Az Űrállomás és az USA Cikkek: 641 - 660

Indulhat az Endeavour november közepén

Indulhat az Endeavour november közepénAz űrrepülőgép STS-126 jelű küldetését a Nemzetközi Űrállomáshoz november 15-én indíthatják.

Az Ike hatása az űrig ér

Az Ike hatása az űrig érA Texast fenyegető hurrikán miatt elővigyázatosságból ideiglenesen bezárták a houstoni irányítóközpontot, ezért késik a Progressz teherűrhajó mára tervezett dokkolása az űrállomáshoz.

Újra a Földön a Discovery

Újra a Földön a DiscoveryAz űrrepülőgép hat amerikai és egy japán űrhajóssal rendben leszállt Floridában.

Discovery: az első űrséta, rombolás a Földön

Discovery: az első űrséta, rombolás a FöldönA Discovery űrrepülőgép (STS-124) sikeresen elérte az űrállomást, az űrhajósok már az első kinti munkára készülnek. Kiderült, hogy a start során az indítóállás szokatlanul komolyan megsérült.

Leszállt az Endeavour

Leszállt az EndeavourHosszú, sikeres küldetésen vannak túl az Endeavour űrrepülőgép (STS-123) utasai.

Úton az Endeavour

Úton az EndeavourAz amerikai űrrepülőgép hét űrhajóst és a japán Kibo kutatómodul első nagy elemét szállítja a Nemzetközi Űrállomásra.

Orbitális csúcsforgalom

Orbitális csúcsforgalomFebruárban-márciusban megélénkül a tevékenység a Nemzetközi Űrállomás környékén.

Önarckép a Földdel

Önarckép a FölddelA felvétel alapján az „arckép” megnevezés persze túlzás, hiszen sokminden látszik rajta, csak épp az űrhajós, Clayton Anderson arcvonásai nem...

Indulásra kész az Atlantis

Indulásra kész az AtlantisAz űrrepülőgép december 6-án indítani tervezett STS-122 jelű küldetésének fő célja az európai Columbus kutatólaboratórium feljuttatása az űrállomásra.

Hazatért a Discovery

Hazatért a DiscoveryA Floridában Földet ért űrrepülőgép utasai az eddigi legbonyolultabb űrállomás-szerelési munkán vannak túl, ami ráadásul távolról sem ment gond nélkül.

50 éves a NASA (2. rész: A NASA válaszútja)

50 éves a NASA (2. rész: A NASA válaszútja)Cikkünk első részében az elmúlt ötven évből negyvenötnek szemelvényszerű összegzésére koncentráltunk (arra az időszakra, amelyről az öt évvel ezelőtti évfordulós cikksorozatunkban már megemlékeztünk). Most a jelen, a NASA működésének gyökeres átalakítása lesz témánk.

Orion: egy év késés

Orion: egy év késésMég el sem készült az űrrepülőgépek korszaka utáni amerikai űrhajó, máris egy évvel, 2014 szeptemberére elhalasztották a tervezett bemutatkozását.

Hamarosan landol a Discovery

Hamarosan landol a DiscoveryMagyar idő szerint szombaton délutánra tervezik az amerikai űrrepülőgép visszatérését a Földre.

Úton a „japán” Discovery

Úton a „japán” DiscoveryAz amerikai űrrepülőgép a japán Kibo kutatómodul fő egységét szállítja a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrállomásnál az Endeavour

Az űrállomásnál az EndeavourAz űrhajósok előtt két dolgos, szerelési munkákkal teli hét áll.

Késik az első űrséta

Késik az első űrsétaAz Atlantis (STS-122) tegnap rendben megérkezett az űrállomáshoz. A vasárnapra tervezett első űrséta betegség miatt késik, s a programot is meghosszabbították.

Kicserélték a rossz napelemmozgató motort

Kicserélték a rossz napelemmozgató motortA Nemzetközi Űrállomáson dolgozó két űrhajós tegnap egy több mint hét óráig tartó űrséta során egy újra cserélte a meghibásodott berendezést.

Az év tíz legfontosabb eseménye

Az év tíz legfontosabb eseményeAz év vége felé kínálkozik az alkalom, hogy összegyűjtsék a legfontosabbnak tartott eseményeket és kutatási erdményeket. Megtette ezt a NASA is.

Helyére került a Harmony

Helyére került a HarmonyA Nemzetközi Űrállomás lakói sikeresen átmozgatták végleges pozíciójába a nemrég felszállított összekötő modult.

Sikeres napelemjavítás az űrállomáson

Sikeres napelemjavítás az űrállomásonA végül szombatra halasztott űrséta során sikerült kijavítani a Nemzetközi Űrállomás sérült napelemtábláját, amelyet teljesen ki is nyitottak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Összesen 707 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024