Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 321 - 340

Fiatal magyar kutatók az európai űrprogramokban (2. rész)

Fiatal magyar kutatók az európai űrprogramokban (2. rész)Az interjúnk első részében bemutatkozott három fiatal hazai űrkutató most munkájáról beszél.

Itt jártunk: Humans in Space Symposium

Itt jártunk: Humans in Space SymposiumAz MTA-TTK-KPI Űrkutató Csoportja tagjainak beszámolója az emberes űrrepüléssel kapcsolatban Kölnben megrendezett nemzetközi konferenciáról.

Visszatért az „állatos műhold”

Visszatért az „állatos műhold”A BION-M1 fedélzetén számos kisállat utazott egy hónapon át a Föld körüli pályán. Közel sem mindegyikük élte túl a repülést...

Állatkert az űrben

Állatkert az űrbenSok ember vágya, hogy egy hónapot töltsön a világűrben. Az orosz BION-M1 műhold fedélzetén ez most egy seregnyi kis állatnak sikerül...

PROGRAMAJÁNLÓ: Obszervatórium-látogatás Pencen

PROGRAMAJÁNLÓ: Obszervatórium-látogatás PencenA MANT szakmai kirándulásainak következő állomása a FÖMI penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma lesz. Az időpont március 23. (szombat) délután.

JUICE: műszerek magyar részvétellel

JUICE: műszerek magyar részvétellelAz Európai Űrügynökség (ESA) első nagy bolygóközi szondája, a Jupiterhez indítandó JUICE fedélzeti műszerei között magyar fejlesztésűek is lesznek.

Egy éves és jól van!

Egy éves és jól van!Tavaly február 13-án állt pályára Magyarország első műholdja, amely azóta is kifogástalanul üzemel. A születésnapot tegnap jó hangulatban ünnepelték a Műegyetemen.

PROGRAMAJÁNLÓ: Egy éves a Masat-1

PROGRAMAJÁNLÓ: Egy éves a Masat-1A Masat-1, az első magyar kisműhold sikeres pályára állításának 1 éves évfordulóját a Műegyetemen ünneplik február 13-án (szerdán).

Környezeti felmérés Floridában, magyar részvétellel

Környezeti felmérés Floridában, magyar részvétellelA NASA megbízásából robotrepülőről végzett hiperspektrális távérzékeléssel gyűjtöttek anyagot a korallzátonyok víz alatti növényzetéről.

Elindult a Progressz M-17M

Elindult a Progressz M-17MAz orosz teherűrhajó 2,5 tonna friss ellátmányt szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Fiatal magyar kutatók az európai űrprogramokban (1. rész)

Fiatal magyar kutatók az európai űrprogramokban (1. rész)Március végén újabb hazai fejlesztésű műszer került a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az eszköz megalkotásában itthoni műhelyekben dolgozó magyar űrkutatók vettek részt. Három nagyon aktív és nagyon fiatal szakember munkájuk égi és földi vonatkozásiról mesél.

Egy lépéssel közelebb az ESA-csatlakozásunkhoz

Egy lépéssel közelebb az ESA-csatlakozásunkhozEgy tegnapi kormányhatározat szerint megkezdődhetnek Magyarországnak az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozását előkészítő tárgyalások.

Itthon a 35-ös személyzet

Itthon a 35-ös személyzetVisszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról a Szojuz TMA-07M három űrhajósa.

Újabb TRITEL dózismérő rendszer indul ma a Nemzetközi Űrállomásra

Újabb TRITEL dózismérő rendszer indul ma a Nemzetközi ŰrállomásraA Szojuz TMA-08M űrhajó ma esti startját magyar vonatkozása miatt is izgalommal várhatjuk.

Miskolcról az űrbe

Miskolcról az űrbeAz Admatis Kft. elkészítette az ESA Sentinel-2 földmegfigyelő programjához a nála megrendelt műholdalkatrészeket.

Obsztanovka kísérlet az űrállomáson

Obsztanovka kísérlet az űrállomásonA február 11-én indult Progressz M-18M orosz teherűrhajó a nemzetközi összefogással megépített Obsztanovka kísérlet berendezéseit is magával vitte a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Progressz M-18M dokkolás, magyar műszerekkel

Progressz M-18M dokkolás, magyar műszerekkelA start után alig 6 órával megérkezett a űrállomásra az orosz teherűrhajó, rajta a nemzetközi Obsztanovka kísérlet magyar fejlesztésű berendezéseivel.

Egy aprócska kis magyar karácsonyi ajándék az ISS űrhajósainak

Egy aprócska kis magyar karácsonyi ajándék az ISS űrhajósainakA Szojuz TMA-07M űrhajóval épp az ünnepek idejére megérkezett csomagot viszont az űrhajósok nem bonthatják fel...

TRITEL a Columbus modulban

TRITEL a Columbus modulbanMegérkeztek a magyar TRITEL-SURE dózismérő rendszer első mérési adatai a Nemzetközi Űrállomásról.

Újabb magyar fejlesztésű műszer indul a Nemzetközi Űrállomásra

Újabb magyar fejlesztésű műszer indul a Nemzetközi ŰrállomásraA tervek szerint holnap startol a Progressz M-17M (49P) teherszállító űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra, fedélzetén a TRITEL-SURE kísérlet háromtengelyű szilícium detektoros teleszkópjával.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Összesen 668 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020