Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 481 - 500

Kepler-eredmények első kézből – Veszprémben

Kepler-eredmények első kézből – VeszprémbenA Kepler Asztroszeizmológiai Tudományos Konzorcium Balatonalmádiban rendezendő nemzetközi konferenciájához kapcsolódóan nyilvános ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak az érdeklődők Veszprémben, június 18-án este.

DOSIS-3D

DOSIS-3DMagyar részvétel az Európai Űrügynökség (ESA) újabb nagyszabású programjában a Nemzetközi Űrállomáson.

Masat-1 szakmai nap

Masat-1 szakmai napAz űrhajózás napján bemutatkozott az első magyar műhold, és a tiszteletére kibocsátott emlékérme és alkalmi postabélyeg is.

PROGRAMAJÁNLÓ: A Masat-1 napja

PROGRAMAJÁNLÓ: A Masat-1 napja„Eredmények és tapasztalatok a Masat-1 projektben„ címmel információs napot tartanak április 12-én Budapesten, a BME Q épületében. Aznap jelenik meg az elő magyar műholdat köszöntő emlékérme és postabélyeg is.

Lehetőség a magyar űriparnak

Lehetőség a magyar űriparnakAz EUMETSAT információs napot rendez március 29-én Darmstadtban, ahol a hazai cégek és kutatóintézmények is tájékozódhatnak az aktuális pályázati lehetőségekről.

Sikeresen pályára állt az első magyar műhold

Sikeresen pályára állt az első magyar műholdHa minden a tervek szerint alakul, a Masat-1 első jeleit délután 4 körül foghatják a műegyetemi követőállomáson.

BEXUS program, avagy a CoCoRAD kísérlet új formát ölt!

BEXUS program, avagy a CoCoRAD kísérlet új formát ölt!A CoCoRAD kísérlet tavalyi sikere után itt a TECHDOSE. A magyar egyetemi csapat idén is lehetőséget kapott az ESA ballonprogramjában való részvételre.

Egy hét múlva indulhat a Masat-1

Egy hét múlva indulhat a Masat-1Az első magyar készítésű műholdat szállító Vega rakéta már készen várakozik az indítóállásban, a francia guyanai Kourou űrközpontban.

Műholdindítás Kínából – magyar vonatkozással

Műholdindítás Kínából – magyar vonatkozássalVilágszerte az első idei űrindítás alkalmával mindjárt két műhold, és egy magyar gyártású berendezés is Föld körüli pályára került.

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”A CHAMP műhold utódjaként az ESA 2012-ben tervezi indítani új, három műholdból álló flottáját, a Swarmot. A küldetés célja a földi mágneses tér minden eddiginél pontosabban felmérése.

Európai bolygókutatási konferencia Budapesten

Európai bolygókutatási konferencia Budapesten„Workshop on Mars – Connecting Planetary Scientists in Europe” címmel háromnapos konferenciát tartanak június 5-7. között.

PECS információs nap

PECS információs napAz Európai Űrügynökség és a Magyar Űrkutatási Iroda április 19-én információs napon mutatja be a megváltozott pályázási lehetőségeket a hazai intézmények szakembereinek.

Magyar kísérlet az ESA REXUS rakétaprogramjában

Magyar kísérlet az ESA REXUS rakétaprogramjábanIdén elsőként magyar hallgatói csoport is fejleszt tudományos kísérletet a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR), valamint a Svéd Nemzeti Űrkutatási Bizottság (SNSB) által szervezett REXUS (Rocket EXperiment for University Students) rakétaprogram keretében.

PROGRAMAJÁNLÓ: Ifjúsági Fórum április 13-án

PROGRAMAJÁNLÓ: Ifjúsági Fórum április 13-ánA Magyar Asztronautikai Társaság és a Magyar Űrkutatási Iroda idén, immár tizedik alkalommal, ismét megrendezi az Ifjúsági Fórumot.

GYORSHÍR: HA5MASAT az éterben!

GYORSHÍR: HA5MASAT az éterben!Sikeresen vették a ma délelőtt 11:00-kor felbocsátott első önálló magyar készítésű űreszköz, a Masat-1 jeleit.

PROGRAMAJÁNLÓ: Kreatív Magyarország

PROGRAMAJÁNLÓ: Kreatív MagyarországKreatív Magyarország – Mérnöki tudás címmel kiállítás lesz a BME Központi épületének aulájában, 2012. február 14-20. között.

Magyar kísérlet is volt januárban az űrállomáson

Magyar kísérlet is volt januárban az űrállomásonVége felé közeledik a magyar pszichológusok kutatómunkája a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Január 3-án végezte el André Kuipers holland asztronauta a NeuroSpat kísérlet egyik utolsó mérését.

A régi Progressz helyet csinált az újnak

A régi Progressz helyet csinált az újnakA Progressz M-13M teherűrhajó levált az űrállomásról. Mielőtt megsemmisülne a sűrű légkörben, még pályára állít egy orosz kutatóműholdat, amelyen magyar készítésű berendezés is repül.

A Magyar Űripari Klaszter ingatlan-beruházása

A Magyar Űripari Klaszter ingatlan-beruházásaMegvalósult az Űripari Centrum ingatlan-beruházása Miskolcon.

Vega rakétán indulhat útjára a Masat-1

Vega rakétán indulhat útjára a Masat-1Magyarország első műholdja, a Masat-1 páratlan lehetőséget kapott. Részt vehet az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétájának első küldetésében, mely Kourouból indul 2012. január végén.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Összesen 798 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024