Az Űrállomás és az USA Cikkek: 421 - 440

CRS-2: megérkezett a Sárkány

CRS-2: megérkezett a SárkányA menetrend szerinti második teherszállító Dragon űrhajó megérkezett az indítóhely melletti szerelőhangárba. A hordozórakétáját már tavaly odaszállították az Atlanti-óceán partjára.

Elindult a Szojuz TMA-07M

Elindult a Szojuz TMA-07MA Bajkonurból ma startolt Szojuz egy orosz, amerikai és kanadai űrhajósokból álló hármast szállít a Nemzetközi Űrállomásra.

Űrhajós-látogatás a BME-n

Űrhajós-látogatás a BME-nCsütörtökön Marsha Ivins, ötszörös amerikai űrhajós tartott élvezetes előadást a budapesti Műegyetemen.

Williams, Malencsenko és Hoshide újra itthon

Williams, Malencsenko és Hoshide újra itthonA Nemzetközi Űrállomásról (ISS) ma szerencsésen visszaérkezett a Földre a Szojuz TMA-05M űrhajó kabinja.

Dragon a kikötőben

Dragon a kikötőbenA Nemzetközi Űrállomásról frissen hazatért legelső „éles” Dragon teherűrhajó tegnap megérkezett a szárazföldre.

Vér, vizelet, uborka

Vér, vizelet, uborkaA SpaceX Dragon teherűrhajója ma tér vissza az űrállomásról, fedélzetén számos javításra váró alkatrésszel, valamint értékes kísérleti mintákkal.

Az űrállomás, mint pikoműhold-starthely

Az űrállomás, mint pikoműhold-starthelyA hónap elején önálló pályára állt az az öt apró Cubesat, amit még a legutóbb ott járt japán teherűrhajó juttatott fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Egy évig a fedélzeten?

Egy évig a fedélzeten?2015-től akár egy évig is tartózkodhatnak majd űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson.

125 nap után újra itthon

125 nap után újra itthonVisszatért a Földre a Szojuz TMA-04M két orosz és egy amerikai űrhajósa.

Jöhetnek a menetrendszerű teher-Dragonok

Jöhetnek a menetrendszerű teher-DragonokA SpaceX minden előfeltételt teljesített ahhoz, hogy megkezdjék a Dragon teherűrhajóik a szállítási feladataikat a NASA számára.

Mi várható 2013-ban? (1. rész)

Mi várható 2013-ban? (1. rész)Hagyományos kétrészes évindítónk első felében az emberes űrhajózási programokkal kapcsolatban várható 2013-as eseményeket gyűjtjük össze.

Szojuz TMA-07M: élő közvetítés magyarul

Szojuz TMA-07M: élő közvetítés magyarulAz űrhajó szerdai startját a Galileo Webcast közvetíti, a NASA TV élő internetes adásának átvételével, magyar kommentárral.

Megvannak a jelöltek az egy éves űrutazásra

Megvannak a jelöltek az egy éves űrutazásraAmerikai részről Scott Kelly, az oroszoktól Mihail Kornyijenko lesz, aki 2015 tavaszától egy évet tölt majd az űrállomáson.

Az űrállomás hatása, új szabadalmakban mérve

Az űrállomás hatása, új szabadalmakban mérveEgy friss tanulmány szerint 1981 óta folyamatosan nő a súlytalansággal kapcsolatos kutatások nyomán született szabadalmak száma az Egyesült Államokban.

Sárkány a Csendes-óceánon

Sárkány a Csendes-óceánonA legelső teljes értékű teherszállító Dragon űrhajó elvégezte feladatát, a tegnapi napon rendben visszatért a Földre. E küldetés sikerével visszafordíthatatlanul kezdetét vette a Nemzetközi Űrállomásra irányuló magán-teherszállítások korszaka.

Szojuz TMA-06M

Szojuz TMA-06MA legújabb orosz űrhajó ma Bajkonurból háromfős munkaerő-utánpótlással elindult a Nemzetközi Űrállomás felé.

Dragon CRS-1

Dragon CRS-1A SpaceX ma megkezdte a menetrendszerű teherszállításokat a Nemzetközi Űrállomásra.

SpaceX: sikeres teszt az októberi indítás elé

SpaceX: sikeres teszt az októberi indítás eléSorban a negyedik Falcon-9 hordozórakéta fog startolni október elején. A hordozóeszköz szombaton sikeresen teljesítette a felszállás előtti statikus tesztet.

Sikerült lelassítani az űrhajósok csontvesztését

Sikerült lelassítani az űrhajósok csontvesztésétA helyes étrend és a kemény testedzés hozzásegít az űrhajósok csontjainak védelméhez, ami jó hír lehet a majdani Mars-utazóknak is.

Munkában a robotkarok

Munkában a robotkarokMár kipakolták a Kounotori-3 japán teherűrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkezett összes felszerelést.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 707 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024