Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 401 - 420

Itthon a 35-ös személyzet

Itthon a 35-ös személyzetVisszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról a Szojuz TMA-07M három űrhajósa.

Újabb TRITEL dózismérő rendszer indul ma a Nemzetközi Űrállomásra

Újabb TRITEL dózismérő rendszer indul ma a Nemzetközi ŰrállomásraA Szojuz TMA-08M űrhajó ma esti startját magyar vonatkozása miatt is izgalommal várhatjuk.

Miskolcról az űrbe

Miskolcról az űrbeAz Admatis Kft. elkészítette az ESA Sentinel-2 földmegfigyelő programjához a nála megrendelt műholdalkatrészeket.

Obsztanovka kísérlet az űrállomáson

Obsztanovka kísérlet az űrállomásonA február 11-én indult Progressz M-18M orosz teherűrhajó a nemzetközi összefogással megépített Obsztanovka kísérlet berendezéseit is magával vitte a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Progressz M-18M dokkolás, magyar műszerekkel

Progressz M-18M dokkolás, magyar műszerekkelA start után alig 6 órával megérkezett a űrállomásra az orosz teherűrhajó, rajta a nemzetközi Obsztanovka kísérlet magyar fejlesztésű berendezéseivel.

Egy aprócska kis magyar karácsonyi ajándék az ISS űrhajósainak

Egy aprócska kis magyar karácsonyi ajándék az ISS űrhajósainakA Szojuz TMA-07M űrhajóval épp az ünnepek idejére megérkezett csomagot viszont az űrhajósok nem bonthatják fel...

TRITEL a Columbus modulban

TRITEL a Columbus modulbanMegérkeztek a magyar TRITEL-SURE dózismérő rendszer első mérési adatai a Nemzetközi Űrállomásról.

Újabb magyar fejlesztésű műszer indul a Nemzetközi Űrállomásra

Újabb magyar fejlesztésű műszer indul a Nemzetközi ŰrállomásraA tervek szerint holnap startol a Progressz M-17M (49P) teherszállító űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra, fedélzetén a TRITEL-SURE kísérlet háromtengelyű szilícium detektoros teleszkópjával.

TECHDOSE – újabb magyar ballonkísérlet a svéd űrbázisról

TECHDOSE – újabb magyar ballonkísérlet a svéd űrbázisrólIdén is sor került az Európai Űrügynökség oktatási programja keretében a BEXUS sztartoszférikus ballon felbocsátásra a Svédországban található ESRANGE űrbázisról. A BEXUS 14 és 15 ballonokat indították útjukra, melyek egyikén kapott helyett a magyar TECHDOSE diákkísérletünk is.

Fejlesztések a Magyar Űripari Klaszternél

Fejlesztések a Magyar Űripari KlaszternélA harmincegy tagot számláló klaszter miskolci tagvállalatainak fejlesztéseit európai uniós forrásokból is támogatják.

Állatkert az űrben

Állatkert az űrbenSok ember vágya, hogy egy hónapot töltsön a világűrben. Az orosz BION-M1 műhold fedélzetén ez most egy seregnyi kis állatnak sikerül...

PROGRAMAJÁNLÓ: Obszervatórium-látogatás Pencen

PROGRAMAJÁNLÓ: Obszervatórium-látogatás PencenA MANT szakmai kirándulásainak következő állomása a FÖMI penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma lesz. Az időpont március 23. (szombat) délután.

JUICE: műszerek magyar részvétellel

JUICE: műszerek magyar részvétellelAz Európai Űrügynökség (ESA) első nagy bolygóközi szondája, a Jupiterhez indítandó JUICE fedélzeti műszerei között magyar fejlesztésűek is lesznek.

Egy éves és jól van!

Egy éves és jól van!Tavaly február 13-án állt pályára Magyarország első műholdja, amely azóta is kifogástalanul üzemel. A születésnapot tegnap jó hangulatban ünnepelték a Műegyetemen.

PROGRAMAJÁNLÓ: Egy éves a Masat-1

PROGRAMAJÁNLÓ: Egy éves a Masat-1A Masat-1, az első magyar kisműhold sikeres pályára állításának 1 éves évfordulóját a Műegyetemen ünneplik február 13-án (szerdán).

Környezeti felmérés Floridában, magyar részvétellel

Környezeti felmérés Floridában, magyar részvétellelA NASA megbízásából robotrepülőről végzett hiperspektrális távérzékeléssel gyűjtöttek anyagot a korallzátonyok víz alatti növényzetéről.

Elindult a Progressz M-17M

Elindult a Progressz M-17MAz orosz teherűrhajó 2,5 tonna friss ellátmányt szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

PROGRAMAJÁNLÓ: Indul az égbolt legpontosabb felmérése

PROGRAMAJÁNLÓ: Indul az égbolt legpontosabb felmérése Az ESA 2013-ban induló Gaia asztrometriai űrszondájának programjáról lesz előadás Székesfehérvárott, október 30-án.

Űrtan Évkönyv 2012: publikációs lehetőség hazai kutatóknak

Űrtan Évkönyv 2012: publikációs lehetőség hazai kutatóknakAz űrkutatással kapcsolatos bármely tudományágban elért, hazai vonatkozású eredményekről vár színvonalas ismeretterjesztő írásokat a jövőre megjelenő 2012-es Űrtan Évkönyvbe a MANT.

Magyar vacsora a Világűrkongresszuson

Magyar vacsora a VilágűrkongresszusonA MANT egy közös (önköltséges) vacsorára hívja a Nápolyban hamarosan megrendezendő 2012-es Nemzetközi Világűrkongresszus magyar résztvevőit.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Összesen 743 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022