Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 601 - 620

A Kompasz-2 indítási zónája – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Kompasz-2 indítási zónája – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAmint az Űrvilág arról már korábban beszámolt, május 26-án, a késő esti órákban a Barents-tengerben tartózkodó Jekatyerinburg tengeralattjáróról bocsátották fel a magyar SAS-2 műszert is hordozó Kompasz-2 műholdat.

A SAS2 felszállt!

A SAS2 felszállt!A Barents-tengerről elindult a Kompasz-2 orosz mesterséges hold, fedélzetén egy magyar részvétellel épített mérőműszerrel.

Fraktálok a magnetoszférában? (2. rész)

Fraktálok a magnetoszférában? (2. rész)Önhasonló, fraktál jelenségek előfordulnak a magnetoszféra dinamikai folyamatai között is, de egyelőre még vitatott, hogy ez az önszerveződő kritikus viselkedés egyértelmű jeleként fogható-e fel.

Fraktálok a magnetoszférában? (1. rész)

Fraktálok a magnetoszférában? (1. rész)Kétrészes cikkünkben az önszerveződő kritikus rendszerek néhány tulajdonságát mutatjuk be, és megvizsgáljuk, hogy ezek a tulajdonságok a magnetoszféra esetén is érvényesek-e.

Parabolarepülés – magyar érdekeltséggel

Parabolarepülés – magyar érdekeltséggelHelyszíni beszámoló az április 10-én kezdődött megbeszélésről és szakmai műhelyről, amely a 9. diák parabolarepülésre (Student Parabolic Flight Campaign) készíti fel a nyertes kísérleteket kidolgozó csapatok képviselőit.

A Magyar Űrkutatási Iroda 2006. évi pályázati felhívása

A Magyar Űrkutatási Iroda 2006. évi pályázati felhívásaA Magyar Űrkutatási Iroda honlapján február 20-án megjelent a 2006. évi alkalmazott űrkutatási pályázatokra szóló pályázati felhívás.

PROGRAMAJÁNLÓ: A magyar holdradar-kísérletek 60. évfordulója

PROGRAMAJÁNLÓ: A magyar holdradar-kísérletek 60. évfordulójaA Bay Zoltán vezette híres kísérletekre emlékeznek a BME OMIKK-ban február 6-án.

Újabb ESA-elismerés magyar kutatóknak

Újabb ESA-elismerés magyar kutatóknakAz Európai Űrügynökség ezúttal a Rosetta-programban való részvételt köszönte meg a KFKI RMKI és az SGF Kft. huszonnégy munkatársának.

Mi lesz 2006-ban? (1. félév)

Mi lesz 2006-ban? (1. félév)Az új esztendő beköszöntével áttekintjük, hogy milyen jelentős űrkutatási események állnak előttünk.

Egy csillag váratlan elhalványodását figyelték meg magyar csillagászok

Egy csillag váratlan elhalványodását figyelték meg magyar csillagászokA V1647 Orionis nevű fiatal csillag két évvel ezelőtti kitörését követő váratlan halványodását figyelték meg az MTA Csillagászati Kutatóintézetének munkatársai. A jelenség alapján az objektum nem sorolható be az eddig ismert aktív, fiatal csillagok egyik osztályába sem.

Baj van a Kompasz-2 energia-ellátásával

Baj van a Kompasz-2 energia-ellátásávalA SAS2 magyar műszert szállító, pénteken indított orosz mesterséges hold fedélzeti áramellátása hirtelen lecsökkent.

Elhalasztották a Kompasz indítását

Elhalasztották a Kompasz indításátMa estére tervezték, de legalább egy nappal elhalasztották az orosz Kompasz-2 mikroműhold indítását. A műholdon magyar műszer is helyet kapott.

Infravörös csillagászat Magyarországon

Infravörös csillagászat MagyarországonHúsz éve jelent meg az első ilyen témájú szakmai publikáció magyar szerzőktől. Az azóta eltelt idő alatt sokminden más is történt – erről szólt csütörtökön egy nemzetközi szimpózium Budapesten.

Hogy állunk az Obsztanovka kísérlettel?

Hogy állunk az Obsztanovka kísérlettel?A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kerülő Obsztanovka kísérlet vezérlő és adatgyűjtő számítógépes rendszerét a KFKI RMKI, a földi ellenőrző berendezéseket (EGSE) az SGF Kft. fejleszti.

Űrsör – szeptemberben

Űrsör – szeptemberbenAz Európai Űrügynökség (ESA) diák parabolarepülési pályázatán először nyert magyar egyetemista csapat.

Sikeres volt a SURE konferencia

Sikeres volt a SURE konferenciaFebruár 14-én az ESA és a MŰI közös szervezésében került sor az EU 6. Keretprogramjából finanszírozott, az ESA által kihirdetett SURE program budapesti bemutató konferenciájára.

Magyarországi SURE konferencia

Magyarországi SURE konferenciaAz ESA a Nemzetközi Űrállomás tudományos hasznosítására meghirdetett pályázattal kapcsolatban a magyar érdeklődők számára február 14-én információs napot tart.

Az ESA elismerése magyar kutatóknak

Az ESA elismerése magyar kutatóknakA KFKI RMKI hat munkatársának az ESA oklévelben ismerte el a Cluster űrprogramban végzett munkáját.

A Mátrától a Tátráig - műholdképről és repülőgépről

A Mátrától a Tátráig - műholdképről és repülőgéprőlAz EURISY decemberi varsói konferenciájára utazó magyar űrkutatók képes beszámolója.

Műholdas helymeghatározás épületekben és a legsűrűbben beépített területeken?

Műholdas helymeghatározás épületekben és a legsűrűbben beépített területeken?Mint az közismert a GNSS technika egyre szélesebb körben terjed el, a rendszerek pontossága és integritása a földi, azaz GBAS kiterjesztő rendszereknek (DGPS és RTK hálózatok, EUPOS), illetve a műholdas kiterjesztő rendszereknek (OmniStar, EGNOS) köszönhetően egyre inkább nő. Ennek köszönhetően a GNSS technikát egyre újabb és újabb területeken alkalmazzák.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Összesen 743 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022