Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 761 - 780

Magyarok a Naprendszer kutatásában (2. rész)

Magyarok a Naprendszer kutatásában (2. rész)Szegő Károllyal készített kétrészes sorozatunk első részében bemutattunk néhány olyan űrprogramot, melyeknek aktív résztvevője volt. A mostani (befejező) részében egy kicsit közelebbről is szemügyre vesszük a Rosettát.

Magyar részvétel a Vénusz űrszondás kutatásában

Magyar részvétel a Vénusz űrszondás kutatásábanAz MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (KFKI RMKI) meghívást kapott az Európai Űrügynökség (ESA) Venus Express űrprogramjában való részvételre!

Az űrkutatók már a „spájzban vannak”

Az űrkutatók már a „spájzban vannak”A tisztán műholdfelvételeken alapuló termésbecslés eredményeiről, a légifényképeken és műholdas távérzékelési adatokon alapuló mezőgazdasági parcella-azonosító rendszerről, valamint a terület alapú támogatások kedvezményezettjeinek ellenőrzéséről is szó esett a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) tartott pénteki sajtótájékoztatón. Kiderült, hogy az űrtechnika jóval közelebb van hozzánk, mint azt sokan gondolnák!

Európai helymeghatározó rendszer a láthatáron

Európai helymeghatározó rendszer a láthatáronA Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) tartott pénteki sajtótájékoztató kiemelt témája volt az egységes európai helymeghatározó rendszer (EUPOS) kiépítése. A műholdas GPS rendszer földi kiegészítőjeként tekinthető, Magyarországon mintegy 40 referencia-állomásból álló rendszer korrekciós adatainak segítségével bárhol az országban akár centiméteres pontosságú, valós idejű helymeghatározás válik majd lehetővé.

A Hubble – magyar segédlettel – a Rosetta új célpontját fürkészi

A Hubble – magyar segédlettel – a Rosetta új célpontját fürkésziMint ismeretes, az Ariane-5 tavaly decemberi hibája miatt a magyar szakemberek részvételével épített Rosetta üstökösszonda indulását el kellett halasztani. A halasztás egyben azt is jelentette, hogy az eredetileg kijelölt célpont, a Wirtanen üstökös elérhetetlenné vált a szonda számára. Az új célpontról, a Csurjumov-Geraszimenko üstökösről viszont elég kevés volt az információ. Mostanra ez az információhiány is a múlté, mivel a Hubble segítségével egy háromfős tudóscsoport – köztük egy magyar kutató – pontos méretet vett a Rosetta leendő célpontjáról.

Repül a Pille: Újabb magyar berendezés a világűrben!

Repül a Pille: Újabb magyar berendezés a világűrben!Péntek reggel, közép-európai idő szerint 03:48-kor, az előzetes terveknek megfelelően elindult Bajkonurból a legújabb Progressz teherűrhajó. Az űreszköz 2,5 tonna utánpótlást szállít a Nemzetközi Űrállomásra, és rakománya között található az ISS orosz moduljára szánt magyar fejlesztésű Pille dózismérő.

Újabb Pille készül a világűrbe!

Újabb Pille készül a világűrbe!Amennyiben minden a tervek szerint halad a magyar fejlesztésű Pille dózismérő legújabb példánya péntek hajnalban elindul a Nemzetközi Űrállomásra. Az, hogy az űrrepülőgépek kiesését követő mostani korlátozott szállítókapacitású időben ez a kis Magyarország a fedélzetre kerülhet, egyértelműen jelzi a Pille fontosságát és sikerességét.

A Pille a Nemzetközi Űrállomáson

A Pille a Nemzetközi ŰrállomásonAz elmúlt hetekben folytatódott a Nemzetközi Űrállomás következő állandó személyzetét alkotó két űrhajós kiképzése a Pille dózismérő használatára. A Pille legújabb változata várhatóan még ebben az évben feljut a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére.

AZ EURÓPAI ŰRTEVÉKENYSÉG (30. rész): A világ nagyhatalmai egy célért – külön-külön

AZ EURÓPAI ŰRTEVÉKENYSÉG (30. rész): A világ nagyhatalmai egy célért – külön-különSorozatunk e részében röviden bemutatjuk, hogy egy páratlan kutatási lehetőség a nyolcvanas években még mennyire nem tudta összefogni a nagyhatalmakat. Minden, űrkutatásban akkor „számító” ország külön-külön készített űrszondát egy égitest felderítésére.

