Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 401 - 420

Földmegfigyelés és Élet – emlékeztető

Földmegfigyelés és Élet – emlékeztetőAz ESA PECS támogatással szervezett konferenciasorozat második része november 30-án lesz Budapesten. A téma: kutatási lehetőségek ESA fejlesztésekkel.

Nagyenergiájú részecskék vizsgálata a plazmaszférában

Nagyenergiájú részecskék vizsgálata a plazmaszférábanEgy napkitörés hatását mutatjuk be, ahogyan azt egy Föld körül keringő műhold és egy magyarországi földi geomágneses obszervatórium regisztrálta.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrgravimetriai mérésekről Pécsett

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrgravimetriai mérésekről PécsettA Magyar Tudomány Ünnepe 2010 rendezvénysorozat keretében november 5-én délután Pécsett a GOCE mesterséges holdról és eredményeiről hallgathatnak előadásokat.

A TriTel a prágai Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson

A TriTel a prágai Nemzetközi Asztronautikai KongresszusonA TriTel háromtengelyű űrdozimetriai teleszkóp fejlesztése évekkel ezelőtt kezdődött a KFKI Atomenergia Kutatóintézetében, az Űrdozimetriai Kutatócsoport gondozásában, a kozmikus sugárzás vizsgálatára.

Kriokarsztos felszíni mintázatok elemzése a Mars közepes szélességein

Kriokarsztos felszíni mintázatok elemzése a Mars közepes szélességeinEzzel a címmel tartott előadást Orgel Csilla, az ELTE hallgatója csütörtökön, a prágai Világűrkongresszus Mars-kutatással foglalkozó szimpóziumán.

A 61. Világűrkongresszus elé

A 61. Világűrkongresszus eléJövő héten hétfőtől péntekig 2500 űrkutató gyűlik össze Prágában a szakma legnagyobb éves seregszemléjére.

PROGRAMAJÁNLÓ: ELTE Csillagászati Nap

PROGRAMAJÁNLÓ: ELTE Csillagászati NapSzeptember 24-én, az ELTE TTK lágymányosi kampuszán először rendezik meg a Csillagászati Napot, amelyen a ELTE Csillagászati Tanszékén folyó kutatómunkát mutatják be.

Meghívó nyílt napra

Meghívó nyílt napraA KFKI Atomenergia Kutatóintézet (AEKI) űrkutatással foglakozó csoportja nyílt napot szervez 2010. október 12-re.

Az ESEO a COSPAR kongresszuson

Az ESEO a COSPAR kongresszusonAz európai ESEO diákműholdra készülő magyar tudományos műszerek sikerrel „szerepeltek” a 38. COSPAR kongresszuson, Brémában.

Aktív galaxismagok vizsgálata űreszközökkel

Aktív galaxismagok vizsgálata űreszközökkelA Brémában most zajló űrkutatási kongresszuson szóba került a nagyenergiás asztrofizika és a lehető legnagyobb felbontást nyújtó rádió-interferometria (űr-VLBI) is.

Évek óta süllyedt az ajkai vörösiszap-tározó gátja

Évek óta süllyedt az ajkai vörösiszap-tározó gátjaMűholdas radarfelvételek feldolgozása során feltárult a vörösiszap-tározó október 4-én átszakadt gátjának múltja – egyelőre 7 és fél évre visszamenően.

Földmegfigyelés és Élet – szakmai nap

Földmegfigyelés és Élet – szakmai napA konferenciasorozat második része november 30-án lesz Budapesten. A téma: kutatási lehetőségek ESA fejlesztésekkel.

Távoli csillagok „pulzusmérése”

Távoli csillagok „pulzusmérése”A Kepler-program keretében csillagászok a távoli csillagokról valaha kapott legpontosabb fényességváltozás-méréseket vizsgálták. Magyar tudósok eredményei is szerepeltek a NASA sajtótájékoztatóján.

Siralomház

SiralomházMiért épp ez a szó jutott eszembe, amikor belekezdtem a magyarországi űrtevékenység jelenlegi helyzetéről szóló cikkbe?

Az Űrvilág a Világűrkongresszuson

Az Űrvilág a VilágűrkongresszusonAz idén nyolc éves hírportálunk tegnap bemutatkozott a „nemzetközi porondon”, a Prágában zajló 61. Világűrkongresszus ismeretterjesztéssel foglalkozó szimpóziumán.

Űripari Műhely Visegrádon: kisvállalkozások előnyben

Űripari Műhely Visegrádon: kisvállalkozások előnybenA Magyar Űripari Klaszter és a HUNAGI szervezésében szeptember 23-26. között négynapos űripari konferencia lesz Visegrádon, a Thermal Hotelben.

Cluster műholdak a turbulencia kutatásának szolgálatában

Cluster műholdak a turbulencia kutatásának szolgálatábanIdén 10 éves a Cluster űrmisszió, amely számos, a gyakorlati életben is hasznosuló jelenség megfigyelésében vesz részt. A program kitüntetett célja a mágneses térrel átjárt töltött részecskék turbulens áramlásának vizsgálata.

Ionoszféra- és magnetoszférafizikai szeminárium Baján

Ionoszféra- és magnetoszférafizikai szeminárium BajánA MANT idén a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Csillagvizsgáló Intézetével együttműködve szervezi a XXVII. Ionoszféra- és Magnetoszférafizikai Szemináriumot Baján, a Vízisport Centrum főépületében, 2010. október 14-16. között.

Cluster: négy műhold, tíz év

Cluster: négy műhold, tíz évA Föld mágneses környezetét kutató, ma is kitűnően működő európai műholdnégyes egy évtizeddel ezelőtt indult.

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (4. rész)

Pörkölt és rakott káposzta az űrben – 30 éve repült az első magyar űrhajós (4. rész)A magyar űrrepülés egy hete úgy zajlott, mint a karikacsapás, maximum a lelkesedésből tovább folytatott kísérletek hossza tért el a tervektől. Farkas Bertalan küldetése minden tekintetben sikeres volt, az egyetlen probléma a leszállás pillanatát választotta.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Összesen 668 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020