Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 581 - 600

Új antenna-technológia

Új antenna-technológiaAz Ariane hordozórakéta legutóbbi indításakor a japán űrügynökség sikerrel próbált ki egy olyan antennát, amelyhez hasonlót nemsokára nagyobb méretben alkalmazhatnak majd.

Hullócsillag?

Hullócsillag?Egy francia asztrofotós Perseida meteorokra várva egy látszólag hasonló jelenséget örökített meg.

Föld körüli pályán a Koreasat-5

Föld körüli pályán a Koreasat-5A Csendes-óceán közepén úszó platformról indult Dél-Korea első kettős (katonai és kereskedelmi) hasznosítású kommunikációs holdja.

Sikeres Proton-indítás

Sikeres Proton-indításAz öt hónappal ezelőtti kudarc után most újra Breeze-M végfokozattal indult a hordozórakéta, ezúttal teljes sikerrel: a Hot Bird-8 műsorszóró hold már Föld körüli pályán kering.

Kazah távközlési hold

Kazah távközlési holdOrosz Proton-K rakétával került pályára az ázsiai ország első saját távközlési mesterséges holdja, a KazSat-1.

Két új távközlési hold az Ariane-5 „hátán”

Két új távközlési hold az Ariane-5 „hátán”Az európai hordozórakéta sikeresen pályára állított egy mexikói és egy thaiföldi műholdat.

A Sea Launchról indítják majd az EchoStar-11-et

A Sea Launchról indítják majd az EchoStar-11-etA Sea Launch bejelentette, hogy megállapodott, s már alá is írta a szerződést az EchoStar Communications vállalattal az EchoStar-11 műhold indításáról.

Tönkrement orosz távközlési hold

Tönkrement orosz távközlési holdA geostacionárius pályán tartózkodó Ekszpressz-AM11 mesterséges holdat március 29-én valószínűleg valamilyen „hirtelen külső hatás” érte.

Rossz pályára került az ARABSAT-4A

Rossz pályára került az ARABSAT-4AAz orosz Proton hordozórakéta Breeze-M végfokozatának hibás működése miatt kevés a remény, hogy a távközlési hold eljut a tervezett geostacionárius pályára.

Szökőmásodperc

SzökőmásodpercAz idén 1 másodperccel hosszabb lesz az év. De lehet, hogy utoljára alkalmazzák a szökőmásodpercet a Föld valós forgása és az atomórák által mért idő eltérésének kiegyenlítésére?

Három új űreszköz Ariane-5-tel

Három új űreszköz Ariane-5-telAz európai hordozórakéta menetrendszerű startja során egy távközlési és egy műsorszóró mesterséges hold, valamint egy japán technológiai kísérlet indult.

Két kínai indítás négy napon belül

Két kínai indítás négy napon belülMúlt szombaton egy visszatérő kísérleti űreszköz, kedden egy távközlési mesterséges hold startolt Kínából.

Újabb sikeres indítás Ariane-5 rakétával

Újabb sikeres indítás Ariane-5 rakétávalKét távközlési hold került pályára, a japán JCSAT-10 és a francia Syracuse-3B.

Amerikaiak építik, európaiak indítják Vietnam első műholdját

Amerikaiak építik, európaiak indítják Vietnam első műholdjátNéhány héttel azután, hogy a tudományos portálok (ahogy az Űrvilág is) beszámoltak arról, hogy az első vietnami műholdat amerikaiak építik meg, most bejelentették, hogy azt az ESA állítja Föld körüli pályára.

Kapuvár és űrtávközlés

Kapuvár és űrtávközlésAz Űrvilág Kapuvárra kalauzolja el Olvasóit, ahol Nyeste József magánnyűjteménye kapcsán kicsit az űrtávközlés történetéből is szemezgetünk.

Amerikaiak építik Vietnam első műholdját

Amerikaiak építik Vietnam első műholdjátA Lockheed Martin amerikai védelmi óriásvállalat építheti meg a Vietnami Szocialista Köztársaság első műholdját. A távközlési hold 2008 második negyedévéig kell, hogy elinduljon.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávközlés ma és holnap

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávközlés ma és holnapA HTE Távközlési Szakosztálya április 27-én (csütörtökön) délutánra várja az érdeklődőket budapesti rendezvényére.

Az idei első Ariane-start

Az idei első Ariane-startSikeres volt az európai Ariane-5 ECA hordozórakéta első indítása 2006-ban. A SPAINSAT és a Hot Bird-7A távközlési holdak Föld körüli pályára kerültek.

Újabb műsorszóró műhold a világűrben

Újabb műsorszóró műhold a világűrbenCsütörtökre virradó éjszaka egy csendes-óceáni úszó platformról sikeresen pályára állították a legújabb amerikai műsorszóró holdat. Az indítás amerikai-norvég-orosz-ukrán együttműködésben valósult meg.

Optikai adatátvitel műholdak között

Optikai adatátvitel műholdak közöttSikerült az első, lézernyaláb segítségével végrehajtott kétirányú adattovábbítási kísérlet egy japán és egy európai mesterséges hold között.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Összesen 660 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020