Időjárás és előrejelzése Cikkek: 161 - 180

Kínai start az év utolsó napján

Kínai start az év utolsó napjánA Fengjün-2G a kínai geostacionárius meteorológiai műholdak sorozatának legújabb darabja.

Trópusi vihar – most és ötven éve

Trópusi vihar – most és ötven éveAz elmúlt fél évszázad alatt sokat fejlődött a műholdas meteorológia és a Föld megfigyelése – amint azt két kép is illusztrálja.

Egy hosszú életű műhold közelgő vége

Egy hosszú életű műhold közelgő végeHasznos méréseket végez, 1997-ben indult, 2017-ig leesik: mi az? A találós kérdésre a válasz a cikkben!

A kaliforniai szárazság az űrből

A kaliforniai szárazság az űrbőlJúlius végén az USA nyugati parti államának több mint 80%-át extrém szárazság sújtotta.

Sóért küldték, vizet is hoz

Sóért küldték, vizet is hozA NASA 2011 óta egy argentin műholdon repülő Aquarius berendezése nem csak a tengeri sótartalom, de a talajnedvesség globális felmérésére is használható.

CryoSat: nem csak jég!

CryoSat: nem csak jég!Az ESA „jeges” műholdjának méréseit a sarkvidéki jégtakaró mellett az óceánok vizsgálatára is használják.

Éhínség ellen műholddal

Éhínség ellen műholddalAvagy hogyan alkalmazzák egy elsősorban tudományos célra készült európai műhold méréseit gyakorlati feladatokra?

Új amerikai katonai meteorológiai hold

Új amerikai katonai meteorológiai holdA start Atlas-5 rakétával, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról történt. A műhold 15 évet várt raktárban...

Még globálisabb műholdas esőtérkép

Még globálisabb műholdas esőtérképMár tesztelik és kalibrálják a február végén indított amerikai-japán GPM-Core műhold fedélzeti műszereit.

Újdonság a műholdas légszennyezettség-mérésben

Újdonság a műholdas légszennyezettség-mérésbenFrancia és belga kutatók áttöréssel felérő eredményt publikáltak, ami a felszín közelében levő levegőszennyezettség mérését illeti infravörös műholdas érzékelőkkel.

Munkában a RapidScat

Munkában a RapidScatA Nemzetközi Űrállomásra (ISS) nemrég felvitt radaros szélsebességmérő berendezés megkezdte működését.

Új meteorológiai műhold Japánból

Új meteorológiai műhold JapánbólA Himawari-8 geostacionárius pályára kerül, hogy segítse az időjárás előrejelzését és a trópusi viharok követését.

A GPS és a kaliforniai szárazság

A GPS és a kaliforniai szárazságAhogy a víz elillan, a felszín felemelkedik. Az apró hatás precíz műholdas helymeghatározó mérésekkel kimutatható.

A műholdzavarás káros mellékhatása

A műholdzavarás káros mellékhatásaA nem kívánatos műholdas adások sugárzásának ellehetetlenítése júniusban megakadályozta Teheránban egy pusztító porvihar előrejelzését.

Orosz meteorológiai hold és hat másik

Orosz meteorológiai hold és hat másikEgy Szojuz hordozórakéta kedden állította Föld körüli pályára az űreszközöket.

Egy öreg műhold vége

Egy öreg műhold végeA NOAA kénytelen volt feladni 2000-ben indított, a tervezettnél már így is egy évtizeddel tovább működő poláris meteorológiai holdját.

Villámok az űrállomásról

Villámok az űrállomásrólA Földön minden nap átlagosan 4,3 millió alkalommal villámlik valahol. Ezek közül naponta kb. ötvenet szeretnének „elcsípni” a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tavaly elhelyezett detektorral.

Por a Zöld-foki-szigetek fölött

Por a Zöld-foki-szigetek fölöttA novembertől márciusig a Szahara felől fújó keleti szelek évente több százmillió tonna port fújnak el Afrikából.

Csapadékfigyelő műhold indult

Csapadékfigyelő műhold indultAz Egyesült Államokban épült, Japánból állították pályára a víz földi körforgásának kutatására készült űreszközt.

Mi várható 2014-ben? (2. rész)

Mi várható 2014-ben? (2. rész)Leszállás egy üstökösmagon, két új szonda érkezése a Marshoz, új műholdak és űrszondák: ez (is) áll előttünk ebben az évben.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 333 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022