Az Űrállomás és az USA Cikkek: 381 - 400

Mi várható 2014-ben? (1. rész)

Mi várható 2014-ben? (1. rész)Egy új év elején „kötelező gyakorlat” az előretekintés. Kezdjük idén is az emberes űrhajózási programokkal kapcsolatban várható eseményekkel.

A visszatekintés ideje (1. rész)

A visszatekintés ideje (1. rész)December végén szokás felidézni, mik voltak a rövidesen elmúló év legfontosabb eseményei. Kezdjük az amerikaiakkal.

Hűtőrendszerhiba az űrállomáson

Hűtőrendszerhiba az űrállomásonA Nemzetközi Űrállomás (ISS) két külső hűtőkörének egyike automatikusan leállt. A hibát vizsgálják, az űrhajósok nincsenek veszélyben.

Elindult a Szojuz TMA-11M

Elindult a Szojuz TMA-11MMától néhány napon át kilencen lesznek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A jelszó: olimpia!

A Cygnus távozóban

A Cygnus távozóbanLekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásról az Orbital Sciences magán-teherűrhajójának első, kísérleti példánya.

Mozgalmas űrvasárnap

Mozgalmas űrvasárnapTegnapra esett a Falcon-9 rakéta új változatának bemutatkozása, a Proton rakéta visszatérése a júliusi startbaleset óta, és végre dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz a Cygnus magán-teherűrhajó is.

A Szojuz TMA-10M űrhajó indítása Bajkonurból

A Szojuz TMA-10M űrhajó indítása BajkonurbólA NASA TV adása élőben, magyar szakkommentárral, a Galileo Webcast jóvoltából. A közvetítés szerdán 22 órakor kezdődik.

GYORSHÍR: Repül a Hattyú

GYORSHÍR: Repül a HattyúMagyarul ezt jelenti az Orbital Sciences amerikai magán-teherűrhajónak a neve. A Cygnus ma elindult próbarepülésére a Nemzetközi Űrállomáshoz.

HTV el, készülődik a Cygnus

HTV el, készülődik a CygnusA negyedik japán teherűrhajó elhagyta a Nemzetközi űrállomást. Az új amerikai Cygnus magán-teherűrhajó hamarosan indulhat bemutatkozó repülésére.

OPALS: lézeres űrtávközlési kísérlet

OPALS: lézeres űrtávközlési kísérletAz amerikai berendezés, amellyel optikai adatátviteli eljárást tesztelnek, még az idén feljuthat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

ISS: újra működik a hűtőrendszer

ISS: újra működik a hűtőrendszerKét űrséta kellett a Nemzetközi Űrállomás december 11-én meghibásodott egyik hűtőkörének helyreállításához.

Cygnus: januárra halasztva

Cygnus: januárra halasztvaMégsem indítják el a héten a Nemzetközi Űrállomáshoz a következő amerikai magán-teherűrhajót. Inkább az űrállomás hűtőrendszerének javítására koncentrálnak.

Űrséta után már a Földön az olimpia fáklya

Űrséta után már a Földön az olimpia fáklyaHa szimbolikusan is, de az olimpiai láng szombaton megjárta a nyílt világűrt, hétfőn pedig landolt Kazahsztánban.

ÉLŐBEN: A Szojuz TMA-11M űrhajó indítása

ÉLŐBEN: A Szojuz TMA-11M űrhajó indításaNovember 7-én (csütörtökön) hajnali fél 5-től a NASA TV élő adása, magyar szakkommentárral, a Galileo Webcast jóvoltából.

Az űrállomást még irányítják...

Az űrállomást még irányítják...Az űrtevékenységet is érzékenyen érinti az Egyesült Államokban a közintézményeknek a költségvetési patthelyzet miatti leállása.

Szojuz TMA-10M: elindult, megérkezett

Szojuz TMA-10M: elindult, megérkezettMár a Nemzetközi Űrállomáson van a 37. számú állandó legénység újabb három tagja.

Cygnus: randevú elnapolva

Cygnus: randevú elnapolvaLegkorábban kedden kísérlik meg újra a Cygnus amerikai magán-teherűrhajó csatlakoztatását a Nemzetközi Űrállomáshoz.

36-ról 37-re...

36-ról 37-re......emelkedett a Nemzetközi Űrállomás állandó legénységének sorszáma. Visszatért a Földre két orosz és egy amerikai űrhajós.

ISS: mi lesz vele a végén?

ISS: mi lesz vele a végén?A Nemzetközi Űrállomás köszöni, jól van, és még bőven van hátra a működési idejéből. De azért szükség van olyan forgatókönyvre – sőt vészforgatókönyvre –, ami azt írja le, hogy mi történik, ha már nincs tovább...

Kísérletek űrhajósikrekkel

Kísérletek űrhajósikrekkel2015-ben, amikortól Scott Kelly egy évig az űrállomáson tartózkodik, testvérével a Földön végeznek majd összehasonlító vizsgálatokat.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 707 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024