Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 541 - 560

EUMETSAT Információs Nap

EUMETSAT Információs Nap Magyarország tavaly óta az EUMETSAT teljes jogú tagja. Hogy tagságunkból adódóan a hazai űrpari cégek is újabb lehetőséghez jussanak, az Országos Meteorológiai Szolgálat EUMETSAT Információs Napot szervez Budapesten, január 19-én.

Gábor Dénes-díj Apáthy Istvánnak

Gábor Dénes-díj Apáthy IstvánnakA jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson, de korábban is számos űrhajón és űrállomáson használt magyar Pille dózismérő műszert fejlesztő csoport vezetője ma vette át a kitüntetést a Parlamentben.

Holnap lesz a VIII. Ifjúsági Fórum

Holnap lesz a VIII. Ifjúsági FórumA Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság elsősorban fiataloknak rendezett konferenciájára holnap kerül sor, ma a részletes programmal jelentkezünk.

Fiatal magyar űrkutatók rendezvénye

December 5-én (pénteken) kerül sor Budapesten a hagyományos Ifjúsági Fórumra. A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.

GOCE: nem lesz következmények nélküli a késlekedés

GOCE: nem lesz következmények nélküli a késlekedésHosszas huzavona után jövő tavaszra halasztották a Föld gravitációs terét vizsgáló európai műhold indítását.

A Hold körül az indiai űrszonda

A Hold körül az indiai űrszondaPályára állt a Hold körül az október 22-én indított Csándráján-1. Indiában a startot megelőző földi tesztek során magyar építésű berendezéseket is használtak.

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségek

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségekHazánk a kétoldali ratifikációs folyamatok végeztével, immár az EUMETSAT műholdas meteorológiai szervezet teljes jogú tagja. A magyarországi cégek, kutatóhelyek a kutatási részvételen kívül akár a műholdak tervezésébe, építésébe is bekapcsolódhatnak.

A súlytalanság hatása az élő szervezetre (1)

A súlytalanság hatása az élő szervezetre (1)Az élőlények evolúciója a gravitációs erő jelenlétében zajlott le, majd az élet évmilliókon át gravitációs körülmények között fejlődött.

Kisműholdak napelemes energiaellátó rendszerének mérése az oktatásban

Kisműholdak napelemes energiaellátó rendszerének mérése az oktatásbanHogyan működik a napelem? Milyen problémákkal kell szembenézni a használata során? A Műegyetem villamosmérnöki hallgatói testközelből ismerkedhettek meg vele. A BME HVT Űrkutató Csoport szakmai beszámolója a mérésről.

SAS3 műszer a CHIBIS műholdon

SAS3 műszer a CHIBIS műholdonAz Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) 2000-ben megkezdte egy általános célú mikroműhold platform kiépítését. Cikkünkben a magyar részvételről lesz szó.

Űripari konferencia Lillafüreden

Űripari konferencia LillafüredenA magyar vállalkozások előtt is egyre több lehetőség nyílhat, hogy bekapcsolódjanak Európa űriparába.

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Földközelben a világűr

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Földközelben a világűrA napokban került az újságárusokhoz a Természet Világa legfrissebb különszáma, amely 48 színes oldalon az űrkutatás változatos alkalmazási területeit mutatja be.

Satellite Made in Hungary

Satellite Made in HungaryPróbálja meg átkonvertálni egy liter tej tömegét és térfogatát egy olyan rendszerré, amely képes akár 2000 kilométerre is kommunikálni, bírja a vákuumot és a kozmikus sugárzást. Hogy mi sül ki ebből? Az első magyar műhold!

Képes beszámoló az Űrnapról

Képes beszámoló az ŰrnaprólA múlt héten rendezték a hazai űrkutatók hagyományos éves konferenciáját.

Holnap Űrnap!

Holnap Űrnap! November 20-án 9 órára a Műegyetem dísztermébe várják az űrkutatás iránt érdeklődőket.

Az idei Űrnap programja

Az idei Űrnap programja A magyar űrkutatók hagyományos rendezvényét november 20-án tartják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Társulási egyezményünk meghosszabbítva

Társulási egyezményünk meghosszabbítva Magyarország és az Európai Űrügynökség újabb öt évre aláírta a PECS megállapodást. Így továbbra is lehetséges, hogy a hazai kutatóhelyek és űripari cégek alvállalkozóként részt vegyenek az ESA különböző programjaiban.

Az ESMO diákűrszonda fedélzeti számítógépe

Az ESMO diákűrszonda fedélzeti számítógépeCikksorozatunk befejező részében bemutatjuk a BME-n fejlesztés alatt álló diák űrszonda központi számítógépének feladatait, valamint azokat a kísérleteket, amelyek adatainak a feldolgozását ez az egység végzi.

A súlytalanság immunológiája

A súlytalanság immunológiájaSan Franciscoban történt egy immunológiai kongresszuson, hogy poszterünk előtt álldogálva egy elegáns úr lépett hozzám. A munkámról érdeklődött, és alig akart hinni a fülének, hogy Magyarországon egy űrélettani laboratóriumban dolgozom.

Rend vagy rendetlenség-e a káosz?

Rend vagy rendetlenség-e a káosz?A cikkben a fizikai értelemben vett kaotikus rendszerek néhány tulajdonságát mutatjuk be, majd megvizsgáljuk, hogy teljesülhetnek-e ezek Föld körüli térségünkre is.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Összesen 743 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022