Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrállomás és az USA Cikkek: 501 - 520

STS-134: Űrsikló az indítóállásban

STS-134: Űrsikló az indítóállásbanAz Endeavour űrrepülőgép megérkezett a 39A jelű indítóállásba, hogy az STS-134 küldetés keretében még egyszer, utoljára útra keljen a végtelen világűrbe.

A Nemzetközi Űrállomás – képekben

A Nemzetközi Űrállomás – képekbenA Discovery űrrepülőgép utolsó küldetése során megörökítette a már csaknem végleges szerkezetű Nemzetközi Űrállomást.

STS-133: A Discovery leszállása élőben

STS-133: A Discovery leszállása élőbenAz űrrepülőgép szerda délutáni visszatérését a Földre a Galileo Webcast közvetítése jóvoltából magyar szakkommentátorokkal, sőt élő houstoni jelentkezéssel élvezhetik.

STS-133: Orvosbiológiai kutatások a Discovery utolsó küldetése alatt

STS-133: Orvosbiológiai kutatások a Discovery utolsó küldetése alattMilyen érdekes orvosbiológiai kísérletek folynak az amerikai űrrepülőgép mostani útja során?

STS-133: Úton az űrlegenda

STS-133: Úton az űrlegendaA Discovery űrrepülőgép sikeresen elindult a legutolsó űrutazására.

Tovább üzemeltethetik a Shuttle-flottát?

Tovább üzemeltethetik a Shuttle-flottát?Az amerikai székhelyű United Space Alliance február elején nyilvánosságra hozott javaslata szerint az amerikai űrsikló-flotta két darabja, az Atlantis és az Endeavour akár még további hét évig szolgálhatná az amerikai és más nemzetiségű űrhajósok Föld körüli pályára juttatását – ha a NASA döntéshozói ezt az elképzelést elfogadják.

STS-133: Újra az indítóállásban

STS-133: Újra az indítóállásbanA Discovery űrrepülőgép tavaly már járt a floridai Kennedy Űrközpont 39A jelű starthelyén. Most az elvégzett javítások után ismét készülhet az útra.

STS-134: Ideiglenes parancsnokcsere

STS-134: Ideiglenes parancsnokcsereA felesége, Gabrielle Giffords képviselő ellen elkövetett merénylet következtében Mark Kelly helyét a tartalék, Frederick Sturckow veszi át, hogy rendben folytatódhasson az Endeavour személyzetének kiképzése.

2010, ahogy a NASA látta

2010, ahogy a NASA láttaAz év végén szokás szerint ismertetjük, mit tartott a legfontosabbnak az elmúlt 12 hónap eseményei közül az amerikai űrhivatal.

Az első Sárkány

Az első Sárkány Az amerikai SpaceX vállalat Falcon-9 rakétája ma pályára állította a Dragon (magyarul: Sárkány) űrhajó első példányát.

MEGFEJTÉS: Discovery, ISS, Leonardo

MEGFEJTÉS: Discovery, ISS, LeonardoHétfői rejtvénykérdésünkben azt kellett kitalálni, hogy hol repült a Nemzetközi Űrállomás (ISS) a Leonardo modul csatlakoztatása idején, és mi látszott épp akkor alatta, a Földön.

STS-133: Hazatért az űrlegenda

STS-133: Hazatért az űrlegenda A Discovery űrrepülőgép ma sikeresen hazatért utolsó repüléséről.

REJTVÉNY: Discovery, ISS, Leonardo

REJTVÉNY: Discovery, ISS, LeonardoVégleges helyére került a Nemzetközi Űrállomás (ISS) utolsó nagy modulja, a Leonardo. Most ezzel az eseménnyel kapcsolatosan teszünk fel kérdéseket és várjuk olvasóink válaszait.

Történelmi pillanat az űrállomásnál

Történelmi pillanat az űrállomásnálA Discovery szombati dokkolásával most először fordult elő, hogy négy különböző űrügynökség járműve egyszerre legyen csatlakoztatva a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

STS-133: A Discovery startja élőben...

STS-133: A Discovery startja élőben......avagy hatodszorra csak-csak sikerül! A Galileo Webcast csütörtök este 20 órától élőben közvetíti az Interneten a NASA TV adását, hazai szakkommentálással. Késés még mindig előfordulhat.

A NASA és a Bigelow Aerospace

A NASA és a Bigelow Aerospace A NASA igazgatóhelyettese, Lori Garver meglátogatta a felfújható űrbeli lakóegységeket készítő Bigelow Aerospace Las Vegasban működő gyártóüzemét.

STS-133: Kopra helyett Bowen

STS-133: Kopra helyett BowenKevesebb, mint hat héttel a start előtt le kellett cserélni a Discovery személyzetének egyik tagját.

Mi várható 2011-ben? (1. rész)

Mi várható 2011-ben? (1. rész)Az elkövetkező évi űrtevékenység egy részével, az emberes űrrepülésekkel, a Nemzetközi Űrállomás ellátásával kapcsolatosan tervezett eseményeket foglaljuk össze.

Három nemzet űrhajósa a Szojuz TMA-20 fedélzetén

Három nemzet űrhajósa a Szojuz TMA-20 fedélzeténA most indult orosz űrhajó utasai két nap múlva, pénteken érkeznek a Nemzetközi Űrállomásra.

Három űrhajós újra a Földön

Három űrhajós újra a FöldönMa szerencsésen landolt a Szojuz TMA-19 űrhajó visszatérő kabinja.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 712 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024