Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 581 - 600

Frissül a Globalstar műholdrendszer

Frissül a Globalstar műholdrendszerEgy indítással egyszerre hat új generációs űreszközzel egészül ki a Globalstar műholdas mobil kommunikációs rendszer.

Űrtávközlés a bányászat szolgálatában

Űrtávközlés a bányászat szolgálatábanEgy holland cég az ESA támogatásával az űrbeli távközlés céljaira kifejlesztett módszereket alkalmaz a Föld elhagyott vidékein folyó külszíni fejtések termelékenységének és biztonságának növelésére.

Egy civil, két katonai távközlési hold Oroszországból

Egy civil, két katonai távközlési hold Oroszországból  A három kisebb űreszközt egy Rokot hordozórakéta állította Föld körüli pályára szerdán.

Dollármilliárdok földmegfigyelésre

Dollármilliárdok földmegfigyelésreAz amerikai kormány 7,35 milliárd értékben szerződött két, nagyfelbontású távérzékelő műholdakat üzemeltető magáncéggel.

Pályán az EchoStar-15

Pályán az EchoStar-15A népszerű amerikai műholdas televíziós szolgáltatás, a DISH Network műholdflottája új űreszközzel bővült.

Ha egy üzlet beindul...

Ha egy üzlet beindul...A Falcon-9 rakétával nemrég sikeresen bemutatkozott SpaceX indíthatja majd az Iridium műholdas mobiltelefonos rendszer új mesterséges holdjait, közel félmilliárd dollárért.

Új arab távközlési hold indult

Új arab távközlési hold indultA Badr-5 az Arabsat műholdüzemeltető vállalat két új, nagyteljesítményű űreszköze közül elsőként állt pályára. Proton rakétával indították.

Öt hónap után megint Ariane-5

Öt hónap után megint Ariane-5Az európai nehézrakéta egy kereskedelmi és egy katonai távközlési műholdat állított pályára.

Menekülés a „zombiműhold” elől

Menekülés a „zombiműhold” előlAz irányítatlanul sodródó, de az adásokat még sugározni képes Galaxy-15 műsorszóró műhold veszélyezteti a szomszédos AMC-11 működését, amit ezért inkább kellő távolságba manővereznek.

„Potyautasok” az új Iridium műholdakon

„Potyautasok” az új Iridium műholdakonA mobil távközlési műholdrendszer új generációs tagjain más fedélzeti berendezéseket is szívesen elhelyezne az Iridium cég. Az amerikai légierő is komolyan érdeklődik a lehetőség iránt.

Új rádiós műhold Proton rakétával

Új rádiós műhold Proton rakétávalA rádióműsorok sugárzására készült Sirius-XM5 Bajkonurból állt pályára október 14-én.

Tovább garázdálkodik a „zombiműhold”

Tovább garázdálkodik a „zombiműhold”Az Intelsat elszabadult és irányítatlanul sodródó távközlési holdja, a Galaxy-15 a várakozások ellenére sem állt le C-sávú adatsugárzásával, további műholdakat is zavarva.

Mentőakció egy katonai műholdért

Mentőakció egy katonai műholdért Az augusztus közepén indított amerikai AEHF-1 katonai távközlési hold elvesztette fő hajtóművét, így nehezen, akár 9 hónapos késéssel áll majd végleges pályára.

Ariane Afrikáért

Ariane AfrikáértKét, főleg az afrikai kontinens lakóit kiszolgáló távközlési műholdat állított pályára az európai hordozórakéta.

Ariane-5: arab és dél-koreai „utasok”

Ariane-5: arab és dél-koreai „utasok” Az európai hordozórakéta ismét két műholdat állított pályára Francia Guyanából.

Mi a pálya? (4. rész)

Mi a pálya? (4. rész)Molnyija, GPS, GLONASSZ – mind közepes magasságú Föld körüli pályák juthatnak róluk az eszünkbe.

Mi a pálya? (3. rész)

Mi a pálya? (3. rész)Mi történik, ha a Föld középpontjától mérve épp 42 164 km távolságban, körpályán kering egy űreszköz?

Mi a pálya? (2. rész)

Mi a pálya? (2. rész)Miért fontos, hogy a mesterséges hold pályája mennyire lapult, illetve milyen hajlásszöget zár be az Egyenlítő síkjával?

Mi a pálya? (1. rész)

Mi a pálya? (1. rész)Sorozatunkban bemutatjuk, milyen pályákon keringhetnek a Föld környezetében az űreszközök, s melyiknek mi az előnye.

EchoStar-14

EchoStar-14Az új televíziós műsorszóró műhold az eddigi legnagyobb teher, amit a Proton rakéta kereskedelmi indításai során pályára állítottak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39
Összesen 773 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022