Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 601 - 620

Ön kinél „bankolna” Afrikában?

Ön kinél „bankolna” Afrikában?Feltehetően ott, ahol a műholdas távközlési terminálok révén még a külvilágtól elszigetelt helyeken is tudna készpénzt felvenni automatából.

Szojuz rakéták a világ két végéről

Szojuz rakéták a világ két végérőlJúnius 25-én két órán belül két különböző Szojuz rakétaindítást is végrehajtottak. Egy modern orosz földmegfigyelő hold Bajkonurból, egy internetes adatátjátszó hálózat első négy műholdja pedig Kourouból startolt.

Új távközlési hold Amerika és Európa szolgálatában

Új távközlési hold Amerika és Európa szolgálatábanSzokatlanul hosszan, különlegesen magasra juttatta a Proton-Briz páros a SES-6 kereskedelmi távközlési műholdat.

Eutelsat-3D

Eutelsat-3DA legújabb távközlési hold Proton rakétával indult Bajkonurból.

Kanadai műhold Bajkonurból

Kanadai műhold BajkonurbólAz Anik-G1 távközlési holdat Proton hordozórakétával állították pályára.

Jó évkezdet az Ariane rakéták számára

Jó évkezdet az Ariane rakéták számáraAz Ariane-5 idei bemutatkozó startja alkalmával két távközlési műhold állt pályára Francia Guyanából. Az egyik – legalábbis „felesben” – Azerbajdzsán első műholdja.

Elveszett az Intelsat-27

Elveszett az Intelsat-27A Sea Launch tengeri indítóállásáról ma nem sikerült pályára állítani az Intelsat legújabb távközlési mesterséges holdját.

Mona Lisa LOLA-nak

Mona Lisa LOLA-nakA NASA Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondájára lézeres kommunikációs kísérlet keretében elküldték Leonardo híres festményének digitalizált változatát.

Orbcomm: töretlen a bizalom

Orbcomm: töretlen a bizalomA tavaly őszi fiaskó ellenére továbbra is a SpaceX marad az Orbcomm Inc. második generációs műholdjainak indításával megbízott vállalat. A közelmúltban aláírt szerződésmódosítás a hordozórakéta típusát érinti.

Ariane-5: évzáró két műholddal

Ariane-5: évzáró két műholddalBrit és mexikói távközlési holdak pályára állításával búcsúzott az európai nehézrakéta a sikeres 2012-es évtől.

Nem csak a Protonok állnak le

Nem csak a Protonok állnak leA keddi hordozórakéta-baleset nyomán Bajkonurból egy darabig nem indul semmi, egyes műholdüzemeltető cégek részvényárfolyamai pedig esni kezdtek a tőzsdén. Az elveszett műholdak mégsem voltak biztosítva.

Falcon-9 rakéta indíthatja a türkmén műholdat

Falcon-9 rakéta indíthatja a türkmén műholdatA gyártó Thales Alenia Space – némi kitérő és a kínaiakat sújtó amerikai szigorítások után – a SpaceX vállalatot bízta meg a start lebonyolításával.

WGS-5: új amerikai katonai távközlési hold

WGS-5: új amerikai katonai távközlési holdAz űreszköz Delta-4 rakétával állt pályára a floridai Cape Canaveralről.

Chinasat-11

Chinasat-11Szerdán egy hazai készítésű, rekordméretű kínai távközlési műhold állt pályára.

Újra munkában a Proton

Újra munkában a ProtonAz orosz nehézrakéta a Briz-M végfokozat tavalyi kudarca óta először állított pályára űreszközt, a mexikói Satmex-8 távközlési műholdat.

Globalstar: hatot egy csapásra

Globalstar: hatot egy csapásraFél tucat Globalstar mobil távközlési hold indult Bajkonurból egy Szojuz rakétával.

TDRS-K

 TDRS-KEgy Atlas-5 rakétával pályára állt a NASA új generációs távközlési műholdja. A TDRS rendszer egyik elemeként a földi irányítók és az alacsony pályákon keringő űreszközök közötti folyamatos kapcsolatot segít majd biztosítani.

Mi várható 2013-ban? (2. rész)

Mi várható 2013-ban? (2. rész)A legérdekesebbnek ígérkező műholdas és űrszondás programok az előttünk álló esztendőben.

Hosszú életű távközlési holdak jönnek

Hosszú életű távközlési holdak jönnekForradalmasíthatja a kereskedelmi műholdas távközlési szektort a kizárólag ionhajtóművekkel felszerelt műholdak megjelenése.

Megmentették az orosz távközlési holdat

Megmentették az orosz távközlési holdatA Jamal-402 kezdetben a tervezettnél alacsonyabb átmeneti pályára került a hordozórakéta gyorsítófokozatának hibájából. Mostanra mégis elérte a geostacionárius pályát.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Összesen 897 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024