Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrállomás és az USA Cikkek: 601 - 620

Úton a Discovery

Úton a DiscoveryHalasztásokat követően elindult a Nemzetközi Űrállomás felé a Discovery amerikai űrrepülőgép.

STS-128: tervezett indulás augusztus végén

STS-128: tervezett indulás augusztus végénA Discovery űrrepülőgép következő, STS-128 jelű küldetése augusztus végén indulhat a tervek szerint.

Visszatért az Endeavour

Visszatért az EndeavourAz űrrepülőgép hét utasa 16 napos utazást fejezett be. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) készültsége immár 83%-os.

STS-127: megérkezés az űrállomáshoz

STS-127: megérkezés az űrállomáshozAz Endeavour űrrepülőgép rendben csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Úgy tűnik, a hővédő burkolaton nincs jelentős sérülés.

STS-127: start az ötszázadikkal – ha az időjárás engedi

STS-127: start az ötszázadikkal – ha az időjárás engediAz Endeavour űrrepülőgép magyar idő szerint vasárnap hajnalban indulna. Ezúttal műszakilag minden rendben, de az időjárás nem valószínű, hogy kegyes lesz a hét űrhajóshoz... Pedig most indul az 500. ember az űrbe!

Űrkutatással a szalmonella ellen

Űrkutatással a szalmonella ellen A súlytalanság hatására a szalmonella baktériumok megváltoztatják viselkedésüket. Az új ismeretek hasznosnak bizonyulhatnak a szalmonella elleni küzdelemben.

Az Endeavour június közepi startja elé

Az Endeavour június közepi startja eléA következő, a Nemzetközi Űrállomáshoz induló űrrepülőgépes küldetés (STS-127) a tervezettnél egy-két nappal később indulhat.

A Node-3 hamarosan Amerikába utazik

A Node-3 hamarosan Amerikába utazikA közelmúltban a névadás kapcsán Amerikában nagy sajtónyilvánosságot kapott új űrállomásmodul valójában Európában épült, és napokon belül repül Floridába.

Colbert-modul vagy sem?

Colbert-modul vagy sem?Hamarosan kiderül, hogy a NASA Stephen Colbert amerikai televíziós humorista nevét adja-e a Nemzetközi Űrállomás Node-3 „munkanevű”, a közeljövőben felszállítandó új moduljának.

Dokkolt a Szojuz TMA-14

Dokkolt a Szojuz TMA-14Gennagyij Padalka, Michael Barratt és Charles Simonyi elérték a Nemzetközi Űrállomást.

A Discovery indításának élő közvetítése

A Discovery indításának élő közvetítéseAz STS-128 jelű űrrepülőgépes küldetés magyar idő szerint holnap reggel fél nyolc után startolhat.

„Előzetes” az Augustine-bizottság véleményéből

„Előzetes” az Augustine-bizottság véleményébőlBár a NASA emberes űrutazási terveit vizsgáló független bizottság még nem készítette el végleges jelentését, az már biztos, hogy az amerikai űrhivatal költségvetését messzemenően alacsonynak tartják a jelenlegi nagyra törő tervek megvalósításához.

STS-127: Hazatérőben az Endeavour

STS-127: Hazatérőben az EndeavourA szerelési munkák végeztével tegnap levált az űrállomásról az amerikai űrrepülőgép, hogy pénteken leszállhasson Floridában.

STS-127: végre elindult

STS-127: végre elindultMagyar idő szerint ma hajnalban startolt az Endeavour űrrepülőgép, hogy űrhajósai folytassák a Nemzetközi Űrállomás építését.

ISS: látogatókat várva

ISS: látogatókat várvaA Nemzetközi Űrállomáson és környékén a következő hetekben ismét megnövekszik a forgalom. Az Endeavour július 11-én indulhat.

STS-127: júliusra halasztva

STS-127: júliusra halasztvaÚjabb hidrogénszivárgás miatt nem ma sem startolhat az Endeavour űrrepülőgép.

Koccintás tisztított vizelettel

Koccintás tisztított vizelettelA Nemzetközi Űrállomás három lakója engedélyt kapott arra, hogy megkóstolja a tavaly felszállított amerikai víztisztító berendezés „végtermékét”.

Node-3 helyett Tranquility

Node-3 helyett TranquilityAhogy az sejthető volt, mégsem Stephen Colbertről nevezte el a NASA az új űrállomás-egységet. De azért mégsem okoztak csalódást...

Discovery (STS-119): Leszállás Floridában

Discovery (STS-119): Leszállás FloridábanSzerencsésen visszatért az amerikai űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal.

Űrszemét és Discovery-fékernyő

Űrszemét és Discovery-fékernyőNemrégiben az űrhajósoknak a Szojuz mentőűrhajóba kellett költözni egy űrszemét okozta veszély miatt, most pedig kikerültek egyet az űrállomással egy új manővert kipróbálva.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 712 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024