Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrállomás és az USA Cikkek: 1 - 20

Starliner: visszatérés július vége felé?

Starliner: visszatérés július vége felé?A NASA és a Boeing folytatja az emberes berepülését végző, jelenleg a Nemzetközi Űrállomásnál tartózkodó űrhajó problémáinak részletes vizsgálatát.

Nagyszabású takarítási megbízás

Nagyszabású takarítási megbízásA NASA megbízásából a SpaceX lehet az a cég, amely a működési időtartamát kitöltő Nemzetközi Űrállomást a Föld körüli pályáról majdan eltávolító eszközt kifejleszti.

Szivárgó héliummal az űrállomásig

Szivárgó héliummal az űrállomásigA Starliner űrhajó első emberes próbarepülése nem folyik hibátlanul, de a problémák állítólag nem kritikusak.

Visszatért a Dragon CRS-30

Visszatért a Dragon CRS-30A SpaceX teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hozott rakományt, Florida partjai közelében landolt.

Visszatért a Szojuz MSZ-24

Visszatért a Szojuz MSZ-24Egy-egy orosz, amerikai és belarusz utassal a kazah sztyeppén landolt az orosz űrhajó visszatérő kabinja.

Crew-7: négyen visszatértek

Crew-7: négyen visszatértekA többnemzetiségű űrhajóscsapat több mint fél évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), tegnap szálltak le Florida közelében.

Axiom-3: visszatérés

Axiom-3: visszatérésA landolás helyén uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt egy hetes késéssel, de szerencsésen visszatértek az Axiom Space harmadik privát űrrepülésének résztvevői a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Bemutatkozik a Tenacity

Bemutatkozik a Tenacity Tesztelés céljára átadják a NASA-nak a Sierra Space vállalat Dream Chaser űrrepülőgépének első példányát.

Sikeres robbanás

Sikeres robbanásEgyre növekvő belső nyomásnak vetették alá a Sierra Space felfújható űrállomásmoduljának teljes nagyságú tesztpéldányát.

Görög tájak

Görög tájakFélsziget és sziget, éjjel és nappal – két űrfelvétel erejéig ma Görögországba kalauzoljuk olvasóinkat.

A Dragonok hulladéka

A Dragonok hulladékaA SpaceX részben újra felhasználható űrhajóinak van egy része, amely a visszatérő kabin leválása után belép a légkörbe – és nem semmisül meg teljesen.

Az ISS felülnézetből

Az ISS felülnézetbőlKülönleges kép született a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), ahol most épp hat űrhajó van „kikötve”, köztük az első emberes próbarepülését végző Starliner.

Boe-CFT

Boe-CFTCsak néhány betű, de mennyi késést takar... Ma Floridából elindult a Boeing Starliner űrhajójának első emberes tesztrepülése. A fedélzeten ketten tartanak a Nemzetközi Űrállomásra.

Mi esett a tetőre?

Mi esett a tetőre?Először márciusban, majd a napokban ismét végigfutott a sajtón a hír, hogy az eredetileg a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) származó törmelékdarab átszakította egy floridai ház tetejét.

Szojuz MSZ-25

Szojuz MSZ-25Második próbálkozásra, két női és egy férfi űrhajóssal a fedélzetén sikeresen elindult a legújabb orosz űrhajó a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

Crew-8

Crew-8Az időjárás okozta némi késéssel, de elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a SpaceX Dragon űrhajója. A NASA megbízásából négy űrhajós repül a fedélzeten.

Cygnus NG-20

Cygnus NG-20Először indult a Northrop Grumman teherűrhajója a SpaceX Falcon-9 hordozórakétájával a Nemzetközi Űrállomás felé.

MŰSORAJÁNLÓ: Magyar tévések a NASA-nál

MŰSORAJÁNLÓ: Magyar tévések a NASA-nálVasárnap este az ATV stábjának kalauzolásában az amerikai űrügynökség houstoni központjába látogathatunk.

Úton az újabb ISS-látogatók

Úton az újabb ISS-látogatók„Látogatók”, hisz a kereskedelmi alapon szervezett Axiom-3 (Ax-3) repülés űrhajósai csak két hetet fognak a világűrben tölteni.

Távozó teherűrhajók

Távozó teherűrhajókÚgy hozta a menetrend (és az időjárás), hogy rövid időn belül két amerikai teherűrhajó is elhagyta a Nemzetközi Űrállomást (ISS).
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 720 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024