Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 561 - 580

Két új távközlési műhold

Két új távközlési műholdA SES és a Hispasat űreszközei egy Ariane-5 hordozórakéta segítségével indultak geostacionárius pályájuk felé.

Türksat-4A

Türksat-4AAz új török távközlési hold Proton hordozórakétával állt pályára Bajkonurból.

Ariane-5: viharos indítás

Ariane-5: viharos indításAz európai nehézrakéta idei első startját majdnem elmosta az eső. Végül sikerült a két távközlési hold pályára állítása.

TDRS-L: a NASA új kommunikációs holdja

TDRS-L: a NASA új kommunikációs holdjaA most indult, geostacionárius pályára kerülő műhold segít a kapcsolattartásban a Nemzetközi Űrállomás, a Hubble-űrtávcső és más űreszközök, valamint a földi irányítók között.

Deep Space Network: fél évszázad

Deep Space Network: fél évszázadKarácsonykor múlt ötven éve, hogy formálisan megkezdte működését a NASA követőállomás-hálózata, amelyet Deep Space Network (DSN) néven ismerünk.

Pályán a GSAT-14

Pályán a GSAT-14Az indiai távközlési műhold indításáról szóló hír rutinszerűnek tűnhet, pedig nem az! A mostani sikeres starttal talán elszáll az átok a GSLV hordozórakétáról.

Bolíviai műhold indult Kínából

Bolíviai műhold indult KínábólA dél-amerikai ország első távközlési holdja a spanyol gyarmatosítók elleni függetlenségi harc egyik 18. századi hőséről kapta a nevét.

Pályán a Falcon-9 első geostacionárius holdja

Pályán a Falcon-9 első geostacionárius holdjaA SpaceX hordozórakétája a SES-8 kereskedelmi távközlési műholdat helyezte geostacionárius átmeneti pályára.

Az első műholdkövető hajó

Az első műholdkövető hajóTörténelmi fénykép az idén 50 éve indult amerikai Syncom űrtávközlési programot kiszolgáló úszó követőállomásról.

Sicsien-16 és Sirius-FM6

Sicsien-16 és Sirius-FM6Pénteken két műhold is indult: egy Kínából, egy Kazahsztánból.

Két orosz műhold egy Protonnal

Két orosz műhold egy ProtonnalA távközlési műholdakat Bajkonurból állították pályára, magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradóra, éjfél után néhány perccel.

Afganisztán új műholdja – egy régi

Afganisztán új műholdja – egy régiAz ázsiai ország az Afghansat-1 geostacionárius távközlési műholdhoz használtan jutott hozzá.

ASTRA hírlevél

ASTRA hírlevélIdén januárban először jelent meg digitális formában a SES ASTRA közép- és kelet-európai régiós hírlevele.

Interszputnyik

InterszputnyikTalálós kérdés: mivel foglalkozik az a szervezet, amely csütörtökön Budapesten mutatkozott be az érdeklődő szakembereknek?

Falcon-9 rakétával indult a Thaicom-6

Falcon-9 rakétával indult a Thaicom-6Az idei második űrstart alkalmával az amerikai SpaceX vállalat rakétája Floridából állított pályára egy thaiföldi távközlési holdat.

Orosz hajrá az év végén

Orosz hajrá az év végénKét start során négy műholdat állítottak pályára Oroszországból december utolsó napjaiban.

Szélessávú internet az űrből

Szélessávú internet az űrbőlPályára állt az Inmarsat legújabb generációs műholdja, amely a jövőben felbocsátandó társaival együtt, a Global Xpress szolgáltatás révén – az üzemeltetők reményei szerint – nagy lökést adhat a globális műholdas adatátvitelnek.

A harmadik Raduga-1M

A harmadik Raduga-1MEgy új orosz katonai távközlési hold Proton-M rakétával állt pályára Bajkonurból, sikerrel.

Eladják az Artemist

Eladják az ArtemistEddig példa nélküli tranzakció a láthatáron: az ESA egy magáncégnek adja el veterán geostacionárius távközlési holdját, a 2001-ben indított Artemist.

LADEE: sikeres lézeres teszt

LADEE: sikeres lézeres tesztA hónap eleje óta a Hold körül keringő amerikai szonda és a Föld között rekordsebességű, másodpercenként 622 megabites kapcsolatot hoztak létre.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Összesen 891 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024