Időjárás és előrejelzése Cikkek: 221 - 240

A Föld legforróbb pontja

A Föld legforróbb pontjaMűholdas mérések alapján a felszín (nem a levegő) hőmérsékleti maximuma az elmúlt években megközelítette a 71 Celsius-fokot.

Késik a MetOp-B

Késik a MetOp-BAz új európai meteorológiai műhold felbocsátását egy orosz-kazah vita miatt kell július végére halasztani. Hol eshetnek le a Szojuz rakéta kiégett fokozatai?

1,25 milliárd euró új meteorológiai holdakra

1,25 milliárd euró új meteorológiai holdakraAz ESA ekkora értékben kötött megállapodást a harmadik generációs Meteosat műholdak gyártására. Közülük az első 2017-ben indulhat. A rendszert legalább 2037-ig működésben tudják tartani.

Tíz év a klímakutatás szolgálatában: Jason-1

Tíz év a klímakutatás szolgálatában: Jason-1A francia-amerikai óceánmegfigyelő műhold segítségével közel két évtizedes folyamatos mérési sorozat áll rendelkezésre az óceánok felszínéről.

Amerikai poláris földmegfigyelő hold

Amerikai poláris földmegfigyelő holdAz NPP rövidítésű űreszköz Kaliforniából indult pénteken, Delta-2 rakétával.

Tengeri sótérkép az Aquariustól

Tengeri sótérkép az AquariustólAz argentin SAC-D műholdon repülő amerikai berendezést sikerült beüzemelni, s már el is készítette a világ óceánjainak sókoncentráció-térképét.

Aquarius

AquariusAz argentin SAC-D műholdon repülő amerikai berendezés az óceánok vizének sótartalmát figyeli majd.

Földmegfigyelés az űrből – brit részvétellel

Földmegfigyelés az űrből – brit részvétellelNagy-Britannia a negyedik helyzett azon külföldi országok sorában, ahonnan tavaly a legtöbb látogató érkezett az Űrvilág oldalaira.

A Glory műhold is elveszett

A Glory műhold is elveszettKaliforniából ma elindult a NASA új klímakutató mesterséges holdja, de úgy járt, mint 2009-ben ugyanilyen rakétával egy másik.

MEGFEJTÉS: Heves esőzések

MEGFEJTÉS: Heves esőzésekPanama, Costa Rica, Kolumbia. Ezek az országok voltak a rejtvényül feladott térképrészleten. Kiderül az is, ki nyerte tőlünk az első Iskolai Űratlaszt.

Tíz éve repül az Aqua

Tíz éve repül az AquaA 2002 óta működő amerikai földmegfigyelő műhold képeivel, eredményeivel az Űrvilág híreiben is gyakran találkozhatnak.

Lehetőség a magyar űriparnak

Lehetőség a magyar űriparnakAz EUMETSAT információs napot rendez március 29-én Darmstadtban, ahol a hazai cégek és kutatóintézmények is tájékozódhatnak az aktuális pályázati lehetőségekről.

Kínából idén a második

Kínából idén a másodikGyors kezdés után itt a 2012-es év második sikeres kínai műholdstartja. Ma a Fengjün-2F meteorológiai műhold állt pályára Hszicsangból.

A Föld hőmérlege

A Föld hőmérlegeTöbb évtizedes műholdas méréssorozatok azt mutatják, hogy bolygónk kívülről több hőenergiát kap, mint amennyit kisugároz a világűrbe.

Megha-Tropiques és három másik

Megha-Tropiques és három másikIndiai PSLV rakétával indult a francia-indiai időjárás- és klímakutató űreszköz. Útitársa három mikroműhold volt.

Kellenek az időjárási műholdak!

Kellenek az időjárási műholdak!Amerikai gazdasági, környezetvédelmi és tudományos szakemberek hangsúlyozták az alacsony poláris pályákon repülő meteorológiai holdak fontosságát, még ezekben a szűkösebb költségvetésű években is.

Megint hamu

Megint hamuA tavalyi emlékezetes, az európai légi forgalmat megbénító izlandi vulkánkitörés után alig több mint egy évvel most egy másik izlandi tűzhányó lövell(t) hamut a levegőbe.

Az űrből is látszik a talaj szárazsága

Az űrből is látszik a talaj szárazságaAz ESA SMOS radaros műholdja az óceáni vizek sótartalmának és a talaj nedvességtartalmának mérésére készült, 2009 novemberében állították pályára. A műholdas adatok alapján is jól felismerhető az a szárazság, ami az idei tavaszon Európát sújtja.

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül...

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül......avagy hogyan ötvözik a sportot, a Barcelona World Race vitorlásversenyt a világűrből végzett tudományos kutatással.

Orosz meteorológiai műhold indult

Orosz meteorológiai műhold indultA régóta várt Elektro-L nevű új sorozat első tagját geostacionárius pályára szánják.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 348 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022