Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Időjárás és előrejelzése Cikkek: 21 - 40

Finnországig jutó szaharai por

Finnországig jutó szaharai porA HUN-REN CSFK kutatójának vezetésével Finnország légkörébe eljutó sivatagi porviharos eseményeket azonosítottak egy nemzetközi együttműködés keretében.

Szél és jégeső

Szél és jégesőA súlyos pusztítást okozó viharok nyaranta gyakori vendégek az Egyesült Államok középnyugati területének nagy síkságán.

Fengjün-3F: kínai meteorológiai műhold indult

Fengjün-3F: kínai meteorológiai műhold indultEz az ázsiai ország poláris meteorológiai műholdjai második generációs sorozatának hatos számú, de hetedikként felbocsátott tagja.

Négy Tienmu-1

Négy Tienmu-1Egy Kuajcsou-1A rakétával állt pályára a meteorológiai célú kínai műholdrendszer négy újabb példánya.

Tengeri hőhullám

Tengeri hőhullámJúnius közepén 5 Celsius-foknál is többel haladta meg a sokévi átlagot a tengervíz hőmérséklete Anglia és Írország partjainál.

Árvíz Olaszországban

Árvíz OlaszországbanA heves esőzések május elején pusztító villámárvizet okoztak Olaszország Emilia-Romagna tartományában.

A második pár TROPICS

A második pár TROPICSA NASA hurrikánokról adatokat gyűjtő nanoműholdas rendszerének következő indításait a legutóbb kudarcot vallott Astra helyett a Rocket Lab Electron rakétáira bízták. Most sikerült a start.

Meteorológiai műhold Kínából

Meteorológiai műhold KínábólAz alacsony poláris pályán működő rendszer legújabb képviselője vasárnap Csiucsüanból indult.

Két kék üveggolyó

Két kék üveggolyóA híres felvétel felhasználásával tesztelték a világ egyik legnagyobb számítógépén az új éghajlati modellt.

Hárman Ariane-5-tel

Hárman Ariane-5-telAz európai nehézrakéta az Intelsat két Galaxy távközlési holdját és az első harmadik generációs európai Meteosat időjárási műholdat állított geostacionárius átmeneti pályára.

Por a kiszáradt mocsárból

Por a kiszáradt mocsárbólIrán, Afganisztán és Pakisztán nagy területeit lepte el szeptember közepén az egészségre is ártalmas finom por.

Zöldülő sivatag Ausztráliában

Zöldülő sivatag AusztráliábanAusztráliában minden idők egyik legnedvesebb esős évszaka nagy területeken zöldítette ki a sivatagos tájat.

Az Aeolus emlékére

Az Aeolus emlékéreA nemrég sikeresen a légkörbe vezettet európai műhold nem csak adataiban, de zenében (!) is tovább él.

El Niño visszatér

El Niño visszatérAz óceáni–légköri éghajlati jelenség a Csendes-óceán középső és keleti trópusi részén a szokásosnál melegebb tengerfelszíni hőmérsékletet és magasabb tengerszintet okoz.

Még két TROPICS

Még két TROPICSA hónap elején egy Electron rakétával indult két hurrikánkutató nanoműhold, most egy hasonló start után be is fejeződik a NASA rendszerének kiépítése.

Az új műhold első képe

Az új műhold első képeTavaly december közepén bocsátották fel, nemrég nyilvánosságra hozták az első képét: jól működik a harmadik generációs európai Meteosat időjárási műholdak első képviselője.

Aeolus: itt a vég

Aeolus: itt a végÁprilis utolsó napján tervezett módon befejezi működését az ESA 2018 óta dolgozó innovatív szélmérő műholdja.

Újabb négy Tienmu

Újabb négy TienmuKínában egy kereskedelmi alapú, meteorológiai célú kisműholdas rendszert építenek, a januári kettő után most négy űreszközt bocsátottak fel.

A negyedik Elektro-L

A negyedik Elektro-LA geostacionárius pályára szánt orosz meteorológiai műholdat egy Proton rakétával indították Bajkonurból.

Indiai start kilenc műholddal

Indiai start kilenc műholddalA PSLV rakéta fő hasznos terhe, egy óceánmegfigyelő űreszköz mellett nyolc apró nanoműhold került alacsony Föld körüli pályára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 368 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024