Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 761 - 780

Két orosz távközlési műhold indult

Két orosz távközlési műhold indultAz űreszközöket pályára állító Proton hordozórakéta szerdán Bajkonurból startolt.

Kockáztatott és nyert az Eutelsat

Kockáztatott és nyert az EutelsatA világ egyik vezető műhold-üzemeltetője egyszerre két új mesterséges holdját küldte pályára Ariane-5 rakétával. A tegnapi start teljes sikerrel végződött.

Autóbusz – igény szerint

Autóbusz – igény szerintA gyéren lakott vidékek autóbuszjáratait hatékonyabbá lehetne tenni egy új, műholdas adatátvitelen alapuló szolgáltatással.

Astra-1M: új európai műsorszóró hold

Astra-1M: új európai műsorszóró holdA legújabb Astra műhold orosz Proton hordozórakétával indult a hét közepén.

Csodabőrönddel a világ körül

Csodabőrönddel a világ körül Méghozzá nem is akármilyennel: ez a bőrönd lehetővé teszi, hogy bárhol is járjon a gazdája, mindig kapcsolatban maradjon a külvilággal.

Mobil egészségügyi mentőközpont

Mobil egészségügyi mentőközpont Űrtávközlési megoldásokra épül annak a balesetek helyszínén gyorsan felállítható mentőközpontnak a működése, amelyet Francia Guyanában teszteltek.

Internet 320 km/h sebességnél

Internet 320 km/h sebességnélA francia TGV gyorsvasúthálózat legújabb, keleti szakaszán kísérletképpen drótnélküli internet-szolgáltatást nyújtanak az utasoknak – egyelőre még ingyen.

Megrongálódott malajziai műhold

Megrongálódott malajziai műholdA MEASAT-3a műholdat szerencsétlen módon, pár nappal a tervezett felbocsátás előtt érték komoly sérülések Bajkonurban a múlt szombaton.

Olimpia és űrkutatás (1. rész)

Olimpia és űrkutatás (1. rész)Mi köze lehet az űrkutatásnak az olimpiai játékokhoz? Néhány példát összegyűjtöttünk.

Folytassa, Ariane!

Folytassa, Ariane!A nagyteljesítményű európai hordozórakéta most egy arab és egy ázsiai távközlési műholdat állított pályára.

Elromlott az Eutelsat egyik új műholdja

Elromlott az Eutelsat egyik új műholdjaA december végén sikeresen pályára állított két távközlési mesterséges hold egyike, az Eutelsat W2M használhatatlanná vált.

Kanadai műsorszóró hold Proton rakétával

Kanadai műsorszóró hold Proton rakétávalEgy új kanadai műhold-üzemeltető cég első űreszközét állította pályára az orosz hordozórakéta Bajkonurból.

Nyugdíjban a legöregebb távközlési hold

Nyugdíjban a legöregebb távközlési holdHarminckét év működés után lekapcsolták a Marisat-F2-t, amely többek közt óceánjáró hajókat és a Déli-sarkvidéken dolgozó kutatókat szolgált ki.

Sikeres tengeri start

Sikeres tengeri startA Sea Launch cég Zenyit-3SL hordozórakétája egy amerikai távközlési műholdat állított pályára.

Kalózok ellen műholdakkal

Kalózok ellen műholdakkalAki azt hiszi, hogy a kalózkodás már csak a kosztümös történelmi kalandfilmekben létezik, nagyot téved.

Pályán az éles szem

Pályán az éles szemElindult a GeoEye-1 kereskedelmi távérzékelő műhold, amellyel 41 cm-es földfelszíni felbontású űrfelvételeket is készítenek majd.

Sikeres Proton indítás: Inmarsat-4-F3

Sikeres Proton indítás: Inmarsat-4-F3Az orosz hordozórakéra kereskedelmi indítása során pályára állt az Inmarsat-4-F3 mobil távközlési műhold. A Briz-M végfokozat ezúttal rendben működött, nem úgy, mint öt hónappal ezelőtt.

Ötödször is Ariane-5

Ötödször is Ariane-5A nagyteljesítményű európai hordozórakéta most egy japán és egy amerikai televíziós műsorszóró műholdat állított pályára.

Újabb sikeres Sea Launch indítás

Újabb sikeres Sea Launch indításA tengeri platformról indult Zenyit rakétával ezúttal egy amerikai televíziós műsorszóró műhold állt Föld körüli pályára.

Hatot egy csapásra

Hatot egy csapásraEgyszerre öt ORBCOMM adatátjátszó műhold, és egy másik amerikai űreszköz is indult csütörtökön orosz hordozórakétával.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Összesen 903 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024