Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 561 - 580

Hogy állunk az Obsztanovkával?

Hogy állunk az Obsztanovkával?A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) magyar részvétellel készül egy plazmahullámmérő rendszer, orosz nevén Obsztanovka. A KFKI RMKI készíti a tizenegy érzékelőt tartalmazó, három számítógépből álló vezérlő és adatgyűjtő rendszert, az ELTE űrkutató csoportja pedig a SAS3 hullámmérő detektort.

Mikrogravitációs kísérletek az Országos Epidemiológiai Központban

Mikrogravitációs kísérletek az Országos Epidemiológiai KözpontbanMiért foglalkoznak a Járványügyi Központban mikrogravitációval? Mi köze lehet a fertőző és nem fertőző betegségek epidemiológiájának a súlytalansághoz?

Műholdépítés közben

Műholdépítés közbenCikksorozatunk második részében részletesebben foglalkozunk a SSETI ESEO műhold magyar diákok által fejlesztett plazmadiagnosztizáló (LMP) műszerével.

Műholdépítő fiatalok

Műholdépítő fiatalokA következő hónapokban rendszeresen jelentkezik az ESEO és ESMO műholdak magyar csapata, így olvasóink közelről kaphatnak betekintést egy ifjúsági műhold építésének és fejlesztésének menetébe és mindennapjaiba.

Magyar agykutatók kísérlete a Nemzetközi Űrállomáson

Magyar agykutatók kísérlete a Nemzetközi Űrállomáson A hamarosan induló Atlantis által szállított Columbus laboratóriumon októbertől magyar kísérleteket is végeznek az űrhajósok. Az űrrepülőgép startjáról élő internetes közvetítés lesz csütörtök este a Polaris Csillagvizsgálóból.

Columbus: hamarosan magyar kísérletek

Columbus: hamarosan magyar kísérletekBár az űrállomás európai kutatómoduljának startja januárra húzódik, a magyar kísérletek sorozatát előbb-utóbb az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének programja nyithatja meg.

Újra folyik az űrsör

Újra folyik az űrsör A magyar SpaceBeer történet folytatódik...

PROGRAMAJÁNLÓ: A Magyar Tudomány Ünnepe

PROGRAMAJÁNLÓ: A Magyar Tudomány ÜnnepeA november elején induló és a hónap végéig tartó országos rendezvénysorozat kínálatából űrkutatási vonatkozású eseményeket ajánlunk érdeklődő olvasóink figyelmébe.

Az idei Űrnap programja

Az idei Űrnap programjaVéglegessé vált az október 27-én megrendezendő Űrnap előadásainak listája. A rendezvényre szóló meghívót ezúton is közzétesszük.

Készül a GOCE

Készül a GOCEAz ESA decemberben felbocsátandó GOCE mesterséges holdja a Föld gravitációs terének pontos feltérképezését célozza. Az adatokkal magyar kutatók is dolgoznak majd.

Dózismérő műszer fejlesztése a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensére

Dózismérő műszer fejlesztése a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmenséreVárhatóan még az évtized vége előtt újabb magyar fejlesztésű sugárzásmérő műszer kerül a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumban

A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumbanA 2006 októberében elindult két STEREO szonda ez év áprilisára a Nap felől nézve már 48 foknyira távolodott el egymástól, ezzel lehetővé téve a Föld felé irányuló koronakitörések (CME) követését, szerkezetük megismerését, a várt nagy előrelépést az űridőjárás előrejelzésében.

A láthatatlan Naprendszer

A láthatatlan NaprendszerA Mozgókép Alapítvány támogatásával film készült az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet Kozmikus Fizikai Főosztályának munkájáról.

IDŐPONTVÁLTOZÁS! Ifjúsági fórum

IDŐPONTVÁLTOZÁS! Ifjúsági fórumFebruár 29-én (pénteken) Budapesten fiatal hazai űrkutatók számolnak be munkájukról.

A magyar űripar és az ESA-csatlakozás

A magyar űripar és az ESA-csatlakozásAz ország legnagyobb űripari cégének egyik vezetőjével közölt ma érdekes interjút az [origo].

Új eredmények a Vénuszról

Új eredmények a VénuszrólA Nature legutóbbi számában több cikk szól az ESA Venusz Express űrszondájának eddigi, időnként meglepő eredményeiről.

PROGRAMAJÁNLÓ: 50 éves az űrkutatás

PROGRAMAJÁNLÓ: 50 éves az űrkutatásA hazai űrkutatás története fontos, emlékezetes fejezeteinek felelevenítésére november 20-án nyilvános tudományos ülést rendeznek a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székházában.

A 2007-es Űrnapon történt

A 2007-es Űrnapon történtAz évente megrendezett Űrnap konferencia helyszíne idén az ELTE TTK volt. Délután kiállítás nyílt a Közlekedési Múzeumban.

Lengyel-magyar diákkonferencia

Lengyel-magyar diákkonferenciaAz űrkutatási témájú konferenciát szeptember elején rendezik a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Űr-tesztközpont épül Magyarországon

Űr-tesztközpont épül MagyarországonEgy idén induló 2,2 milliárdos beruházás nyomán hazánk vezető szerepre tehet szert a térségben az űripar területén.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Összesen 743 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022