Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Időjárás és előrejelzése Cikkek: 221 - 240

Jason-1: élt 11 és fél évet

Jason-1: élt 11 és fél évetAz amerikai-francia óceánkutató műhold befejezte aktív pályafutását. A tengerfelszín magasságát utódja, a Jason-2 méri tovább.

Árvíz és talajnedvesség

Árvíz és talajnedvességMűholdas mérések szerint a vízzel telített talaj is szerepet játszott a mostani közép-európai nagy árvizek létrejöttében.

Márciusi telünk műholdas hőtérképen

Márciusi telünk műholdas hőtérképenAz északi félteke időjárását befolyásoló arktikus oszcilláció különleges értéke miatt volt március közepén nálunk is olyan hideg – az Északi-sarkvidéken pedig a szokásosnál melegebb.

Hideg Ázsiában, forróság Ausztráliában

Hideg Ázsiában, forróság AusztráliábanJanuár elejének anomáliái műholdas adatok alapján készített felszínhőmérséklet-térképeken.

Földi felvillanások a Fermivel

Földi felvillanások a FermivelA NASA gamma-tartományban érzékeny űrtávcsövével a földi légkör villámtevékenysége során létrejövő rövid gamma-kitöréseket is eredményesen lehet vizsgálni.

Hamarosan hiány lesz földmegfigyelő műholdakból

Hamarosan hiány lesz földmegfigyelő műholdakból2020-ig akár a negyedére is csökkenhet az amerikai földmegfigyelő műholdas szenzorok száma – figyelmeztetnek szakemberek.

Jégolvadás az Északi-sarkvidéken

Jégolvadás az Északi-sarkvidékenAugusztus végére rekordot jelentő mértékben összehúzódott a sarkvidéki tengerek jégtakarója.

Forró nyarunk térképen

Forró nyarunk térképenFöldfelszíni és műholdas mérések alapján elkészült 2012 júliusának globális hőmérsékleti térképe.

Megegyezés Kazahsztánnal

Megegyezés KazahsztánnalPont került a kazah-orosz vita végére: indulhatnak az elhalasztott bajkonuri Szojuz-startok előkészületei, poláris pályákra szánt műholdakkal.

A Föld legforróbb pontja

A Föld legforróbb pontjaMűholdas mérések alapján a felszín (nem a levegő) hőmérsékleti maximuma az elmúlt években megközelítette a 71 Celsius-fokot.

Újra működik a GOES-13

Újra működik a GOES-13Az amerikai geostacionárius meteorológiai műholdat sikerült helyrehozniuk az irányítóknak. Valószínűleg egy mikrometeorit becsapódása okozhatta a gondot.

Tartalékra kapcsolva

Tartalékra kapcsolvaA hurrikánszezon kezdete előtt alig néhány nappal meghibásodott az amerikai GOES-13 meteorológiai műhold. Amíg a javításán dolgoznak, munkába lép a GOES-14.

Szélsebességmérés az űrállomásról

Szélsebességmérés az űrállomásrólNemsokára indulhat az ISS-RapidScat berendezés, amely a 2009-ben hirtelen meghibásodott amerikai QuikSCAT műhold értékes méréseit pótolja majd.

Téli éjjel északon

Téli éjjel északonA sarkvidéki telek idejére sem kell már lemondani a műholdas távérzékeléssel készült felvételekről.

A Föld jege

A Föld jegeTegnap a Merkúr poláris jegével, ma a Föld sarkvidéki jégtakarójával kapcsolatos új űrkutatási eredményekről számolunk be.

Úton a MetOp-B

Úton a MetOp-BBajkonurból pályára állították a legújabb európai meteorológiai műholdat, amely ezúttal alacsony, poláris pályára került.

Hurrikán éjjel és nappal

Hurrikán éjjel és nappalA hurrikánná erősödött Isaac trópusi vihar a nappali és éjszakai műholdfelvételeken is ijesztő benyomást tesz.

MSG-3: új európai meteorológiai műhold indult

MSG-3: új európai meteorológiai műhold indultA geostacionárius pályán dolgozó Meteosat sorozat második generációjának harmadik tagja egy Ariane-5 rakétával startolt, egy távközlési műholddal osztva meg a helyet.

Felhőlyuk délen

Felhőlyuk délenAusztráliától délre egy anticiklon hatására 1000 km-es átmérőjű ovális, felhőmentes alakzatot jött létre június elején, ami feltűnő volt az Aqua műholddal készített űrfelvételen.

Tíz éve repül az Aqua

Tíz éve repül az AquaA 2002 óta működő amerikai földmegfigyelő műhold képeivel, eredményeivel az Űrvilág híreiben is gyakran találkozhatnak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 366 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024