Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 601 - 620

Satellite Made in Hungary

Satellite Made in HungaryPróbálja meg átkonvertálni egy liter tej tömegét és térfogatát egy olyan rendszerré, amely képes akár 2000 kilométerre is kommunikálni, bírja a vákuumot és a kozmikus sugárzást. Hogy mi sül ki ebből? Az első magyar műhold!

Képes beszámoló az Űrnapról

Képes beszámoló az ŰrnaprólA múlt héten rendezték a hazai űrkutatók hagyományos éves konferenciáját.

Holnap Űrnap!

Holnap Űrnap! November 20-án 9 órára a Műegyetem dísztermébe várják az űrkutatás iránt érdeklődőket.

Az idei Űrnap programja

Az idei Űrnap programja A magyar űrkutatók hagyományos rendezvényét november 20-án tartják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Társulási egyezményünk meghosszabbítva

Társulási egyezményünk meghosszabbítva Magyarország és az Európai Űrügynökség újabb öt évre aláírta a PECS megállapodást. Így továbbra is lehetséges, hogy a hazai kutatóhelyek és űripari cégek alvállalkozóként részt vegyenek az ESA különböző programjaiban.

Az ESMO diákűrszonda fedélzeti számítógépe

Az ESMO diákűrszonda fedélzeti számítógépeCikksorozatunk befejező részében bemutatjuk a BME-n fejlesztés alatt álló diák űrszonda központi számítógépének feladatait, valamint azokat a kísérleteket, amelyek adatainak a feldolgozását ez az egység végzi.

A súlytalanság immunológiája

A súlytalanság immunológiájaSan Franciscoban történt egy immunológiai kongresszuson, hogy poszterünk előtt álldogálva egy elegáns úr lépett hozzám. A munkámról érdeklődött, és alig akart hinni a fülének, hogy Magyarországon egy űrélettani laboratóriumban dolgozom.

Rend vagy rendetlenség-e a káosz?

Rend vagy rendetlenség-e a káosz?A cikkben a fizikai értelemben vett kaotikus rendszerek néhány tulajdonságát mutatjuk be, majd megvizsgáljuk, hogy teljesülhetnek-e ezek Föld körüli térségünkre is.

Dózismérő műszer fejlesztése a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensére

Dózismérő műszer fejlesztése a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmenséreVárhatóan még az évtized vége előtt újabb magyar fejlesztésű sugárzásmérő műszer kerül a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumban

A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumbanA 2006 októberében elindult két STEREO szonda ez év áprilisára a Nap felől nézve már 48 foknyira távolodott el egymástól, ezzel lehetővé téve a Föld felé irányuló koronakitörések (CME) követését, szerkezetük megismerését, a várt nagy előrelépést az űridőjárás előrejelzésében.

Fiatal magyar űrkutatók rendezvénye

December 5-én (pénteken) kerül sor Budapesten a hagyományos Ifjúsági Fórumra. A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.

GOCE: nem lesz következmények nélküli a késlekedés

GOCE: nem lesz következmények nélküli a késlekedésHosszas huzavona után jövő tavaszra halasztották a Föld gravitációs terét vizsgáló európai műhold indítását.

A Hold körül az indiai űrszonda

A Hold körül az indiai űrszondaPályára állt a Hold körül az október 22-én indított Csándráján-1. Indiában a startot megelőző földi tesztek során magyar építésű berendezéseket is használtak.

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségek

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségekHazánk a kétoldali ratifikációs folyamatok végeztével, immár az EUMETSAT műholdas meteorológiai szervezet teljes jogú tagja. A magyarországi cégek, kutatóhelyek a kutatási részvételen kívül akár a műholdak tervezésébe, építésébe is bekapcsolódhatnak.

A súlytalanság hatása az élő szervezetre (1)

A súlytalanság hatása az élő szervezetre (1)Az élőlények evolúciója a gravitációs erő jelenlétében zajlott le, majd az élet évmilliókon át gravitációs körülmények között fejlődött.

Kisműholdak napelemes energiaellátó rendszerének mérése az oktatásban

Kisműholdak napelemes energiaellátó rendszerének mérése az oktatásbanHogyan működik a napelem? Milyen problémákkal kell szembenézni a használata során? A Műegyetem villamosmérnöki hallgatói testközelből ismerkedhettek meg vele. A BME HVT Űrkutató Csoport szakmai beszámolója a mérésről.

SAS3 műszer a CHIBIS műholdon

SAS3 műszer a CHIBIS műholdonAz Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) 2000-ben megkezdte egy általános célú mikroműhold platform kiépítését. Cikkünkben a magyar részvételről lesz szó.

Hogy állunk az Obsztanovkával?

Hogy állunk az Obsztanovkával?A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) magyar részvétellel készül egy plazmahullámmérő rendszer, orosz nevén Obsztanovka. A KFKI RMKI készíti a tizenegy érzékelőt tartalmazó, három számítógépből álló vezérlő és adatgyűjtő rendszert, az ELTE űrkutató csoportja pedig a SAS3 hullámmérő detektort.

Mikrogravitációs kísérletek az Országos Epidemiológiai Központban

Mikrogravitációs kísérletek az Országos Epidemiológiai KözpontbanMiért foglalkoznak a Járványügyi Központban mikrogravitációval? Mi köze lehet a fertőző és nem fertőző betegségek epidemiológiájának a súlytalansághoz?

Műholdépítés közben

Műholdépítés közbenCikksorozatunk második részében részletesebben foglalkozunk a SSETI ESEO műhold magyar diákok által fejlesztett plazmadiagnosztizáló (LMP) műszerével.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Összesen 798 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024