Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 461 - 480

Műholdat vegyenek!

Műholdat vegyenek!Egy érdekes kezdeményezés révén lehet, hogy sikerül átvenni egy távközlési műholdat csődbe ment üzemeltetőjétől. A nemes cél: internetet-hozzáféréshez segíteni a fejlődő országok lakosságát.

Műholdak és a „fekete dobozok”

Műholdak és a „fekete dobozok”Az utasszállító repülőgépeknek a fontos repülési adataikat nem csak rögzíteniük, hanem távközlési műholdakon keresztül valós időben továbbítaniuk is kellene egy központba.

Öt tonna friss űrszemét

Öt tonna friss űrszemétAz Eutelsat csütörtökön indult W3B távközlési műholdját az elszökött hajtóanyag híján nem tudják magasabb pályára irányítani, így feladatára alkalmatlanná vált.

Frissül a Globalstar műholdrendszer

Frissül a Globalstar műholdrendszerEgy indítással egyszerre hat új generációs űreszközzel egészül ki a Globalstar műholdas mobil kommunikációs rendszer.

Űrtávközlés a bányászat szolgálatában

Űrtávközlés a bányászat szolgálatábanEgy holland cég az ESA támogatásával az űrbeli távközlés céljaira kifejlesztett módszereket alkalmaz a Föld elhagyott vidékein folyó külszíni fejtések termelékenységének és biztonságának növelésére.

Egy civil, két katonai távközlési hold Oroszországból

Egy civil, két katonai távközlési hold Oroszországból  A három kisebb űreszközt egy Rokot hordozórakéta állította Föld körüli pályára szerdán.

Dollármilliárdok földmegfigyelésre

Dollármilliárdok földmegfigyelésreAz amerikai kormány 7,35 milliárd értékben szerződött két, nagyfelbontású távérzékelő műholdakat üzemeltető magáncéggel.

Pályán az EchoStar-15

Pályán az EchoStar-15A népszerű amerikai műholdas televíziós szolgáltatás, a DISH Network műholdflottája új űreszközzel bővült.

Ha egy üzlet beindul...

Ha egy üzlet beindul...A Falcon-9 rakétával nemrég sikeresen bemutatkozott SpaceX indíthatja majd az Iridium műholdas mobiltelefonos rendszer új mesterséges holdjait, közel félmilliárd dollárért.

Új arab távközlési hold indult

Új arab távközlési hold indultA Badr-5 az Arabsat műholdüzemeltető vállalat két új, nagyteljesítményű űreszköze közül elsőként állt pályára. Proton rakétával indították.

Hylas-1 és Intelsat-17

Hylas-1 és Intelsat-17A két távközlési műhold egy Ariane-5 hordozórakétával jutott Föld körüli pályára.

Mobil távközlési műhold indult

Mobil távközlési műhold indultAz orosz Proton rakétával startoló amerikai SkyTerra-1 feladata a földi szélessávú hálózatok kiegészítése.

Két távközlési hold indult Ariane-5 rakétával

Két távközlési hold indult Ariane-5 rakétávalA mostani volt az európai nehézrakéta idei negyedik startja. Európa, Afrika és Japán lakóit szolgálják majd az új űreszközök.

Új rádiós műhold Proton rakétával

Új rádiós műhold Proton rakétávalA rádióműsorok sugárzására készült Sirius-XM5 Bajkonurból állt pályára október 14-én.

Tovább garázdálkodik a „zombiműhold”

Tovább garázdálkodik a „zombiműhold”Az Intelsat elszabadult és irányítatlanul sodródó távközlési holdja, a Galaxy-15 a várakozások ellenére sem állt le C-sávú adatsugárzásával, további műholdakat is zavarva.

Mentőakció egy katonai műholdért

Mentőakció egy katonai műholdért Az augusztus közepén indított amerikai AEHF-1 katonai távközlési hold elvesztette fő hajtóművét, így nehezen, akár 9 hónapos késéssel áll majd végleges pályára.

Ariane Afrikáért

Ariane AfrikáértKét, főleg az afrikai kontinens lakóit kiszolgáló távközlési műholdat állított pályára az európai hordozórakéta.

Ariane-5: arab és dél-koreai „utasok”

Ariane-5: arab és dél-koreai „utasok” Az európai hordozórakéta ismét két műholdat állított pályára Francia Guyanából.

Mi a pálya? (4. rész)

Mi a pálya? (4. rész)Molnyija, GPS, GLONASSZ – mind közepes magasságú Föld körüli pályák juthatnak róluk az eszünkbe.

Mi a pálya? (3. rész)

Mi a pálya? (3. rész)Mi történik, ha a Föld középpontjától mérve épp 42 164 km távolságban, körpályán kering egy űreszköz?
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Összesen 660 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020