Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrállomás és az USA Cikkek: 421 - 440

Az ISS új „szeme”

Az ISS új „szeme”A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) januárban telepített új földmegfigyelő kamerarendszer bemutatkozó felvétele.

Dragon CRS-2

Dragon CRS-2Sikeresen útjára indult a második menetrendszerű Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A rakétáról való leválás után aztán gond akadt az Dragon hajtóművével.

Antares: sikeres hajtóműteszt

Antares: sikeres hajtóműtesztAz Orbital Sciences rakétájának első fokozatával pénteken tartottak főpróbát, az áprilisi bemutatkozó startot megelőzően.

Hírek a Dream Chaserről

Hírek a Dream ChaserrőlA magánfejlesztésű űrrepülőgép programjába alvállalkozóként beszállt a Lockheed Martin cég is. Néhány héten belül tesztelik a leszállást a Dream Chaser próbadarabjával.

Felfújható modul a Nemzetközi Űrállomásra?

Felfújható modul a Nemzetközi Űrállomásra?A NASA megállapodást kötött a Bigelow Aerospace céggel, hogy azok kísérletképp egy felfújható modult készítenek, amelyet majd az ISS-hez csatlakoztatnának.

Mi várható 2013-ban? (1. rész)

Mi várható 2013-ban? (1. rész)Hagyományos kétrészes évindítónk első felében az emberes űrhajózási programokkal kapcsolatban várható 2013-as eseményeket gyűjtjük össze.

Szojuz TMA-07M: élő közvetítés magyarul

Szojuz TMA-07M: élő közvetítés magyarulAz űrhajó szerdai startját a Galileo Webcast közvetíti, a NASA TV élő internetes adásának átvételével, magyar kommentárral.

Megvannak a jelöltek az egy éves űrutazásra

Megvannak a jelöltek az egy éves űrutazásraAmerikai részről Scott Kelly, az oroszoktól Mihail Kornyijenko lesz, aki 2015 tavaszától egy évet tölt majd az űrállomáson.

Az űrállomás hatása, új szabadalmakban mérve

Az űrállomás hatása, új szabadalmakban mérveEgy friss tanulmány szerint 1981 óta folyamatosan nő a súlytalansággal kapcsolatos kutatások nyomán született szabadalmak száma az Egyesült Államokban.

Sárkány a Csendes-óceánon

Sárkány a Csendes-óceánonA legelső teljes értékű teherszállító Dragon űrhajó elvégezte feladatát, a tegnapi napon rendben visszatért a Földre. E küldetés sikerével visszafordíthatatlanul kezdetét vette a Nemzetközi Űrállomásra irányuló magán-teherszállítások korszaka.

CRS-2: Dragon az Űrállomásnál

CRS-2: Dragon az ŰrállomásnálAz eredeti tervhez képest több mint egy nap késéssel, viszont rendben megérkezett a Dragon űrhajó a nemzetközi űrbázishoz.

Pénteken újabb Dragon indulhat

Pénteken újabb Dragon indulhatA SpaceX teherszállító űrhajóját indító Falcon-9 rakéta már sikeresen túl van a hajtóműteszten.

Szélsebességmérés az űrállomásról

Szélsebességmérés az űrállomásrólNemsokára indulhat az ISS-RapidScat berendezés, amely a 2009-ben hirtelen meghibásodott amerikai QuikSCAT műhold értékes méréseit pótolja majd.

Műholdtankolási próba az űrállomáson

Műholdtankolási próba az űrállomásonA Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részén most zajlik az a kísérlet, amivel a jövőben a műholdak üzemanyag-utántöltését lehetővé tevő technológiát tesztelik.

CRS-2: megérkezett a Sárkány

CRS-2: megérkezett a SárkányA menetrend szerinti második teherszállító Dragon űrhajó megérkezett az indítóhely melletti szerelőhangárba. A hordozórakétáját már tavaly odaszállították az Atlanti-óceán partjára.

Elindult a Szojuz TMA-07M

Elindult a Szojuz TMA-07MA Bajkonurból ma startolt Szojuz egy orosz, amerikai és kanadai űrhajósokból álló hármast szállít a Nemzetközi Űrállomásra.

Űrhajós-látogatás a BME-n

Űrhajós-látogatás a BME-nCsütörtökön Marsha Ivins, ötszörös amerikai űrhajós tartott élvezetes előadást a budapesti Műegyetemen.

Williams, Malencsenko és Hoshide újra itthon

Williams, Malencsenko és Hoshide újra itthonA Nemzetközi Űrállomásról (ISS) ma szerencsésen visszaérkezett a Földre a Szojuz TMA-05M űrhajó kabinja.

Dragon a kikötőben

Dragon a kikötőbenA Nemzetközi Űrállomásról frissen hazatért legelső „éles” Dragon teherűrhajó tegnap megérkezett a szárazföldre.

Vér, vizelet, uborka

Vér, vizelet, uborkaA SpaceX Dragon teherűrhajója ma tér vissza az űrállomásról, fedélzetén számos javításra váró alkatrésszel, valamint értékes kísérleti mintákkal.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 716 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024