Az Űrállomás és az USA Cikkek: 681 - 700

A NASA végleg áttér a metrikus mértékegységrendszerre

A NASA végleg áttér a metrikus mértékegységrendszerreAz amerikai űrhivatal bejelentette, hogy teljesen áttér az angolszász mértékegységek használatáról a metrikus mértékegységekre.

Sikerült összehajtani a napelemet

Sikerült összehajtani a napelemetA Discovery személyzetéből ketten egy nem tervezett, hat és fél óráig tartó űrséta során végül összecsukták az űrállomás makacs napelemszárnyát.

Még nem indult el a Discovery

Még nem indult el a DiscoveryAz űrrepülőgép „villanyszerelő” utasai a felhős időjárás miatt csak a hétvégén indulhatnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

Csúcsforgalom az űrállomásnál

Csúcsforgalom az űrállomásnálAz Atlantis űrhajósai sikeresen felszerelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) új napelemeit, s készülnek a visszaútra. Eközben az orosz Szojuz űrhajósai Bajkonurban a startot várják.

Elindult az Atlantis

Elindult az AtlantisViszontagságos előkészületek, többszöri halasztás után ma elindult az STS-115 jelű űrrepülőgépes küldetés.

Legalább egy napot késik az Atlantis

Legalább egy napot késik az AtlantisAz űrrepülőgép indítását a várható kedvezőtlen időjárás és egy pénteki villámcsapás következményeinek kivizsgálása miatt legalább 24 órával elhalasztották.

Dokkolt a Discovery - a jövő küldetései

Dokkolt a Discovery - a jövő küldetéseiMiután Jeffrey Williams, az ISS űrhajósa 300 képet készített a Discovery űrrepülőgépről, tegnap délután, magyar idő szerint 16:52-kor a Nemeztközi Űrállomás összekapcsolódott a Discoveryvel. Ennek kapcsán a jövő űrrepülőgépes küldetéseit is áttekintjük.

Fejlesztik az új amerikai űrhajó hővédő pajzsát

Fejlesztik az új amerikai űrhajó hővédő pajzsátA NASA Ames Kutatóközpontban megkezdődött az új amerikai „multifunkcionális” űrhajó hőpajzsának tényleges fejlesztése.

A 13. személyzet már az űrállomáson

A 13. személyzet már az űrállomásonAz orosz Szojuz TMA-8 űrhajó rendben kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Tizennégy új űrhajóst avattak

Tizennégy új űrhajóst avattakFebruár első felében tizenegy amerikai és három japán űrhajós vehette át az űrhajósjelvényt. A három ázsiai asztronauta Mission Specialist (MS) képzést kapott.

Mi várható 2007-ben? (2. rész)

Mi várható 2007-ben? (2. rész)Idén is teljes gőzzel épül tovább a Nemzetközi Űrállomás, és elindul az európai Jules Verne teherűrhajó.

Szerelési munkák az űrállomásnál

Szerelési munkák az űrállomásnálRendben folyik a munka a Nemzetközi Űrállomáson, a Discovery utasai három sikeres űrsétán vannak túl. Mégsem ment minden simán, ezért egy negyedik űrsétát is be kell illeszteni a programba.

Decemberben repül újra a Discovery

Decemberben repül újra a DiscoveryAz űrállomás építésének folytatására december 7-én indítanák az STS-116 jelű küldetést. Ez lehet a Columbia-katasztrófa utáni első éjszakai start.

Minden rendben az Atlantisszal

Minden rendben az AtlantisszalAz űrrepülőgép hétfőn hozzákapcsolódott az űrállomáshoz. A hővédő pajzsról készült részletes felvételeken nem látszik lényeges sérülés nyoma.

Hivatalosan is megvan a név: Orion

Hivatalosan is megvan a név: OrionEddig csak CEV-ként emlegettük a NASA új űrhajóját. Mostantól igazi neve is van. És „mellékesen” azt is tudjuk, ki fogja megvalósítani.

Tíz nap múlva indulhat az Atlantis

Tíz nap múlva indulhat az AtlantisA NASA illetékesei véglegesítették az űrrepülőgép következő, augusztus 27-i startdátumát.

A Discovery készen áll a júliusi startra

A Discovery készen áll a júliusi startraA Columbia-katasztrófa utáni második shuttle-repülésre hamarosan sor kerülhet.

Az űrhajósok újra a Földön

Az űrhajósok újra a FöldönKazahsztánban rendben landolt a Szojuz TMA-7 űrhajó leszállóegysége, a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) érkező három űrhajóssal.

Útban az űrállomás felé az új legénység

Útban az űrállomás felé az új legénységMagyar idő szerint ma hajnalban Bajkonurból indult az orosz Szojuz TMA-8 űrhajó, fedélzetén három utassal.

Kötetlen beszélgetés J. A. Hoffman
amerikai űrhajóssal

Kötetlen beszélgetés J. A. Hoffman <br>amerikai űrhajóssalA napokban hazánkban tartózkodik Jeffrey A. Hoffman amerikai űrhajós. Programja részeként csütörtök este egy kötetlen kerekasztal-beszélgetésre ült le néhány magyar űrkutatóval. Ide az ŰRVILÁG főszerkesztője is hivatalos volt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 707 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024