Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 561 - 580

Elindult a Herschel és a Planck

Elindult a Herschel és a PlanckÚtjára indult az Európai Űrügynökség (ESA) két új űrtávcsöve.

A két STEREO szonda iránya már derékszögben

A két STEREO szonda iránya már derékszögbenA Föld pályája mentén több, mint 2 éve távolodó két STEREO űrszonda szögtávolsága a Nap felől nézve 2009 február elejére elérte a 90 fokot. Ezzel ideális megfigyelési helyzetet teremtenek.

Új helyen a Magyar Űrkutatási Iroda

Új helyen a Magyar Űrkutatási IrodaA MŰI ettől az évtől a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal osztályaként folytatja működését. Az iroda a lágymányosi Infoparkba költözött.

Dózistérképező eszközökkel úton a Progressz

Dózistérképező eszközökkel úton a Progressz A ma indult orosz teherszállító űrhajón a Nemzetközi Űrállomás európai Columbus moduljának dózistérképezéséhez szükséges mérőeszközök is helyet kaptak.

Űripari konferencia Lillafüreden

Űripari konferencia LillafüredenA magyar vállalkozások előtt is egyre több lehetőség nyílhat, hogy bekapcsolódjanak Európa űriparába.

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Földközelben a világűr

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Földközelben a világűrA napokban került az újságárusokhoz a Természet Világa legfrissebb különszáma, amely 48 színes oldalon az űrkutatás változatos alkalmazási területeit mutatja be.

Satellite Made in Hungary

Satellite Made in HungaryPróbálja meg átkonvertálni egy liter tej tömegét és térfogatát egy olyan rendszerré, amely képes akár 2000 kilométerre is kommunikálni, bírja a vákuumot és a kozmikus sugárzást. Hogy mi sül ki ebből? Az első magyar műhold!

Képes beszámoló az Űrnapról

Képes beszámoló az ŰrnaprólA múlt héten rendezték a hazai űrkutatók hagyományos éves konferenciáját.

Holnap Űrnap!

Holnap Űrnap! November 20-án 9 órára a Műegyetem dísztermébe várják az űrkutatás iránt érdeklődőket.

Az idei Űrnap programja

Az idei Űrnap programja A magyar űrkutatók hagyományos rendezvényét november 20-án tartják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályai

Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályaiMagyar csillagászoknak a NASA Spitzer-űrtávcsöve segítségével tett felfedezését a tekintélyes brit tudományos lap, a Nature holnapi száma közli.

Herschel és Planck: start május elején

Herschel és Planck: start május elejénAz ESA új startdátumot jelölt ki a két nagy európai űrobszervatórium számára. Az Ariane-5 rakéta május 6-án indulhat Kourouból.

GYORSHÍR: Simonyi első mérési eredményei

Charles Simonyi e-mailben küldte tegnapi első Pille-méréseinek eredményeit az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézetébe.

EUMETSAT Információs Nap

EUMETSAT Információs Nap Magyarország tavaly óta az EUMETSAT teljes jogú tagja. Hogy tagságunkból adódóan a hazai űrpari cégek is újabb lehetőséghez jussanak, az Országos Meteorológiai Szolgálat EUMETSAT Információs Napot szervez Budapesten, január 19-én.

Gábor Dénes-díj Apáthy Istvánnak

Gábor Dénes-díj Apáthy IstvánnakA jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson, de korábban is számos űrhajón és űrállomáson használt magyar Pille dózismérő műszert fejlesztő csoport vezetője ma vette át a kitüntetést a Parlamentben.

Holnap lesz a VIII. Ifjúsági Fórum

Holnap lesz a VIII. Ifjúsági FórumA Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság elsősorban fiataloknak rendezett konferenciájára holnap kerül sor, ma a részletes programmal jelentkezünk.

Fiatal magyar űrkutatók rendezvénye

December 5-én (pénteken) kerül sor Budapesten a hagyományos Ifjúsági Fórumra. A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.

GOCE: nem lesz következmények nélküli a késlekedés

GOCE: nem lesz következmények nélküli a késlekedésHosszas huzavona után jövő tavaszra halasztották a Föld gravitációs terét vizsgáló európai műhold indítását.

A Hold körül az indiai űrszonda

A Hold körül az indiai űrszondaPályára állt a Hold körül az október 22-én indított Csándráján-1. Indiában a startot megelőző földi tesztek során magyar építésű berendezéseket is használtak.

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségek

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségekHazánk a kétoldali ratifikációs folyamatok végeztével, immár az EUMETSAT műholdas meteorológiai szervezet teljes jogú tagja. A magyarországi cégek, kutatóhelyek a kutatási részvételen kívül akár a műholdak tervezésébe, építésébe is bekapcsolódhatnak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39
Összesen 770 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022