Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrállomás és az USA Cikkek: 381 - 400

Újabb hat amerikai utas Szojuzzal

Újabb hat amerikai utas SzojuzzalA NASA eldöntötte, hogy 2017-ben is orosz űrhajókon vásárol majd helyeket, hogy hat űrhajósát eljuttassa a Nemzetközi Űrállomásra.

TDRS-L: a NASA új kommunikációs holdja

TDRS-L: a NASA új kommunikációs holdjaA most indult, geostacionárius pályára kerülő műhold segít a kapcsolattartásban a Nemzetközi Űrállomás, a Hubble-űrtávcső és más űreszközök, valamint a földi irányítók között.

Mikrobiom a súlytalanságban

Mikrobiom a súlytalanságbanMi történik az emberi szervezettel együtt élő mikroorganizmusok létfontosságú rendszerével az űrutazás során?

ISS: lehet 4 évvel több?

ISS: lehet 4 évvel több?Az amerikaiak 2020-ról 2024-ig tolnák ki a Nemzetközi Űrállomás működési idejét. A nemzetközi partnereken a sor, hogy ők is egyetértsenek.

Úton a következő Cygnus

Úton a következő CygnusAz Orbital Sciences teherűrhajójának startját december közepén a Nemzetközi Űrállomás sürgős hűtőrendszer-javítási munkái miatt napolták el.

ISS: újra működik a hűtőrendszer

ISS: újra működik a hűtőrendszerKét űrséta kellett a Nemzetközi Űrállomás december 11-én meghibásodott egyik hűtőkörének helyreállításához.

Cygnus: januárra halasztva

Cygnus: januárra halasztvaMégsem indítják el a héten a Nemzetközi Űrállomáshoz a következő amerikai magán-teherűrhajót. Inkább az űrállomás hűtőrendszerének javítására koncentrálnak.

Űrséta után már a Földön az olimpia fáklya

Űrséta után már a Földön az olimpia fáklyaHa szimbolikusan is, de az olimpiai láng szombaton megjárta a nyílt világűrt, hétfőn pedig landolt Kazahsztánban.

ÉLŐBEN: A Szojuz TMA-11M űrhajó indítása

ÉLŐBEN: A Szojuz TMA-11M űrhajó indításaNovember 7-én (csütörtökön) hajnali fél 5-től a NASA TV élő adása, magyar szakkommentárral, a Galileo Webcast jóvoltából.

Az űrállomást még irányítják...

Az űrállomást még irányítják...Az űrtevékenységet is érzékenyen érinti az Egyesült Államokban a közintézményeknek a költségvetési patthelyzet miatti leállása.

Az űrutazás veszélyes – a gyümölcslegyeknek

Az űrutazás veszélyes – a gyümölcslegyeknekPontasabban a gyümölcslegyeknek is. Egy tanulmány szerint a rovarok immunrendszere a súlytalanságban legyengül.

Dragon ernyőteszt

Dragon ernyőtesztA SpaceX a NASA megbízásából emberek szállítására alkalmassá fejlesztendő Dragon űrhajójával sikeres ejtőernyős próbát hajtott végre decemberben.

ISS: tavaly nem kellett kitérni

ISS: tavaly nem kellett kitérniAnnak ellenére, hogy a Föld környezetében egyre több az űrszemét, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetőinek 2013-ban szerencséje volt.

A Dream Chaser és Európa

A Dream Chaser és EurópaAz új amerikai űrrepülőgépet fejlesztő Sierra Nevada Corporation együttműködne az Európai Űrügynökséggel (ESA) és a németekkel is.

Mi várható 2014-ben? (1. rész)

Mi várható 2014-ben? (1. rész)Egy új év elején „kötelező gyakorlat” az előretekintés. Kezdjük idén is az emberes űrhajózási programokkal kapcsolatban várható eseményekkel.

A visszatekintés ideje (1. rész)

A visszatekintés ideje (1. rész)December végén szokás felidézni, mik voltak a rövidesen elmúló év legfontosabb eseményei. Kezdjük az amerikaiakkal.

Hűtőrendszerhiba az űrállomáson

Hűtőrendszerhiba az űrállomásonA Nemzetközi Űrállomás (ISS) két külső hűtőkörének egyike automatikusan leállt. A hibát vizsgálják, az űrhajósok nincsenek veszélyben.

Elindult a Szojuz TMA-11M

Elindult a Szojuz TMA-11MMától néhány napon át kilencen lesznek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A jelszó: olimpia!

A Cygnus távozóban

A Cygnus távozóbanLekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásról az Orbital Sciences magán-teherűrhajójának első, kísérleti példánya.

Mozgalmas űrvasárnap

Mozgalmas űrvasárnapTegnapra esett a Falcon-9 rakéta új változatának bemutatkozása, a Proton rakéta visszatérése a júliusi startbaleset óta, és végre dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz a Cygnus magán-teherűrhajó is.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 716 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024