Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrállomás és az USA Cikkek: 521 - 540

STS-133: Legalább december elejéig elhalasztva

STS-133: Legalább december elejéig elhalasztvaA Discovery űrrepülőgép legkorábban december 3-án indulhat Floridából.

A Discovery indítása élőben

A Discovery indítása élőbenA *pénteki* startot is követhetik az érdeklődők élőben az Interneten, magyar kommentárral.

STS-133: Késik az indítás

STS-133: Késik az indításHéliumszivárgás miatt legalább két nappal el kell halasztani a Discovery űrrepülőgép hétfőre tervezett startját.

STS-133: Indulás előtt bepakolás

STS-133: Indulás előtt bepakolásMint mikor egy családi kirándulást megelőzően megtömjük a gépjárművünk csomagtartóját, a NASA csapata is bepakolt a Discovery rakterébe. Közeledik november elseje, a még mindig érvényben lévő indítási dátum.

Megvan a NASA új költségvetése

Megvan a NASA új költségvetéseAz amerikai kongresszus szeptember 29-én elfogadta az űrhivatal sokat vitatott 2011-es költségvetését.

Romlandó űrállomás?

Romlandó űrállomás?(Űr)politikai döntéshozói körökben egyöntetű az álláspont, hogy a Nemzetközi Űrállomás működését legalább 2020-ig meg kellene hosszabbítani. Csakhogy néhány fontos modul addigra bőven túllépi szavatossági idejét.

ISS-részegységek egy aszteroidához?

ISS-részegységek egy aszteroidához? A Nemzetközi Űrállomás az emberiség 100 milliárd dollárt érő „előretolt egysége” a világűr kutatásában, amely már 10 éve rendíthetetlenül rója köreit a Föld körül. 2020-ra tervezett nyugdíjazása után egyes részei talán a világűr új területeinek felfedezésében is részt vehetnek.

Eltávolították a rossz szivattyút

Eltávolították a rossz szivattyútAz ISS hűtőrendszerének javítása a második űrsétával folytatódott, de egy harmadikra (sőt talán egy negyedikre) is szükség lesz a befejezéshez.

Gondok a szivattyúcserénél

Gondok a szivattyúcserénélA Nemzetközi Űrállomás elromlott hűtőrendszerének javítására szolgáló első űrséta során váratlan ammóniaszivárgás lépett fel.

STS-133: Tartanak az előkészületek

STS-133: Tartanak az előkészületek Ameddig a politikusok azon „birkóznak” egymással az Egyesült Államok törvényhozásában, hogy mi is legyen az amerikai űrhajózás jövője, az űrrepülőgépek háza táján továbbra is zajlik a munka.

STS-133: Halasztás a hónap végéig

STS-133: Halasztás a hónap végéigA NASA úgy döntött, hogy a Discovery legkorábban csak november 30-án startolhat.

Hogyan látják Földünket az űrhajósok?

Hogyan látják Földünket az űrhajósok?A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 25. személyzete újabb lenyűgöző éjszakai fényképfelvételeket készített bolygónk felszínéről, most a kellemes panorámát biztosító kupolaegységből.

Szabványos dokkolóhelyek a láthatáron

Szabványos dokkolóhelyek a láthatáronA Nemzetközi Űrállomás programjában érintett partnerek megállapodtak egy az űrhajók kapcsolódását biztosító, mindenki által használható berendezés fő paramétereiben.

STS-133: A Leonardo a Discovery-nél

STS-133: A Leonardo a Discovery-nél Az itáliai polihisztorról elnevezett, korábban tehermodulként szolgáló egység október hetedikén megérkezett a 39A indítóálláshoz, hogy elhelyezzék a felkészítés alatt álló űrrepülőgép rakodóterében.

A Földön a Szojuz TMA-18 űrhajósai

A Földön a Szojuz TMA-18 űrhajósaiA tervezetthez képest egy napos késéssel Kazahsztánban ma szerencsésen Földet ért az orosz űrhajó visszatérő kapszulája.

Az űrállomásról „hazanézve”

Az űrállomásról „hazanézve”Az ISS amerikai űrhajósainak saját kiképzőhelyükről, a NASA Johnson Űrközpontjáról és környékéről készült fotóját mutatjuk be.

Először együtt ikrek a világűrben

Először együtt ikrek a világűrben2011 folyamán a NASA történetében először egy ikerpár, Scott és Mark Kelly 8 napig együtt teljesíthetnek szolgálatot az űrállomás fedélzetén.

Humanoid robot készül a Nemzetközi Űrállomásra

Humanoid robot készül a Nemzetközi ŰrállomásraA jelenleg november 1-jén indítani tervezett STS-133 küldetés keretében a NASA egy R2 jelű humanoid robotot is eljuttat az űrrepülőgéppel az ISS fedélzetére.

Két űrsétán javítják az ISS hűtőrendszerét

Két űrsétán javítják az ISS hűtőrendszerétPénteken és hétfőn is az űrállomáson kívüli munkára kerül sor, hogy helyreállítsák az amerikai szegmens hűtését.

Rövidzárlat az űrállomáson

Rövidzárlat az űrállomásonA Nemzetközi Űrállomás (ISS) amerikai részében a hűtőrendszer egyik körében keletkezett műszaki hiba.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 712 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024