Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrállomás és az USA Cikkek: 621 - 640

Kinyíltak az utolsó napelemszárnyak is

Kinyíltak az utolsó napelemszárnyak isTöbb mint egy évtized után a Nemzetközi Űrállomás (ISS) napelemrendszere eljutott a teljes kiépítésig.

Discovery (STS-119): úton!

Discovery (STS-119): úton!Magyar idő szerint hétfő hajnalban elhagyta a floridai indítóállást a Nemzetközi Űrállomásra tartó amerikai űrrepülőgép.

Discovery (STS-119): ismét elhalasztva

Discovery (STS-119): ismét elhalasztvaAz űrrepülőgép, fedélzetén hét utassal, az utolsó nagy amerikai gyártású szerkezeti elemeket viszi a Nemzetközi Űrállomásra - nem előbb, mint március 15-én.

Március 12-én végre indulhat a Discovery

Március 12-én végre indulhat a Discovery Az űrrepülőgép STS-119 jelű küldetését hetek óta halogatták a hajtómű üzemanyag-ellátó rendszerében levő szelepek feltételezett hibája miatt.

Ilyen volt 2008...

Ilyen volt 2008... Az év végén szokás összegyűjteni, hogy mi tűnt a legfontosabbnak a leköszönő esztendő eseményei közül.

Magán-teherűrhajókkal az űrállomáshoz

Magán-teherűrhajókkal az űrállomáshozAz amerikai űrhivatal két magáncéggel kötött szerződést, hogy 2010 után az ő űrhajóikkal láthassák el a Nemzetközi Űrállomást.

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (1. rész)

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (1. rész)Az 50 éve tartó űrkorszak egyik meghatározó vállalkozása a napokban töltötte be a tizedik évét. A világ űrhatalmai számára a Nemzetközi Űrállomás napjainkra gyakorlatilag az egyetlen emberekkel végzett komoly program maradt, ha a szórványos kínai repüléseket és a még szórványosabb HST javításokat nem számítjuk.

Leszállt az Endeavour

Leszállt az Endeavour A rossz floridai időjárás keresztülhúzta a NASA számításait, ezért a tartalék kaliforniai leszállóhelyre irányították az űrrepülőgépet.

Űrállomás: Endeavour megy, Progressz jön

Űrállomás: Endeavour megy, Progressz jönTegnap Bajkonurból új orosz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomás felé. Eközben küldetésük végeztével készülődnek vissza a Földre az amerikai űrrepülőgép utasai.

Víztisztító-javítás az űrben

Víztisztító-javítás az űrbenA Nemzetközi Űrállomás újonnan felszállított víztisztító berendezése nem működik megfelelően. A vasárnapi javítási kísérlet is vegyes eredménnyel zárult.

Discovery (STS-119): megérkezés az űrállomáshoz

Discovery (STS-119): megérkezés az űrállomáshozA két nappal ezelőtt indult amerikai űrrepülőgép hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Felkészültek az űrállomás elhagyására

Felkészültek az űrállomás elhagyásáraEgy közelgő űrszemétdarab miatt, óvintézkedésként, a Nemzetközi Űrállomás három lakójának egy időre a mentőűrhajóba kellett vonulni.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrturizmus, Discovery-indítás

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrturizmus, Discovery-indításA Polaris Csillagvizsgálóban ma este az űrturizmusról hangzik el előadás. Az űrrepülőgép csütörtök hajnali startját is közvetíti az interneten a Polaris TV.

Mi várható 2009-ben? (2. rész)

Mi várható 2009-ben? (2. rész)Folytatódik a Nemzetközi Űrállomás építése, bemutatkozhat a japán teherűrhajó, és végre felújíthatják a Hubble-űrtávcsövet.

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (3. rész)

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (3. rész)A legkézenfekvőbb kérdés egy tíz esztendeje dolgozó űreszközzel kapcsolatban talán az lehetne: mégis mit csinálnak ott az űrhajósok?

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (2. rész)

Tinédzser űrállomás: 10 éves lett az ISS (2. rész)Az építést mindössze 5 év alatt tervezték kivitelezni, ám még ma, tíz év múltán is messze vagyunk a végétől. De van egy rosszabb hír is: az építés során derült ki, hogy nincs is igazán szükség már az űrállomásra...

Űrállomásos naptár

Űrállomásos naptár  A NASA egy 2009-es képes naptárral is ünnepli a Nemzetközi Űrállomást, amely nemrég múlt 10 éves.

Endeavour: leszállás Kaliforniában?

Endeavour: leszállás Kaliforniában?Az űrrepülőgép STS-126 jelű küldetése rövidesen véget ér. Egyre valószínűbb, hogy a rossz floridai időjárás miatt végül a kaliforniai Edwards Légitámaszponton ér Földet a hét űrhajós.

„Elektronikus orr” az űrállomáson

„Elektronikus orr” az űrállomásonAz Endeavour űrrepülőgép (STS-126) utasai egy olyan új műszert is vittek az űrállomásra, amellyel az esetleg a levegőbe jutó veszélyes gázokat lehet „kiszimatolni”.

Űrsétán elvesztett szerszámostáska

Űrsétán elvesztett szerszámostáskaAz Endeavour űrhajósainak első űrállomáson kívüli szerelőmunkája során ellebegett egy 13 kg-os szerszámoszsák.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 712 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024