Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrállomás és az USA Cikkek: 461 - 480

ISS: az egymilliomodik fotó

ISS: az egymilliomodik fotóElkészült a Nemzetközi Űrállomás történetének egymilliomodik fényképe.

Amerikai űrköltségvetési terv, megszorításokkal

Amerikai űrköltségvetési terv, megszorításokkalA Fehér Ház a hét elején nyilvánosságra hozta, mennyit és milyen felosztásban szánna a NASA programjaira 2013-ban. A nagy vesztes a Mars kutatása lehet.

Tovább késik a következő Dragon

Tovább késik a következő Dragon Sajnálatos módon március vége előtt nem lehetünk tanúi a Falcon-9 harmadik felszállásának. A Dragon űrhajó teherszállító változatának utolsó tesztrepülése legkorábban március végéig várat magára.

Mi várható 2012-ben? (1. rész)

Mi várható 2012-ben? (1. rész)Január legelején hagyományosan összegyűjtjük az új évre várható legfontosabb űreseményeket. Kezdjük idén is az emberes űrrepüléssel!

Úton a Szojuz TMA-03M

Úton a Szojuz TMA-03MA Nemzetközi Űrállomás (ISS) 30. állandó személyzetéhez csatlakozó egy-egy orosz, amerikai és európai űrhajós ma a fagyos Bajkonurból startolt.

Fossum, Volkov, Furukava: újra a Földön

Fossum, Volkov, Furukava: újra a FöldönMa hajnalban szerencsésen visszatért a Nemzetközi Űrállomásról a Szojuz TMA-02M űrhajó és három utasa.

Több űrhajós kéne

Több űrhajós kéneLegalábbis erre a megállapításra jutottak Amerikában. Első hallásra ez furcsának tűnhet, hiszen épp most állították le végleg az űrrepülőgépeket.

A Cygnus is készülőben

A Cygnus is készülőbenAz amerikai Orbital Sciences teherűrhajója, amivel majd a Nemzetközi Űrállomás ellátásában szeretnének részt venni, jövőre indulhat első tesztrepülésére. A héten megérkezett a starthelyre egy fontos részegység.

Szívultrahang az űrállomáson

Szívultrahang az űrállomásonA General Electric (GE) ultrahangrendszerével vizsgálják majd az űrhajósok szívműködését. A berendezés az Atlantis fedélzetén került fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

STS-135: Hazatért az Atlantis

STS-135: Hazatért az AtlantisAz STS-135 küldetés sikerrel elvégeztetett: az Atlantis űrrepülőgép négyfős személyzetével biztonságosan földet ért Floridában. Véget ért a Space Shuttle három évtizedes aktív pályafutása.

A súlytalanság árt a látásnak

A súlytalanság árt a látásnakAmerikai kutatók 27, átlagosan 108 napot repült űrhajóst vizsgáltak meg. Az eredmény rossz hír lehet a hosszú távú bolygóközi repülések szempontjából.

SpaceX: az első siker 2012-ben

SpaceX: az első siker 2012-benElon Musk cége learatta az első babért idén. Remélhetőleg a SuperDraco hajtómű sikeres tesztsorozatát újabb szép sikerek fogják követni.

Füstérzékelő súlytalanságban

Füstérzékelő súlytalanságbanA Nemzetközi Űrállomáson 2007-ben és 2011-ben is repült az a kísérlet, aminek nyomán biztonságosabbá tehető a fedélzeten a tűzjelző rendszer. Az eredményeket a földi füstérzékelők továbbfejlesztéséhez is alkalmazzák.

TDRS-4: 22 év után temetői pályán

TDRS-4: 22 év után temetői pályánAz utoljára az Atlanti-óceán fölött állomásozó geostacionárius adatátjátszó hold részt vett az utolsó űrrepülőgépes út és számos floridai műholdindítás kiszolgálásában.

Februárban mehet a Dragon az űrállomáshoz

Februárban mehet a Dragon az űrállomáshozA SpaceX magánűrhajójának két tervezett próbarepülését összevonták, már 2012 elején csatlakozhat a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Fél év után újra itthon

Fél év után újra itthonMa visszatért a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Szojuz TMA-21 háromfős legénysége.

Szojuz TMA-22: elhalasztva

Szojuz TMA-22: elhalasztvaA következő emberes űrrepülés dátumát most már hivatalosan is legalább egy hónappal eltolták. November után ideiglenesen akár személyzet nélküli üzemmódban keringhet tovább a Nemzetközi Űrállomás.

Készülődnek a magán-teherűrhajók

Készülődnek a magán-teherűrhajókMiután az Atlantis nemrég még utoljára feltöltötte a Nemzetközi Űrállomás éléskamráját, két amerikai magáncég teherszállító űrjárművei készülnek átvenni az ellátás feladatát.

Az utolsó űrsikló Pille-könnyű magyar terhe

Az utolsó űrsikló Pille-könnyű magyar terheA Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiépítésének még aránylag kezdeti fázisában elkészült, és Magyarország hozzájárulásaként úgy a NASA-nak, mint az RSA-nak (Orosz Űrügynökség) felajánlásra került a Miren korábban már sikeresen használt, új generációs Pille dózismérő rendszer ISS-re adaptált változata.

STS-135: A végső leválás

STS-135: A végső leválásLegutolsó alkalommal kapcsolódott le a Nemzetközi Űrállomásról egy Space Shuttle. Az Atlantis űrrepülőgép hazafelé tart. Az emberiség első többször felhasználható űrhajójának utolsó leszállása következik.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 712 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024