakományát az amerikai Atlas-5 rakéta.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Összesen 887 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024