Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 561 - 580

35 évvel ezelőtt indult az űrbe az első magyar műszer (1. rész)

35 évvel ezelőtt indult az űrbe az első magyar műszer (1. rész)1974. október 31-én a Pleszecki Űrrepülőtérről sikeresen Föld körüli pályára juttatták az Interkozmosz együttműködés (a volt szocialista országok űrkutatási szervezete) keretében készített IK-12 jelű mesterséges holdat.

Űrkutatás a gyakorlati oktatásban

Űrkutatás a gyakorlati oktatásbanAz Európai Űrügynökség (ESA) oktatási politikájában egyre nagyobb súllyal szerepel olyan projektek indítása és támogatása, melyekben egyetemi hallgatók aktívan részt vállalhatnak valós űrkutatási témákban.

Újdonságok az Obsztanovka kísérletről

Újdonságok az Obsztanovka kísérletrőlA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (KFKI RMKI) és az SGF Kft. az elmúlt évben az Obsztanovka kísérlet adatgyűjtő és vezérlő számítógéprendszerének a mérnöki példányát (engineering model), 2009-ben pedig a minősítő példányát (qualification model) szállította ki a moszkvai Űrkutatási Intézetbe (IKI).

Ifjúsági Fórum november 13-án

Ifjúsági Fórum november 13-ánA Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) kilencedik alkalommal rendezi meg az űrkutatók Ifjúsági Fórumát.

Műholdfedélzeti nagy megbízhatóságú kapcsolóüzemű tápegység (2. rész)

Műholdfedélzeti nagy megbízhatóságú kapcsolóüzemű tápegység (2. rész)A tápegység főbb részei a kapcsoló cella, a vezérlőkör, a kimeneti és bemeneti szűrés, valamint a különböző védelmi funkciókat ellátó áramkörök.

Kisműholdak intelligens akkumulátor egysége

Kisműholdak intelligens akkumulátor egységeA Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával megvalósult témapályázat keretében megkíséreltük specifikálni egy kisműhold akkumulátor egységét.

Űrcsillagászat Magyarországon – konferencia

Űrcsillagászat Magyarországon – konferenciaA Magyar Csillagászati Alapítvány a Magyar Asztronautikai Társaság közreműködésével A Csillagászati Nemzetközi Éve keretében tudományos konferenciát rendez Budapesten, 2009. október 29-én.

FOCUS: magyar ipari kísérlet az űrállomáson

FOCUS: magyar ipari kísérlet az űrállomásonTalán már az év végén elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra a miskolci Admatis Kft. kísérlete, amelyben a habok viselkedését kutatják a súlytalanságban.

A magyar kísérlet első napja az Űrállomáson

A magyar kísérlet első napja az ŰrállomásonJúnius 3-án sikeresen végrehajtották az első Neurospat kísérletet az ISS-en.

Magyar kísérletsorozat az Űrállomáson

Magyar kísérletsorozat az ŰrállomásonA Szojuz TMA-15 szerdai startjával a magyar jelenlét szempontjából is új fejezetet kezdődik az Űrállomáson. Egy éves késleltetés után végre megkezdődhet a Neurospat kísérlet.

Űrcsillagászat Magyarországon

Űrcsillagászat MagyarországonEzzel a címmel rendeztek sikeres konferenciát Budapesten, október 29-én.

Eseménydús hónap

Az elkövetkező hetekben számos hazai űrkutatási vonatkozású program, előadás és pályázatbeadási határidő várható. Ezekre most röviden újra felhívjuk olvasóink figyelmét.

Nem megközelíthető területek topográfiai kiértékelhetősége VHR műholdfelvételek alkalmazásával

Nem megközelíthető területek topográfiai kiértékelhetősége VHR műholdfelvételek alkalmazásávalA mindannyiunk számára elérhető polgári távérzékelés erőforrásai kiváló lehetőséget nyújtanak eddig nem elvégezhető műszaki vizsgálatok végrehajtására.

Műholdak energiaellátó rendszere: Hall-effect hajtómű tápegység

Műholdak energiaellátó rendszere: Hall-effect hajtómű tápegység Az ionhajtóművek jelenlegi fejlettségi állapotukban arra használhatók, hogy segítségükkel már pályán levő műholdak helyzetét változtassák, esetleg jelentősebb pályakorrekciót végezzenek el, sőt a kémiai hajtóművekhez képest jobb hatásfokuk révén bolygóközi missziókra is tervezhetők.

Műholdfedélzeti nagy megbízhatóságú kapcsolóüzemű tápegység (1. rész)

Műholdfedélzeti nagy megbízhatóságú kapcsolóüzemű tápegység (1. rész)Műholdfedélzeti energiaellátó rendszerek tervezése során a legfontosabb szempontok közé tartozik a megbízhatóság, valamint a jó hatásfokú működés biztosítása.

Újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásán

Újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásánTöbb hónapos üzemszünet után tegnap újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásán.

Jelentős magyar űripari siker

Jelentős magyar űripari sikerMérföldkő a hazai űripar történetében, hogy a miskolci Admatis Kft. részt vesz az Európai Unió (EU) és az Európai Űrügynökség (ESA) közös űrvállalkozásában, a Sentinel programban.

Neurospat: folytatás az ISS-en

Neurospat: folytatás az ISS-enSikeresen lezajlottak a Neurospat kísérlet második ülései a Nemzetközi Űrállomáson.

GYORSHÍR: Úton a Szojuz TMA-15

GYORSHÍR: Úton a Szojuz TMA-15Egy-egy orosz, belga és kanadai űrhajóssal a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra tart az orosz űrhajó.

Új korszak kezdete az Űrállomáson

Új korszak kezdete az ŰrállomásonHa az időjárás nem szól közbe, május 27-én startol Bajkonurból a Szojuz TMA-15 (19S). A repülés többszörös mérföldkő: újabb nagy lépés az Űrállomás fejlődésében, az európai szerepvállalásban és a magyar részvételben is.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Összesen 791 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024