Űrvilág.hu - Egy 13 éves sikersorozat vége

Egy 13 éves sikersorozat vége

1996 óta 75 kínai Hosszú Menetelés hordozórakéta indult, de most először volt hibás a start. Egy indonéziai távközlési műhold nem a kijelölt pályára állt.

A Palapa-D távközlési hold indítása augusztus 31-én, magyar idő szerint 11:28-kor történt Kína délnyugati részéről, a Hszicsang (Xichang) űrközpontból. A startot a Hosszú Menetelés rakétacsalád 3B sorozatába tartozó hordozóeszközzel végezték, ilyeneket használnak általában a kínai kereskedelmi műholdindításokhoz. A háromfokozatú, folyékony hajtóanyagú rakéta első két fokozata rendben működött. A hiba a felemelkedést követő 20 perc körül lépett fel. Egyelőre nem világos, hogy a harmadik fokozat második begyulladása meg sem kezdődött, vagy idő előtt véget ért. A Palapa-D így egy olyan átmeneti pályán maradt, ahonnan valószínűleg nem tudja majd elérni a számára kijelölt, 36 ezer km magas geostacionárius pozíciót. Amerikai követőállomások adatai szerint a műhold 22°-os hajlásszögű, elnyúlt, kb. 200 és 21 000 km között változó magasságú pályára került. A műholdat az indonéziai Indosat cég megrendelésére a francia Thales Alenia Space építette, és az Ausztráliától Indiáig terjedő térségben nyújtott volna televíziós műsorszóró és távközlési szolgáltatásokat. Az 1996-ban indult Palapa-C2-t váltotta volna fel, amely várhatóan még 2011-ig húzhatja.

A hétfői alkalom volt a Hosszú Menetelés-3B rakéta tizenkettedik repülése. Ezek közül eddig csak egy, a legelső, 1996-os próbálkozás végződött sikertelenül. Akkor egy amerikai távközlési holdat próbáltak pályára állítani, de a közvetlenül a start után történt hiba következtében az űreszköz egy közeli településre zuhant, ahol halálos áldozatai is voltak a balesetnek. Később 1996-ban egy másik rakétával egy másik sikertelen kínai start is történt, de azóta – egészen mostanáig – minden sikerült. Közel 13 év alatt 75 hordozóeszköz emelkedett fel kínai területről, de egyikkel sem volt probléma. A Hosszú Menetelés rakéta különböző változataival állítják pályára a katonai, kereskedelmi és tudományos műholdakat, valamint az embereket szállító Sencsou űrhajókat is. A mostani hiba visszavetheti Kína azon igyekezetét, hogy minél nagyobb szeletet hasítson ki a globális műholdindítási piacból.


A Hosszú Menetelés (Long March, CZ) rakétacsalád. A kínai hordozórakéta-fejlesztés következő állomása egy nagy kapacitású nehézrakéta 2011-re tervezett szolgálatba állítása lesz. (Kép: Kínai Nemzeti Űrhivatal)

Kapcsolódó cikkek:
Egy igazán hosszú menetelés
Műholdgyártók konkurenciaharca

Kapcsolódó linkek:
A Palapa-D hibás indításáról (Spaceflight Now)

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024