Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 581 - 600

Újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásán

Újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásánTöbb hónapos üzemszünet után tegnap újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásán.

Jelentős magyar űripari siker

Jelentős magyar űripari sikerMérföldkő a hazai űripar történetében, hogy a miskolci Admatis Kft. részt vesz az Európai Unió (EU) és az Európai Űrügynökség (ESA) közös űrvállalkozásában, a Sentinel programban.

Neurospat: folytatás az ISS-en

Neurospat: folytatás az ISS-enSikeresen lezajlottak a Neurospat kísérlet második ülései a Nemzetközi Űrállomáson.

GYORSHÍR: Úton a Szojuz TMA-15

GYORSHÍR: Úton a Szojuz TMA-15Egy-egy orosz, belga és kanadai űrhajóssal a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra tart az orosz űrhajó.

Új korszak kezdete az Űrállomáson

Új korszak kezdete az ŰrállomásonHa az időjárás nem szól közbe, május 27-én startol Bajkonurból a Szojuz TMA-15 (19S). A repülés többszörös mérföldkő: újabb nagy lépés az Űrállomás fejlődésében, az európai szerepvállalásban és a magyar részvételben is.

Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályai

Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályaiMagyar csillagászoknak a NASA Spitzer-űrtávcsöve segítségével tett felfedezését a tekintélyes brit tudományos lap, a Nature holnapi száma közli.

Herschel és Planck: start május elején

Herschel és Planck: start május elejénAz ESA új startdátumot jelölt ki a két nagy európai űrobszervatórium számára. Az Ariane-5 rakéta május 6-án indulhat Kourouból.

GYORSHÍR: Simonyi első mérési eredményei

Charles Simonyi e-mailben küldte tegnapi első Pille-méréseinek eredményeit az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézetébe.

EUMETSAT Információs Nap

EUMETSAT Információs Nap Magyarország tavaly óta az EUMETSAT teljes jogú tagja. Hogy tagságunkból adódóan a hazai űrpari cégek is újabb lehetőséghez jussanak, az Országos Meteorológiai Szolgálat EUMETSAT Információs Napot szervez Budapesten, január 19-én.

Gábor Dénes-díj Apáthy Istvánnak

Gábor Dénes-díj Apáthy IstvánnakA jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson, de korábban is számos űrhajón és űrállomáson használt magyar Pille dózismérő műszert fejlesztő csoport vezetője ma vette át a kitüntetést a Parlamentben.

Űrcsillagászat Magyarországon – konferencia

Űrcsillagászat Magyarországon – konferenciaA Magyar Csillagászati Alapítvány a Magyar Asztronautikai Társaság közreműködésével A Csillagászati Nemzetközi Éve keretében tudományos konferenciát rendez Budapesten, 2009. október 29-én.

FOCUS: magyar ipari kísérlet az űrállomáson

FOCUS: magyar ipari kísérlet az űrállomásonTalán már az év végén elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra a miskolci Admatis Kft. kísérlete, amelyben a habok viselkedését kutatják a súlytalanságban.

A magyar kísérlet első napja az Űrállomáson

A magyar kísérlet első napja az ŰrállomásonJúnius 3-án sikeresen végrehajtották az első Neurospat kísérletet az ISS-en.

Magyar kísérletsorozat az Űrállomáson

Magyar kísérletsorozat az ŰrállomásonA Szojuz TMA-15 szerdai startjával a magyar jelenlét szempontjából is új fejezetet kezdődik az Űrállomáson. Egy éves késleltetés után végre megkezdődhet a Neurospat kísérlet.

Elindult a Herschel és a Planck

Elindult a Herschel és a PlanckÚtjára indult az Európai Űrügynökség (ESA) két új űrtávcsöve.

A két STEREO szonda iránya már derékszögben

A két STEREO szonda iránya már derékszögbenA Föld pályája mentén több, mint 2 éve távolodó két STEREO űrszonda szögtávolsága a Nap felől nézve 2009 február elejére elérte a 90 fokot. Ezzel ideális megfigyelési helyzetet teremtenek.

Új helyen a Magyar Űrkutatási Iroda

Új helyen a Magyar Űrkutatási IrodaA MŰI ettől az évtől a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal osztályaként folytatja működését. Az iroda a lágymányosi Infoparkba költözött.

Dózistérképező eszközökkel úton a Progressz

Dózistérképező eszközökkel úton a Progressz A ma indult orosz teherszállító űrhajón a Nemzetközi Űrállomás európai Columbus moduljának dózistérképezéséhez szükséges mérőeszközök is helyet kaptak.

Űripari konferencia Lillafüreden

Űripari konferencia LillafüredenA magyar vállalkozások előtt is egyre több lehetőség nyílhat, hogy bekapcsolódjanak Európa űriparába.

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Földközelben a világűr

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Földközelben a világűrA napokban került az újságárusokhoz a Természet Világa legfrissebb különszáma, amely 48 színes oldalon az űrkutatás változatos alkalmazási területeit mutatja be.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Összesen 799 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024