Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 581 - 600

Már Floridában a Falcon-9 rakéta következő hasznos terhe

Már Floridában a Falcon-9 rakéta következő hasznos terheA SES-8 távközlési műhold legkorábban novemberben indulhat, de előtte még megnyugtatóan tisztázni kell az előző Falcon-9 indításkor tapasztalt kisebb rendellenesség okát.

Űreszközök távirányítása (2. rész)

Űreszközök távirányítása (2. rész)Kissé szárazabb területnek tűnik a szabványok kérdése, az élet azonban most erre is rácáfolt.

A negyvenedik Atlas-5 start

A negyvenedik Atlas-5 startAz amerikai nagyrakéta egy katonai távközlési műholdat állított pályára Floridából.

Ariane-5: két műholddal, idén negyedszer

Ariane-5: két műholddal, idén negyedszerEgy közös katari-európai és egy indiai távközlési holdat vitt magával az európai nehézrakéta Kourouból, Francia Guyanából.

OPALS: lézeres űrtávközlési kísérlet

OPALS: lézeres űrtávközlési kísérletAz amerikai berendezés, amellyel optikai adatátviteli eljárást tesztelnek, még az idén feljuthat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Felvásárlás Latin-Amerikában

Felvásárlás Latin-AmerikábanA világ egyik vezető műholdas távközlési szolgáltatója, az Eutelsat megveszi a mexikói Satmex vállalatot.

Megint MUOS

Megint MUOSAz amerikai katonai műholdas mobil távközlési rendszert kiszolgáló második új űreszköz pályára állt Floridából.

Ön kinél „bankolna” Afrikában?

Ön kinél „bankolna” Afrikában?Feltehetően ott, ahol a műholdas távközlési terminálok révén még a külvilágtól elszigetelt helyeken is tudna készpénzt felvenni automatából.

Szojuz rakéták a világ két végéről

Szojuz rakéták a világ két végérőlJúnius 25-én két órán belül két különböző Szojuz rakétaindítást is végrehajtottak. Egy modern orosz földmegfigyelő hold Bajkonurból, egy internetes adatátjátszó hálózat első négy műholdja pedig Kourouból startolt.

Új távközlési hold Amerika és Európa szolgálatában

Új távközlési hold Amerika és Európa szolgálatábanSzokatlanul hosszan, különlegesen magasra juttatta a Proton-Briz páros a SES-6 kereskedelmi távközlési műholdat.

Mozgalmas űrvasárnap

Mozgalmas űrvasárnapTegnapra esett a Falcon-9 rakéta új változatának bemutatkozása, a Proton rakéta visszatérése a júliusi startbaleset óta, és végre dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz a Cygnus magán-teherűrhajó is.

Űreszközök távirányítása (1. rész)

Űreszközök távirányítása (1. rész)Beszámoló a 6. Tracking, Telemetry and Command Systems for Space Applications című ESA Workshopról, Darmstadtból.

AMOS-4: a Zenyit rakéta visszatérése

AMOS-4: a Zenyit rakéta visszatéréseAz izraeli távközlési műhold szombat éjjel állt pályára Bajkonurból.

Szeptemberben újra Proton

Szeptemberben újra ProtonA július eleji startbaleset vizsgálata lezárult. Szeptember közepén izgulhat a sikeres indításért az Astra-2E távközlési műhold üzemeltetője.

WGS-6: ismét egy amerikai katonai távközlési hold

WGS-6: ismét egy amerikai katonai távközlési holdA Wideband Global SATCOM rendszer hatodik tagja Floridából indult Delta-4 hordozórakétával.

Pályán Európa eddigi legfejlettebb távközlési holdja

Pályán Európa eddigi legfejlettebb távközlési holdjaAz Alphasat I-XL az első, amely az újonnan fejlesztett Alphabus platformra épült. Az ESA technológiai kísérletei is helyet kaptak rajta.

Európai űrtávközlési évfordulók

Európai űrtávközlési évfordulókAz idei év nem csak a hamarosan indítandó, modern Alphasat műholdról lesz nevezetes. Mostanra esik néhány jelentős évforduló is.

Nem csak a Protonok állnak le

Nem csak a Protonok állnak leA keddi hordozórakéta-baleset nyomán Bajkonurból egy darabig nem indul semmi, egyes műholdüzemeltető cégek részvényárfolyamai pedig esni kezdtek a tőzsdén. Az elveszett műholdak mégsem voltak biztosítva.

Falcon-9 rakéta indíthatja a türkmén műholdat

Falcon-9 rakéta indíthatja a türkmén műholdatA gyártó Thales Alenia Space – némi kitérő és a kínaiakat sújtó amerikai szigorítások után – a SpaceX vállalatot bízta meg a start lebonyolításával.

WGS-5: új amerikai katonai távközlési hold

WGS-5: új amerikai katonai távközlési holdAz űreszköz Delta-4 rakétával állt pályára a floridai Cape Canaveralről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Összesen 891 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024