Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 721 - 740

PROGRAMAJÁNLÓ: A kozmosz zenéje

PROGRAMAJÁNLÓ: A kozmosz zenéjeAz Európai Csillagászati Társaság budapesti kongresszusa alkalmából augusztus 26-án (tehát egy hét múlva kedden) este 19:30-kor nyilvános magyar nyelvű előadásra kerül sor "A kozmosz zenéje" címmel.

Európai csillagászkongresszus Budapesten

Európai csillagászkongresszus BudapestenAz Európai Csillagászati Társaság (EAS) idei kongresszusát augusztus 25-30 között tartja Budapesten. Az egy hetes esemény során tizenegy szimpóziumon mintegy négyszáz hazai, európai és tengeren túli csillagász vesz részt, s részben űrkutatási eredményeket is ismertetnek majd.

Eltemettük Tófalvi Gyulát

Eltemettük Tófalvi Gyulát2003. május 14-én, 76 éves korában elhunyt Tófalvi Gyula Kossuth díjas mérnök, a műszaki tudományok doktora, c. egyetemi tanár, aki 1992 és 1997 között a Magyar Űrkutatási Iroda első igazgatójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar űrkutatás új szervezetének megalapításában és vezetésében. Temetésére május 23-án került sor.

Európa a világűrben: a sorozat folytatódik

Európa a világűrben: a sorozat folytatódikHazánk néhány éven belül csatlakozhat az Európai Űrügynökséghez (ESA). Az európai űrtevékenység történetét bemutató sorozatunkat - rövid szünet után - a mai naptól folytatjuk. Ez előtt azonban, emlékeztetőül újból közüljük a sorozat utolsó részét.

Legújabb Rosetta-fejlemények

Legújabb Rosetta-fejleményekAmint az köztudott, az ESA és az Arianespace ez év januárban úgy döntött, hogy a Rosetta üstököskutató szonda startját az Ariane-5 rakéta tavaly decemberi kudarca miatt bizonytalan időre elhalasztja. Miközben folyik a kudarc okának kivizsgálása, azt követően pedig a rakétán elvégzik a szükséges módosításokat, a Rosettát hibernálták, és az ESA intenzíven keresi a lehetséges új üstökös-célpontokat. Az idő azért is sürget, mert a szonda szakszerű tárolásának évi költségét 50 és 100 millió Euro közötti összegre becsülik.

PROGRAMAJÁNLÓ: Magyarok az üstökösök kutatásában

2003. március 25-én, kedden 17 órai kezdettel Dr. Szegő Károly tart előadást a fenti címmel Székesfehérvárott, a Barátság Házában.

Az európai űrtevékenység (13. rész): AZ ELSŐ MAGYAR LÉPÉSEK

Az európai űrtevékenység (13. rész): AZ ELSŐ MAGYAR LÉPÉSEKHazánk várhatóan 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, s a tárgyalások jelenlegi állása szerint néhány éven belül az Európai Űrügynökséghez (ESA) is csatlakozhatunk. Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. Most az első hazai lépéseket és eredményeket mutatjuk be.

Magyar űrkutatás 2003-ban, - sajtótájékoztató az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban

Magyar űrkutatás 2003-ban, - sajtótájékoztató az Informatikai és Hírközlési MinisztériumbanA Columbia tragédiája nem érinti közvetlenül a magyar űrkutatást, tovább haladunk az ESA tagság felé. (Az ESA - European Space Agency - az Európai Űrügynökség.)

Új úton a Rosetta

Új úton a RosettaAz Európai Űrügynökség Rosetta programjának szakemberei nem adták föl a sikeres indítás reményét. Alkalmazkodva az új helyzethez az űrszonda és tudományos programjának tökéletesítésére fordítják a startig hátralévő időt, minimum egy, maximum két és fél évet.

Csúszik a Rosetta startja

Csúszik a Rosetta startjaAz új Ariane hordozórakéta kudarca után várható volt, hogy a Rosetta indítása késni fog. Az előkészületeket a szűk indítási ablak sürgeti, a startot mégis elhalasztják pár nappal.

