Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 561 - 580

Magyar pszichológusok a Mars500-ban

Magyar pszichológusok a Mars500-banAz MTA Pszichológiai Kutatóintézet munkatársai a Mars500 kísérletnek otthont adó IBMP pszichológusaival együttműködve vizsgálják az izoláció hatásait

MŰSORAJÁNLÓ: Pannóniától a csillagokig

MŰSORAJÁNLÓ: Pannóniától a csillagokigEgyes űralkalmazásokat, a magyar űrkutatás néhány eredményét mutatja be az a filmsorozat, amelyet február 18-án kezd vetíteni a Duna Televízió.

FOCUS az űrben – miskolci vállalkozás űrkísérlete

FOCUS az űrben – miskolci vállalkozás űrkísérleteA ma indult orosz Progressz teherűrhajó fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra tart az Admatis Kft. fémhabosítási kísérlete.

SAS3 műszer fejlesztése a Chibis műholdra

SAS3 műszer fejlesztése a Chibis műholdraA magyar SAS3 műszer az Orosz Űrkutatási Intézet által fejlesztett Chibis mikroműholdon a nemzetközi részvétellel kifejlesztett műszeregyüttes egyik eleme. Elektromágneses hullámméréseket végez a VLF-ELF sávban. Ukrán partnerek szállítják a külső érzékelőket.

Magyar detektorok útja az ISS-en (1. rész)

Magyar detektorok útja az ISS-en (1. rész)A szervizmodultól a Kibóig, avagy: dózistérképezés kívül-belül.

35 évvel ezelőtt indult az űrbe az első magyar műszer (2. rész)

35 évvel ezelőtt indult az űrbe az első magyar műszer (2. rész)1972-re elkészült az elektronikai egység első változata (K-1-2), mely még viszonylag sok energiát fogyasztott, de minden egyéb követelménynek maradéktalanul megfelelt, 1973 végére pedig befejeztük a végleges repülő példányok (K-1-3) legyártását.

Űrcsillagászat Magyarországon

Űrcsillagászat MagyarországonEzzel a címmel rendeztek sikeres konferenciát Budapesten, október 29-én.

Eseménydús hónap

Az elkövetkező hetekben számos hazai űrkutatási vonatkozású program, előadás és pályázatbeadási határidő várható. Ezekre most röviden újra felhívjuk olvasóink figyelmét.

Nem megközelíthető területek topográfiai kiértékelhetősége VHR műholdfelvételek alkalmazásával

Nem megközelíthető területek topográfiai kiértékelhetősége VHR műholdfelvételek alkalmazásávalA mindannyiunk számára elérhető polgári távérzékelés erőforrásai kiváló lehetőséget nyújtanak eddig nem elvégezhető műszaki vizsgálatok végrehajtására.

Műholdak energiaellátó rendszere: Hall-effect hajtómű tápegység

Műholdak energiaellátó rendszere: Hall-effect hajtómű tápegység Az ionhajtóművek jelenlegi fejlettségi állapotukban arra használhatók, hogy segítségükkel már pályán levő műholdak helyzetét változtassák, esetleg jelentősebb pályakorrekciót végezzenek el, sőt a kémiai hajtóművekhez képest jobb hatásfokuk révén bolygóközi missziókra is tervezhetők.

Elismerés a magyar űrkutatóknak

Elismerés a magyar űrkutatóknakA nemzetközi űrkutatásban való magyar részvétel, s külön megnevezve tizenegy kiváló űrkutató Magyar Örökség-díjat kapott.

Sikeres fémhabosítási kísérlet az űrállomáson

Sikeres fémhabosítási kísérlet az űrállomásonA miskolci Admatis Kft. FOCUS kísérletét február 7-én Jeffrey Williams amerikai űrhajós hajtotta végre a Columbus modulban.

Fiatalok a Világűrkongresszusra

Fiatalok a VilágűrkongresszusraAz űrkutatással foglalkozó 21-33 év közötti fiatal kutatók pályázhatnak az ősszel Prágában rendezendő kongresszuson való részvételük támogatására.

Magyar detektorok útja az ISS-en (2. rész)

Magyar detektorok útja az ISS-en (2. rész)Hol és mit mérnek (mértek) a Nemzetközi Űrállomásra feljuttatott dózismérő csomagok?

Holdkőzet-bemutató az ELTE TTK-n

Holdkőzet-bemutató az ELTE TTK-n40 éve szállt le az Apollo-12 a Holdra. 15 éve vizsgálhatók a NASA holdkőzetek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. Bemutató november 27-én.

35 évvel ezelőtt indult az űrbe az első magyar műszer (1. rész)

35 évvel ezelőtt indult az űrbe az első magyar műszer (1. rész)1974. október 31-én a Pleszecki Űrrepülőtérről sikeresen Föld körüli pályára juttatták az Interkozmosz együttműködés (a volt szocialista országok űrkutatási szervezete) keretében készített IK-12 jelű mesterséges holdat.

Űrkutatás a gyakorlati oktatásban

Űrkutatás a gyakorlati oktatásbanAz Európai Űrügynökség (ESA) oktatási politikájában egyre nagyobb súllyal szerepel olyan projektek indítása és támogatása, melyekben egyetemi hallgatók aktívan részt vállalhatnak valós űrkutatási témákban.

Újdonságok az Obsztanovka kísérletről

Újdonságok az Obsztanovka kísérletrőlA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (KFKI RMKI) és az SGF Kft. az elmúlt évben az Obsztanovka kísérlet adatgyűjtő és vezérlő számítógéprendszerének a mérnöki példányát (engineering model), 2009-ben pedig a minősítő példányát (qualification model) szállította ki a moszkvai Űrkutatási Intézetbe (IKI).

Ifjúsági Fórum november 13-án

Ifjúsági Fórum november 13-ánA Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) kilencedik alkalommal rendezi meg az űrkutatók Ifjúsági Fórumát.

Műholdfedélzeti nagy megbízhatóságú kapcsolóüzemű tápegység (2. rész)

Műholdfedélzeti nagy megbízhatóságú kapcsolóüzemű tápegység (2. rész)A tápegység főbb részei a kapcsoló cella, a vezérlőkör, a kimeneti és bemeneti szűrés, valamint a különböző védelmi funkciókat ellátó áramkörök.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41
Összesen 802 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024