Az Űrállomás és az USA Cikkek: 301 - 320

15 éve lakott az ISS

15 éve lakott az ISSÉppen 15 éve megszakítás nélkül jelen van az ember a világűrben. 2000. október 31-én indult a világűrbe a Nemzetközi Űrállomás első legénysége, 2000. november 2-a óta folyamatosan lakott az ISS.

Cygnus hírek

Cygnus hírekAz Orbital ATK következő két teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz egy-egy Atlas-5 rakétával indul majd.

Itt szállhat le a Starliner

Itt szállhat le a StarlinerA Boeing készülő emberes űrhajója elsősorban Új-Mexikó vagy Utah állam sivatagos területein érhet majd földet, már 2017-től.

Egy szelet cirrus

Egy szelet cirrusA jellemzően 5000 m feletti magasságban kialakuló pehelyfelhőket űreszközökkel is vizsgálják.

Az oroszok valóban folytatják

Az oroszok valóban folytatjákOroszország hivatalosan is értesítette partnereit, hogy legalább 2024-ig folytatni kívánja az együttműködést a Nemzetközi Űrállomás működtetésében.

A Szojuz TMA-17M űrhajó indítása – élőben

A Szojuz TMA-17M űrhajó indítása – élőbenA ma esti startot közvetíti az interneten a Galileo Webcast, magyar kommentárral.

GYORSHÍR: Megsemmisült a Dragon CRS-7

GYORSHÍR: Megsemmisült a Dragon CRS-7Az indítás során szerencsétlenül járt a SpaceX legújabb, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé indított teherűrhajója.

A NASA 2016-os űrköltségvetése

A NASA 2016-os űrköltségvetéseA Fehér Ház nemrég benyújtotta a 2016. évre vonatkozó költségvetés-tervezetét a Kongresszusnak. Ez lesz az utolsó előtti Obama-költségvetés.

Késik a teherszállítási szerződés

Késik a teherszállítási szerződésA NASA június helyett csak szeptemberben jelenti be, mely cégekkel köt szerződést az ISS 2018-tól kezdődő kiszolgálására.

CRS-6: elindult a Dragon

CRS-6: elindult a DragonA SpaceX legújabb teherűrhajója Falcon-9 rakétával startolt a floridai Cape Canaveral 40. számú indítóhelyéről.

Magyar dózismérő a NASA kisfilmjében

Magyar dózismérő a NASA kisfilmjébenAz emberes Mars-utazás nehézségeit bemutató videósorozat kozmikus sugárzás hatásairól szóló részében magyar űrműszer szerepel.

A fényszennyezés feltérképezése a világűrből

A fényszennyezés feltérképezése a világűrbőlMost először használják az ISS űrhajósainak felvételeit a fényszennyezés kimutatására. Igazolták, hogy a csillagos égboltot elhomályosító háttérfény fő forrása a közvilágítás és az épületek világítása.

Kína beteszi a lábát az ISS-re

Kína beteszi a lábát az ISS-reEgy houstoni cég az érvényben lévő korlátozások megkerülésével kínai kísérletet visz az ISS-re – először az űrállomás történetében.

Amerikai űrhajósok Szojuzzal – 2018-ban is

Amerikai űrhajósok Szojuzzal – 2018-ban isA NASA a szűkös költségvetést okolja, amiért újra meg kell hosszabbítania az oroszokkal kötött megállapodást, hogy amerikai űrhajósok utazhassanak az ISS-re.

Szojuz TMA-17M

Szojuz TMA-17MEgy orosz, egy amerikai és egy japán űrhajóssal indult, és meg is érkezett a Nemzetközi Űrállomásra a legújabb személyszállító űrhajó.

Két kereskedelmi űrhajó első négy utasa

Két kereskedelmi űrhajó első négy utasaA NASA kijelölte az új amerikai kereskedelmi űrhajók berepülőit.

A Dragon visszatért

A Dragon visszatértA SpaceX teherűrhajója kísérleti mintákat hozzott haza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Lehet egy hónappal több?

Lehet egy hónappal több?Lehet! A tervezetthez képest várhatóan ennyivel később tér vissza a Földre a Szojuz TMA-15M háromfős személyzete.

Tesztelték a Dragon mentőrendszerét

Tesztelték a Dragon mentőrendszerétFontos lépésre került sor a SpaceX űrhajója emberek szállítására alkalmas változatának fejlesztésében.

Űrhangyák

ŰrhangyákA Nemzetközi Űrállomásra (ISS) felvitt hangyák egész jól megbirkóztak a súlytalanság szokatlan körülményeivel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Összesen 698 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022