A Pille a Nemzetközi Űrállomáson

A Pille a Nemzetközi ŰrállomásonAz elmúlt hetekben folytatódott a Nemzetközi Űrállomás következő állandó személyzetét alkotó két űrhajós kiképzése a Pille dózismérő használatára. A Pille legújabb változata várhatóan még ebben az évben feljut a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére.

AZ EURÓPAI ŰRTEVÉKENYSÉG (30. rész): A világ nagyhatalmai egy célért – külön-külön

AZ EURÓPAI ŰRTEVÉKENYSÉG (30. rész): A világ nagyhatalmai egy célért – külön-különSorozatunk e részében röviden bemutatjuk, hogy egy páratlan kutatási lehetőség a nyolcvanas években még mennyire nem tudta összefogni a nagyhatalmakat. Minden, űrkutatásban akkor „számító” ország külön-külön készített űrszondát egy égitest felderítésére.

Egy tiszteletbeli magyar űrkutató

Egy tiszteletbeli magyar űrkutatóMa 45 éves Thomas Reiter német űrhajós, aki 1995-96-ban a Mir fedélzetén használta a Pille sugárdózismérőt. Születésnapja alkalmából - kissé rendhagyó módon - interjút adott az Űrvilágnak.

Ma búcsúztatják Dr. Greguss Pál NASA díjas tudóst

Dr. Greguss Pál nyugalmazott egyetemi tanár hamvasztás utáni búcsúztatására ma 14:00 órakor kerül sor a Nemzeti Sírkertben. A NASA-díjas kutató, nyugalmazott egyetemi tanár február 26-án, tragikus baleset után hunyt el.

Az európai űrtevékenység (21. rész): AZ ELSŐ ESA – MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉS

Az európai űrtevékenység (21. rész): AZ ELSŐ ESA – MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉSHazánk néhány éven belül csatlakozhat az Európai Űrügynökséghez (ESA). Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. Mostani epizódunkban megismerkedünk az első Ariane rakéták sikereivel és kudarcaival, és bemutatjuk az első olyan magyar űrberendezést, amely „nyugati” űreszközzel jutott a világűrbe.

PROGRAMAJÁNLÓ: Rosetta - Hogyan tovább?

Ezzel a címmel tart előadást március 18-án Spányi Péter a Polaris Csillagvizsgálóban. Mint portálunkon már többször olvashatták, a Rosetta európai üstökös-kutató misszió indulását januárban el kellett halasztani az Ariane-5 hordozórakéta tavaly decemberi meghibásodása miatt.

Az európai űrtevékenység (12. rész): AZ ELSŐ KELETI EREDMÉNYEK

Az európai űrtevékenység (12. rész): AZ ELSŐ KELETI EREDMÉNYEKHazánk várhatóan 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, s a tárgyalások jelenlegi állása szerint néhány éven belül az Európai Űrügynökséghez (ESA) is csatlakozhatunk. Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. A 12. részben megismerkedhetünk az Interkozmosz első eredményeivel.

STS-107 (4. rész): Egy apró, ám fontos magyar hozzájárulás

STS-107 (4. rész): Egy apró, ám fontos magyar hozzájárulás12:12. A szombaton landoló amerikai űrrepülőgép egyik kisérletének részeként szinkronizált felszíni megfigyelések is folytak az elmúlt napokban. A nemzetközi hálózat pontjai az Antarktiszon, Braziliában, az Egyesült Államokban, Izraelben, Japánban, Németországban, Magyarországon és Tajvanon működve segítették a munkát.

Bizonytalan időre elhalasztották a Rosetta startját

Bizonytalan időre elhalasztották a Rosetta startjátAz ESA (Európai Űrügynökség) ESA-PR 04-2003 számú sajtóközleményében bejelentette, hogy bizonytalan időre elhalasztják a Rosetta üstökös kutató űrszonda indítását.

Ismerje meg Rosettat!

Ismerje meg Rosettat!2002. december 18-án (szerdán) 18:00 órakor a Magyar Asztronautikai Társaság rendezésében a Kossuth Klubban (Budapest VIII. Múzeum u. 7.) Apáthy István (KFKI AEKI) tart előadást a Rosetta üstökös-kutató programról. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Összesen 746 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022