Egy tiszteletbeli magyar űrkutató

Egy tiszteletbeli magyar űrkutatóMa 45 éves Thomas Reiter német űrhajós, aki 1995-96-ban a Mir fedélzetén használta a Pille sugárdózismérőt. Születésnapja alkalmából - kissé rendhagyó módon - interjút adott az Űrvilágnak.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap’2003

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap’20032003. október 16-án kerül megrendezésre az idei űrnap. Ezzel a rendezvénnyel kapcsolódik be hazánk az október első két hetében zajló rendezvénysorozatba szerte a világon, amelynek célja a Világűr és a társadalom kapcsolatának erősítése. A szervező MÜI és MANT minden érdeklődőt szerettel vár.

AJÁNLAT: Magyar nyelvű planetológiai honlap

AJÁNLAT: Magyar nyelvű planetológiai honlapAz ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoportjának planetológiai honlapja néhány hónapja alapos ráncfelvarráson esett át. A megújult honlapot (http://planetologia.elte.hu) mindenkinek ajánljuk, akit érdekelnek bolygórendszerünk égitestjei.

A felszínborítás feltérképezése távérzékeléssel

A felszínborítás feltérképezése távérzékelésselIdén augusztusra fejeződött be az a négy éves program, amelynek során elkészült Magyarország teljes területének nagyfelbontású, 1:50 000 léptékű felszínborítási adatbázisa (CLC50). A CORINE programról pénteken, a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) tartott tájékoztató során tudhattunk meg részleteket.

Kovács Kálmán sajtótájékoztatója

Kovács Kálmán sajtótájékoztatójaKovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szeptember 12-én kihelyezett sajtótájékoztatót tartott a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI). A következő esztendőkben lényegesen nagyobb forrásokat kell űrkutatásra, űrtevékenységre fordítani, hisz az idei – rekordnak számító - fél milliárd forinttal is az ESA-ba törekvő országok sereghajtói vagyunk, – szögezte le a területet felügyelő miniszter.

Dokkolt a Progressz!

Dokkolt a Progressz!Az előzetes terveknek megfelelően ma (vasárnap) hajnalban, közép-európai idő szerint 05:40-kor, a csütörtökön indított Progressz teherűrhajó hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ez azt is jelenti, hogy az immár második magyar Pille műszer is az ISS-nél van.

Úton a Progressz, úton a Pille!

Úton a Progressz, úton a Pille!Közép-európai idő szerint maj hajnalban, 3:47:59-kor útnak indították a 12. ISS-Progresszt. Fél tonnányi rakományában a legújabb Pille is helyet kapott.

PROGRAMAJÁNLÓ: A kozmosz zenéje

PROGRAMAJÁNLÓ: A kozmosz zenéjeAz Európai Csillagászati Társaság budapesti kongresszusa alkalmából augusztus 26-án (tehát egy hét múlva kedden) este 19:30-kor nyilvános magyar nyelvű előadásra kerül sor "A kozmosz zenéje" címmel.

Európai csillagászkongresszus Budapesten

Európai csillagászkongresszus BudapestenAz Európai Csillagászati Társaság (EAS) idei kongresszusát augusztus 25-30 között tartja Budapesten. Az egy hetes esemény során tizenegy szimpóziumon mintegy négyszáz hazai, európai és tengeren túli csillagász vesz részt, s részben űrkutatási eredményeket is ismertetnek majd.

Eltemettük Tófalvi Gyulát

Eltemettük Tófalvi Gyulát2003. május 14-én, 76 éves korában elhunyt Tófalvi Gyula Kossuth díjas mérnök, a műszaki tudományok doktora, c. egyetemi tanár, aki 1992 és 1997 között a Magyar Űrkutatási Iroda első igazgatójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar űrkutatás új szervezetének megalapításában és vezetésében. Temetésére május 23-án került sor.

Európa a világűrben: a sorozat folytatódik

Európa a világűrben: a sorozat folytatódikHazánk néhány éven belül csatlakozhat az Európai Űrügynökséghez (ESA). Az európai űrtevékenység történetét bemutató sorozatunkat - rövid szünet után - a mai naptól folytatjuk. Ez előtt azonban, emlékeztetőül újból közüljük a sorozat utolsó részét.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Összesen 799 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024