Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrállomás és az USA Cikkek: 661 - 680

Késik az első űrséta

Késik az első űrsétaAz Atlantis (STS-122) tegnap rendben megérkezett az űrállomáshoz. A vasárnapra tervezett első űrséta betegség miatt késik, s a programot is meghosszabbították.

Kicserélték a rossz napelemmozgató motort

Kicserélték a rossz napelemmozgató motortA Nemzetközi Űrállomáson dolgozó két űrhajós tegnap egy több mint hét óráig tartó űrséta során egy újra cserélte a meghibásodott berendezést.

Az év tíz legfontosabb eseménye

Az év tíz legfontosabb eseményeAz év vége felé kínálkozik az alkalom, hogy összegyűjtsék a legfontosabbnak tartott eseményeket és kutatási erdményeket. Megtette ezt a NASA is.

Helyére került a Harmony

Helyére került a HarmonyA Nemzetközi Űrállomás lakói sikeresen átmozgatták végleges pozíciójába a nemrég felszállított összekötő modult.

Sikeres napelemjavítás az űrállomáson

Sikeres napelemjavítás az űrállomásonA végül szombatra halasztott űrséta során sikerült kijavítani a Nemzetközi Űrállomás sérült napelemtábláját, amelyet teljesen ki is nyitottak.

A sérülésmentes Discovery az űrállomásnál

A sérülésmentes Discovery az űrállomásnálAz űrrepülőgépek felszállását követően immár megszokott módon merül fel a két rutinkérdés: mi történt a főtank szigetelésével és mi van a sikló hővédelmével?

Földet ért a Szojuz TMA-10

Földet ért a Szojuz TMA-10Az orosz űrhajóval a Nemzetközi Űrállomás 15. állandó legénysége és az első malajziai űrhajós tért haza.

Űrhajósfelvétel a NASA-nál

Űrhajósfelvétel a NASA-nálAz amerikai űrhivatal új űrhajós állásokat hirdetett meg. A kiképzés 2009 nyarán indul.

Az Endeavour eddigi útja képekben

Az Endeavour eddigi útja képekbenA huszadik repülését végző amerikai űrrepülőgép nemrég csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Virtuális kirándulás az űrállomáson

Virtuális kirándulás az űrállomásonA NASA honlapján elindított egy szolgáltatást, amelynek segítségével mi is bejárhatjuk a Nemzetközi Űrállomást (ISS).

Orbitális csúcsforgalom

Orbitális csúcsforgalomFebruárban-márciusban megélénkül a tevékenység a Nemzetközi Űrállomás környékén.

Önarckép a Földdel

Önarckép a FölddelA felvétel alapján az „arckép” megnevezés persze túlzás, hiszen sokminden látszik rajta, csak épp az űrhajós, Clayton Anderson arcvonásai nem...

Indulásra kész az Atlantis

Indulásra kész az AtlantisAz űrrepülőgép december 6-án indítani tervezett STS-122 jelű küldetésének fő célja az európai Columbus kutatólaboratórium feljuttatása az űrállomásra.

Hazatért a Discovery

Hazatért a DiscoveryA Floridában Földet ért űrrepülőgép utasai az eddigi legbonyolultabb űrállomás-szerelési munkán vannak túl, ami ráadásul távolról sem ment gond nélkül.

Tovább maradnak, többet dolgoznak

Tovább maradnak, többet dolgoznakA Discovery űrrepülőgép küldetését meghosszabbította a NASA, és egy külön űrsétát iktattak be péntekre, a kinyitás közben megsérült napelem javítására.

Az eddigi legbonyolultabb szerelés

Az eddigi legbonyolultabb szerelésHat amerikai és egy olasz űrhajóssal leghamarabb kedden indulhat a Discovery űrrepülőgép (STS-120) a Nemzetközi Űrállomás felé.

Az emberes űrrepülés haszontalan...

Az emberes űrrepülés haszontalan......Steven Weinberg, a híres Nobel-díjas amerikai fizikus szerint.

Visszatért az Endeavour

Visszatért az EndeavourAz amerikai űrrepülőgép hazai idő szerint este fél hét után három perccel sikeresen leszállt Floridában.

Progressz és Endeavour

Progressz és EndeavourA Nemzetközi Űrállomást (ISS) kiszolgáló huszonhatodik orosz teherűrhajó ma indul Bajkonurból. Közben készül a startra az Endeavour amerikai űrrepülőgép is.

Houston, van egy helyesírási probléma...

Houston, van egy helyesírási probléma...A következő amerikai űrrepülőgép, az Endeavour már az indítóálláson várja augusztus eleji startját. Közben az eseményt köszöntő transzparens szövegébe egy kis hiba csúszott.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 716 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024