Az Űrállomás és az USA Cikkek: 441 - 460

Mire jó a Nemzetközi Űrállomás? (2. rész)

Mire jó a Nemzetközi Űrállomás? (2. rész)Az ISS hosszú időtartamú súlytalansági kísérletekhez kínál helyszínt, de az ötlettől a megvalósításig is hosszú idő telhet el.

Mit visz a gólya?

Mit visz a gólya?Az új japán teherűrhajó, a HTV-3 (Kounotori, jelentése fehér gólya) pénteken indult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. Mi van a fedélzetén?

Dokkolt a Szojuz TMA-05M az űrállomáshoz

Dokkolt a Szojuz TMA-05M az űrállomáshozA három új űrhajós és három már fent levő társuk előtt mozgalmas időszak áll: az elkövetkező hat hétben két űrséta vár rájuk, és több teherűrhajó „mozgására” is készülhetnek.

Megint három űrhajós tért vissza

Megint három űrhajós tért visszaEzúttal a Nemzetközi Űrállomásról, közel 193 nap űrben töltött idő után.

A Dragon érkezése képeken

A Dragon érkezése képekenA Nemzetközi Űrállomás utasai készítették ezeket a látványos fotókat az amerikai teherűrhajó érkezéséről. Azóta megkezdődött a rakodás is.

Közeledik a Dragon az űrállomáshoz

Közeledik a Dragon az űrállomáshozA mai „alárepülés” során még csak két és fél kilométernyi közelségbe jutott, a dokkolási kísérlet holnapra várható.

Dragon: majdnem start

Dragon: majdnem startA Nemzetközi Űrállomásra készülő első magán-teherűrhajó tesztrepülése ma nem tudott elindulni. A következő lehetséges alkalom 22-én (kedden) adódik.

Sikeres Falcon-9 teszt

Sikeres Falcon-9 tesztA SpaceX Dragon teherűrhajójának május 7-ére tervezett indítása előtt még kipróbálták a hordozórakéta első fokozatát.

ISS: az egymilliomodik fotó

ISS: az egymilliomodik fotóElkészült a Nemzetközi Űrállomás történetének egymilliomodik fényképe.

Amerikai űrköltségvetési terv, megszorításokkal

Amerikai űrköltségvetési terv, megszorításokkalA Fehér Ház a hét elején nyilvánosságra hozta, mennyit és milyen felosztásban szánna a NASA programjaira 2013-ban. A nagy vesztes a Mars kutatása lehet.

Mire jó a Nemzetközi Űrállomás? (1. rész)

Mire jó a Nemzetközi Űrállomás? (1. rész)Egyedi, világszínvonalú kísérleti laboratórium, alacsony Föld körüli pályán – így adta el a NASA 2001-ben a Kongresszusnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiépítésének ötletét. Mi valósult meg belőle?

Pettit napraforgója

Pettit napraforgójaA Nemzetközi Űrállomásról nemrég hazatért Don Pettit „napraforgó-termesztéssel” is próbálkozott a fedélzeten – nem minden gond nélkül.

Rutinos trió indult az űrállomásra

Rutinos trió indult az űrállomásraHárom ország egy-egy „veterán” űrhajósa a Szojuz TMA-05M fedélzetén ma indult el a Nemzetközi Űrállomás felé.

Visszatért a Dragon

Visszatért a DragonBefejeződött a Nemzetközi Űrállomásnál járt első magánűrhajó útja. A kísérlet sikeres volt, hamarosan kezdődhet az igazi teherjáratok sorozata.

Befogták a Dragont

Befogták a DragontAz első magán-teherűrhajó sikeresen eljutott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Elindult a „tehersárkány”

Elindult a „tehersárkány”A floridai Cape Canaveralből felemelkedett Dragon teherűrhajó célja, hogy bemutassa: el tud jutni a Nemzetközi Űrállomáshoz, sikerül a robotkaros befogás és csatlakozás, majd vissza is tud térni a Földre.

Úton a Szojuz TMA-04M

Úton a Szojuz TMA-04MA Nemzetközi Űrállomásra tartó három új űrhajóst szállító Szojuz magyar idő szerint ma hajnalban startolt Bajkonurból.

Három úr az űrből

Három úr az űrbőlKét orosz és egy amerikai űrhajós tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról Kazahsztánba. Közben még mindig készülődik a startra a Dragon űrhajó teherváltozata.

A súlytalanság árt a látásnak

A súlytalanság árt a látásnakAmerikai kutatók 27, átlagosan 108 napot repült űrhajóst vizsgáltak meg. Az eredmény rossz hír lehet a hosszú távú bolygóközi repülések szempontjából.

SpaceX: az első siker 2012-ben

SpaceX: az első siker 2012-benElon Musk cége learatta az első babért idén. Remélhetőleg a SuperDraco hajtómű sikeres tesztsorozatát újabb szép sikerek fogják követni.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 707 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024