Lássuk és halljuk egymást Cikkek: 481 - 500

Öt hónap után megint Ariane-5

Öt hónap után megint Ariane-5Az európai nehézrakéta egy kereskedelmi és egy katonai távközlési műholdat állított pályára.

Menekülés a „zombiműhold” elől

Menekülés a „zombiműhold” előlAz irányítatlanul sodródó, de az adásokat még sugározni képes Galaxy-15 műsorszóró műhold veszélyezteti a szomszédos AMC-11 működését, amit ezért inkább kellő távolságba manővereznek.

„Potyautasok” az új Iridium műholdakon

„Potyautasok” az új Iridium műholdakonA mobil távközlési műholdrendszer új generációs tagjain más fedélzeti berendezéseket is szívesen elhelyezne az Iridium cég. Az amerikai légierő is komolyan érdeklődik a lehetőség iránt.

Dupla műholdindítások Proton rakétákkal is

Dupla műholdindítások Proton rakétákkal isAz orosz hordozórakéta még komolyabb versenytársává válhat az európai Ariane-5-nek.

A Proton rakéta idei első startja

A Proton rakéta idei első startjaAz orosz nehézrakéta egy hazai katonai távközlési mesterséges holdat állított Föld körüli pályára.

Katonai távközlési műhold indult Floridából

Katonai távközlési műhold indult FloridábólA WGS-3 az amerikai hadsereg rendelkezésére álló hang-, kép- és adatátviteli kapacitást bővíti.

Eutelsat-W7

Eutelsat-W7Az új európai távközlési műhold Proton hordozórakétával indult Bajkonurból

Az űriparban nincs válság

Az űriparban nincs válságA kereskedelmi távközlési és földmegfigyelő műholdak, valamint a hordozórakéták piaca látszólag tudomást sem vesz a gazdasági világválságról: éves fejlődése százalékban mérve két számjegyű.

Ariane-5: októberben másodszor

Ariane-5: októberben másodszorFolytatódik az európai hordozórakéta idei sikersorozata: idén hatodszor, egy hónapon belül másodszor indították. Most is két távközlési műhold állt vele pályára.

Pályán a WorldView-2

Pályán a WorldView-2Elindult a legújabb, fél méteres felbontású színes űrfelvételek készítésére szánt amerikai kereskedelmi műhold.

Mi a pálya? (2. rész)

Mi a pálya? (2. rész)Miért fontos, hogy a mesterséges hold pályája mennyire lapult, illetve milyen hajlásszöget zár be az Egyenlítő síkjával?

Mi a pálya? (1. rész)

Mi a pálya? (1. rész)Sorozatunkban bemutatjuk, milyen pályákon keringhetnek a Föld környezetében az űreszközök, s melyiknek mi az előnye.

EchoStar-14

EchoStar-14Az új televíziós műsorszóró műhold az eddigi legnagyobb teher, amit a Proton rakéta kereskedelmi indításai során pályára állítottak.

Intelsat-16

Intelsat-16 Orosz Proton rakétával állították pályára a Latin-Amerikát kiszolgáló új televíziós műsorszóró műholdat.

DirecTV-12

DirecTV-12Az év utolsó indítása alkalmával egy amerikai műsorszóró műholdat állítottak pályára orosz Proton hordozórakétával.

Pályán az Intelsat-15

Pályán az Intelsat-15Bajkonurból Zenyit hordozórakétával állították pályára a legújabb távközlési műholdat.

Pályán az Intelsat-14

Pályán az Intelsat-14Az új kereskedelmi távközlési műholdat Atlas-5 rakétával indították a floridai Cape Canaveralről.

Műholdak a világűrből: 25 éve repült az STS-51-A

Műholdak a világűrből: 25 éve repült az STS-51-ANegyed évszázaddal ezelőtt, pontosan a mai napon, november 8-án indult el a Discovery űrrepülőgép a második űrutazására, hogy történelmet írjon: eme tizennegyedik űrrepülőgépes küldetés azzal a céllal indult útnak, hogy visszahozzanak két műholdat a világűrből.

Nyugdíjban a sokat tapasztalt műhold

Nyugdíjban a sokat tapasztalt műholdTöbb mint negyedszázad után a NASA leállítja veterán távközlési műholdját, miután az már nem képes adatátviteli szolgáltatásra.

Ariane-5: idén ötödször

Ariane-5: idén ötödszörAz európai hordozórakéta ezúttal egy katonai és egy polgári távközlési műholdat állított pályára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Összesen 660 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020