Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 561 - 580

MŰSORAJÁNLÓ: Membrán

MŰSORAJÁNLÓ: MembránA Magyar Televízió 2. csatornáján hétfőn este fiatal hazai űrkutatókkal készített interjúkból összállított műsort sugároz.

Újabb magyar sugárzásmérő berendezés készül a világűrbe

Újabb magyar sugárzásmérő berendezés készül a világűrbeA SURE programban elért óriási sikernek köszönhetően az MTA KFKI AEKI-ben fejlesztés alatt álló űrdozimetriai célú műszer pár éven belül már az ISS Columbus nevű moduljában végezhet méréseket.

Exobolygókra és változócsillagokra vadászva

Exobolygókra és változócsillagokra vadászvaDecember végén indulhat a francia vezetéssel készülő űrcsillagászati mesterséges hold, a COROT.

Űrnapi program

Űrnapi programVégegessé vált a november 9-i Űrnap előadásainak listája. A központi téma idén az űrkutatás alkalmazása a környezetvédelemben.

A STEREO űrszondapárosról

A STEREO űrszondapárosrólA frissen felbocsátott napkutató űrszondákat részletesebben is bemutatjuk, külön kiemelve a tudományos program hazai vonatkozásait.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap 2006

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap 2006Az idei Űrnap november 9-én lesz. A budapesti rendezvény helyszíne ezúttal a Jövő Háza.

Űrsör nélkül, súlytalanul

Űrsör nélkül, súlytalanulAz ESA kilencedik alkalommal meghirdetett tudományos diákprogramjában először szerepelt magyar csoport, akik ugyan saját tudományos kísérletüket nem végezhették el, de repülhettek egy Airbus 300-zal.

Magyar élettani pályázat a Nemzetközi Űrállomásra

Magyar élettani pályázat a Nemzetközi ŰrállomásraA SURE program keretén belül számos hazai kutatócsoport is megpályázza a lehetőséget, hogy a Nemzetközi Űrállomáson végezhessen kísérleteket. Az Országos Epidemiológiai Központ Mikrobiológiai Kutatócsoportja a sejtek citokin-termelésének vizsgálatával pályázik.

Baj van a Kompasz-2 energia-ellátásával

Baj van a Kompasz-2 energia-ellátásávalA SAS2 magyar műszert szállító, pénteken indított orosz mesterséges hold fedélzeti áramellátása hirtelen lecsökkent.

Elhalasztották a Kompasz indítását

Elhalasztották a Kompasz indításátMa estére tervezték, de legalább egy nappal elhalasztották az orosz Kompasz-2 mikroműhold indítását. A műholdon magyar műszer is helyet kapott.

Elindult a COROT

Elindult a COROTA Bajkonurból startolt francia csillagászati mesterséges hold tudományos programjában magyar kutatók is részt vesznek.

Idén is lesz Ifjúsági Fórum

Idén is lesz Ifjúsági FórumA hatodik alkalommal, december 1-jén megrendezendő eseményen fiatal hazai űrkutatók beszélnek munkájukról.

A PECS-keret véges! - űrnapi összefoglaló

A PECS-keret véges! - űrnapi összefoglaló2006. november 9-én, a MŰI és a MANT közös rendezvényének történetében első alkalommal, a Jövő Házában került sor a legnagyobb hazai űrkutatási eseményre, az idei Űrnapra. A rendezvényt Kovács Kálmán környezetvédelmi államtitkár nyitotta meg.

Kiemelkedő magyar eredmény a SURE pályázatban

Kiemelkedő magyar eredmény a SURE pályázatbanAz EU 25 jelenlegi tagállama, valamint Románia és Bulgária kutatóhelyei, űripari cégei nyújthattak be pályázatot az ESA-hoz abból a célból, hogy kísérletük feljusson a Nemzetközi Űrállomásra.

Elindult a STEREO

Elindult a STEREOAz amerikai napkutató űrszondapáros Delta-2 rakétával startolt Floridából.

A sugárdózis mérése az űrállomáson

A sugárdózis mérése az űrállomásonA Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének kozmikus sugárterhelésével foglakozó kutatók ez évi mukaértekezletét szeptember 6. és 8. között tartották Oxfordban.

Elindult az Űrsör-csapat

Elindult az Űrsör-csapatMagyar egyetemisták először vesznek részt az ESA parabolarepülési kampányában. A csapat tegnap indult Bordeaux-ba.

A Kompasz-2 indítási zónája – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Kompasz-2 indítási zónája – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAmint az Űrvilág arról már korábban beszámolt, május 26-án, a késő esti órákban a Barents-tengerben tartózkodó Jekatyerinburg tengeralattjáróról bocsátották fel a magyar SAS-2 műszert is hordozó Kompasz-2 műholdat.

A SAS2 felszállt!

A SAS2 felszállt!A Barents-tengerről elindult a Kompasz-2 orosz mesterséges hold, fedélzetén egy magyar részvétellel épített mérőműszerrel.

Fraktálok a magnetoszférában? (2. rész)

Fraktálok a magnetoszférában? (2. rész)Önhasonló, fraktál jelenségek előfordulnak a magnetoszféra dinamikai folyamatai között is, de egyelőre még vitatott, hogy ez az önszerveződő kritikus viselkedés egyértelmű jeleként fogható-e fel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 718 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022