Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 381 - 400

Webes űrszeminárium

Webes űrszemináriumInterneten követhető szemináriumsorozatot indít a Magyar Asztronautikai Társaság. Az első előadást Haidegger Tamás tartja Robotos és emberes űrmissziók - a közeli jövő lehetőségei címmel, december 11-én.

Űrkutatási célú fejlesztés az MTA Atomkiban

Űrkutatási célú fejlesztés az MTA AtomkibanCikkünk a Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézetében (MTA Atomki) folyó űrkutatási vonatkozású fejlesztéseket mutatja be.

Űrkutatás Napja

Űrkutatás NapjaKépes beszámoló a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) tegnapi székesfehérvári rendezvényéről.

Két éve repül a VesselSat-1

Két éve repül a VesselSat-1Indiából startolt, Luxemburgban építették, rajta fontos magyar berendezéssel – két év után is hibátlanul működik a VesselSat-1.

Nemzetközi űripari tanácskozás lesz Budapesten

Nemzetközi űripari tanácskozás lesz BudapestenA magyar űripar növekedése a technológiai innováció egyik kulcsterülete. Ez a témája a Magyar Űripari Klaszter 2013. október 9-i nemzetközi tanácskozásának.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrkutatás Napja 2013

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrkutatás Napja 2013A Magyar Asztronautikai Társaság ismeretterjesztő rendezvényt szervez Székesfehérváron, október 18-án (pénteken) 10 és 17 óra között.

Tíz éve szolgál a Pille az ISS/Zvezdán

Tíz éve szolgál a Pille az ISS/Zvezdán2003. augusztus 29-én indult a Progressz M-48 teherszállító űrhajó fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézetben a BL-Electronics Kft. közreműködésével fejlesztett Pille-MKSz dózismérő rendszer.

PÁLYÁZAT! Nők a Tudományban Kiválósági Díj

PÁLYÁZAT! Nők a Tudományban Kiválósági DíjA Nők a Tudományban Egyesület és a Magyar Asztronautikai Társaság Nők a Tudományban Kiválósági Díjat hirdet meg az űrkutatás területén dolgozó fiatal kutatók számára.

Fiatal magyar kutatók az európai űrprogramokban (1. rész)

Fiatal magyar kutatók az európai űrprogramokban (1. rész)Március végén újabb hazai fejlesztésű műszer került a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az eszköz megalkotásában itthoni műhelyekben dolgozó magyar űrkutatók vettek részt. Három nagyon aktív és nagyon fiatal szakember munkájuk égi és földi vonatkozásiról mesél.

Egy lépéssel közelebb az ESA-csatlakozásunkhoz

Egy lépéssel közelebb az ESA-csatlakozásunkhozEgy tegnapi kormányhatározat szerint megkezdődhetnek Magyarországnak az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozását előkészítő tárgyalások.

Sugárkárosodási vizsgálatok az MTA Atomkiban

Sugárkárosodási vizsgálatok az MTA AtomkibanAz MTA Atomki most folyó, űrkutatási célú projektjének fizikai hátterét és legfontosabb eredményeit ismertetjük.

Magyarok az indiai Mars-programban

Magyarok az indiai Mars-programbanA ma indult indiai Mars-szonda földi követőállomásain magyar készítésű berendezések is szolgálják az ázsiai ország első bolygóközi küldetésének sikerét.

PROGRAMAJÁNLÓ: A világűr emberközelben – kiállítás Székesfehérváron

PROGRAMAJÁNLÓ: A világűr emberközelben – kiállítás SzékesfehérváronA MANT új űrkutatási vándorkiállítása október 18. és november 3. között lesz látható Székesfehérváron, váltott helyszíneken!

Tizenkét év – harminc bevetés az űrben

Tizenkét év – harminc bevetés az űrbenVisszatekintés az MTA Energiatudományi Kutatóközpont passzív szilárdtest detektorokkal végzett űrdozimetriai tevékenységére. Az első, általános rész.

Még egy lépés az ESA-csatlakozásunk felé

Még egy lépés az ESA-csatlakozásunk feléEgy tegnapi miniszterelnöki határozat értelmében lehetőség nyílik rá, hogy amíg Magyarország nem lép be teljes jogú tagként az Európai Űrügynökségbe (ESA), addig meghosszabbíthassuk a jelenleg még érvényben levő előcsatlakozási megállapodásunkat.

Űrtan Évkönyv 2013: publikációs lehetőség magyar kutatóknak

Űrtan Évkönyv 2013: publikációs lehetőség magyar kutatóknakAz űrkutatással kapcsolatos bármely tudományágban elért, hazai vonatkozású eredményekről vár színvonalas ismeretterjesztő írásokat a jövőre megjelenő 2013-as Űrtan Évkönyvbe a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT).

Nemzetközi űrdozimetriai értekezlet volt Budapesten

Nemzetközi űrdozimetriai értekezlet volt Budapesten2013. szeptember 3-5. között – 15 év elteltével – ismét Budapest adott otthont a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén folyó sugárdózis-kutatásokkal foglalkozó munkaértekezletnek. Az ötven résztvevő között volt az első svéd űrhajós, Christer Fuglesang is.

Fiatal magyar kutatók az európai űrprogramokban (2. rész)

Fiatal magyar kutatók az európai űrprogramokban (2. rész)Az interjúnk első részében bemutatkozott három fiatal hazai űrkutató most munkájáról beszél.

Itt jártunk: Humans in Space Symposium

Itt jártunk: Humans in Space SymposiumAz MTA-TTK-KPI Űrkutató Csoportja tagjainak beszámolója az emberes űrrepüléssel kapcsolatban Kölnben megrendezett nemzetközi konferenciáról.

Visszatért az „állatos műhold”

Visszatért az „állatos műhold”A BION-M1 fedélzetén számos kisállat utazott egy hónapon át a Föld körüli pályán. Közel sem mindegyikük élte túl a repülést...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Összesen 743 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022