Időjárás és előrejelzése Cikkek: 221 - 240

Az űrből is látszik a talaj szárazsága

Az űrből is látszik a talaj szárazságaAz ESA SMOS radaros műholdja az óceáni vizek sótartalmának és a talaj nedvességtartalmának mérésére készült, 2009 novemberében állították pályára. A műholdas adatok alapján is jól felismerhető az a szárazság, ami az idei tavaszon Európát sújtja.

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül...

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül......avagy hogyan ötvözik a sportot, a Barcelona World Race vitorlásversenyt a világűrből végzett tudományos kutatással.

Orosz meteorológiai műhold indult

Orosz meteorológiai műhold indultA régóta várt Elektro-L nevű új sorozat első tagját geostacionárius pályára szánják.

Melegszenek a tavak

Melegszenek a tavakA Föld nagyobb tavainak első, űrből végzett távérzékeléssel történt globális felmérése azt mutatja, hogy a vizek hőmérséklete az elmúlt 25 évben emelkedett.

Melegebb éghajlat, kevesebb növényzet

Melegebb éghajlat, kevesebb növényzetKorábban azt gondolták, hogy a növekvő hőmérséklet kedvez a növények fejlődésének. Műholdas adatok alapján most kimutatták, hogy az elmúlt évtizedben a törvényszerűség globális méretekben megfordulni látszik.

Hőség Oroszországban

Hőség Oroszországban2010 nyarán Oroszországban többféle súlyos természeti csapással kell megküzdeni.

Kezdődik a hurrikánszezon

Kezdődik a hurrikánszezonAz atlanti-óceáni hurrikánszezon ebben az évben az átlagosnál aktívabbnak ígérkezik. Milyen a vízfelszín hőmérséklete most?

A vulkáni hamufelhő nyomában

A vulkáni hamufelhő nyomábanFöldmegfigyelő műholdakkal nem csak az izlandi vulkánból származó hamu vízszintes kiterjedését, de a felhő magasságát is meg tudták mérni.

50 éve kezdődött a műholdas meteorológia

50 éve kezdődött a műholdas meteorológia1960 áprilisának első napján állították pályára az Egyesült Államokból a TIROS-1 mesterséges holdat.

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indult

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indultA GOES rendszer legújabb tagja nem csak az időjárás-előrejelzésben segít.

A Glory műhold is elveszett

A Glory műhold is elveszettKaliforniából ma elindult a NASA új klímakutató mesterséges holdja, de úgy járt, mint 2009-ben ugyanilyen rakétával egy másik.

MEGFEJTÉS: Heves esőzések

MEGFEJTÉS: Heves esőzésekPanama, Costa Rica, Kolumbia. Ezek az országok voltak a rejtvényül feladott térképrészleten. Kiderül az is, ki nyerte tőlünk az első Iskolai Űratlaszt.

Szárazság Amazóniában

Szárazság AmazóniábanMíg itthon a belvíz okoz gondot, a világ másik felén, Dél-Amerikában, az Amazonas medencéjében rekordszárazság van. Műholdképek segítségével mutatjuk be a jeleit.

Hóból is megárt a sok

Hóból is megárt a sokMennyi hó esett? Megmutatják a műholdak! Már működik és nyilvánosan elérhető az ESA finn vezetéssel létrehozott GlobSnow szolgáltatása.

Ózon három kínai nagyváros körül

Ózon három kínai nagyváros körülAz európai MetOp-A műholdon repülő francia építésű műszerrel a légkör legalsó rétegében, a troposzférában felgyülemlő ózon mennyiségét is mérni tudják.

Ariane-5: arab és dél-koreai „utasok”

Ariane-5: arab és dél-koreai „utasok” Az európai hordozórakéta ismét két műholdat állított pályára Francia Guyanából.

Mi a pálya? (5. rész)

Mi a pálya? (5. rész)A legtöbb tudományos, távérzékelő műhold, valamint egyes meteorológiai holdak alacsonyan, a Föld felszínétől csak néhány száz km-re keringenek.

Mi a pálya? (3. rész)

Mi a pálya? (3. rész)Mi történik, ha a Föld középpontjától mérve épp 42 164 km távolságban, körpályán kering egy űreszköz?

„Potyautasok” az új Iridium műholdakon

„Potyautasok” az új Iridium műholdakonA mobil távközlési műholdrendszer új generációs tagjain más fedélzeti berendezéseket is szívesen elhelyezne az Iridium cég. Az amerikai légierő is komolyan érdeklődik a lehetőség iránt.

CryoSat-2: az európai „jeges műhold”

CryoSat-2: az európai „jeges műhold”Hamarosan elindulhat a 2005-ben start közben megsemmisült CryoSat pótlására készült űreszköz.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 333 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022