Időjárás és előrejelzése Cikkek: 261 - 280

A biztonságosabb repülésért

A biztonságosabb repülésértA NASA támogatásával fejlesztett információs rendszer műholdas adatokat is felhasznál arra, hogy a a repülőgépek vezetőit a heves viharok és légköri turbulencia zónáira időben előre figyelmeztesse.

Egy hurrikán két arca

Egy hurrikán két arcaA Jimena nevű hurrikán szeptember első napjaiban érte el Mexikót. Egy műholdfelvételt, valamint a vihar „keresztmetszetét” is láthatjuk.

GPS-szel a szombati vihar nyomában

GPS-szel a szombati vihar nyomábanJúlius 18-án (múlt szombaton) egy rendkívül erős hidegfront vonult végig az országon, drasztikus hőmérséklet-zuhanást, erős szelet, heves zivatarokat, jégesőt hozva magával.

Készül az ESA új földmegfigyelő műholdja

Készül az ESA új földmegfigyelő műholdjaA talaj nedvességtartalmát és az óceánok sótartalmát feltérképező SMOS szeptemberben indulhat az oroszországi Pleszeckből.

Csapadékbecslések az űrből

Csapadékbecslések az űrbőlA csapadék mennyiségének becslése a világűrből igazi kihívás a műholdakkal foglalkozó kutatóknak. A legfőbb probléma, hogy a becslés olyan tulajdonságok mérésén alapul, melyek csupán közvetett viszonyban állnak a lehulló csapadékkal.

A jövő európai meteorológiai holdjai

A jövő európai meteorológiai holdjaiAz EUMETSAT-nál tervezik az európai meteorológiai napszinkron műholdak következő generációját, a Post-EPS műholdcsaládot.

Pályán egy kalandos sorsú műhold

Pályán egy kalandos sorsú műhold Az amerikai NOAA-N Prime időjárás- és klímakutató mesterséges hold már öt évvel ezelőtt is majdnem kész volt, amikor a szerelőcsarnokban egyszerűen leejtették...

Bolygónk az űrből (3) – Esőtérkép

Bolygónk az űrből (3) – Esőtérkép A Földön a növények és állatok számára a legfontosabb édesvízforrás az esőzés, ami így alapvető az élet fenntartása szempontjából.

Az ózonlyuk 2008-ban

Az ózonlyuk 2008-banAz Antarktisz feletti ózonlyuk idén nagyobbra nőtt, mint tavaly, de szerencsére nem érte el a 2006-os évben mért rekordméretet.

Olimpia és űrkutatás (1. rész)

Olimpia és űrkutatás (1. rész)Mi köze lehet az űrkutatásnak az olimpiai játékokhoz? Néhány példát összegyűjtöttünk.

Bajkonuri nagyüzem

Bajkonuri nagyüzemAlig több mint három órás eltéréssel két rakéta is startolt csütörtökön a kazahsztáni indítóhelyről.

A legújabb meteorológiai hold első képe

A legújabb meteorológiai hold első képeA június végén indult amerikai GOES-14 felvételén a kezdődő szezon első hurrikánjai is láthatók.

Úton a GOES-O

Úton a GOES-OA legújabb amerikai geostacionárius meteorológiai műhold magyar idő szerint vasárnap hajnalban startolt.

Műholdas csapadékbecslések beválása 2008 tavaszán

Műholdas csapadékbecslések beválása 2008 tavaszánA meteorológiai műholdak adatainak egyik nagy érdeklődésre számot tartó alkalmazási területe a csapadékbecslés. Hogyan váltak be a műholdas adatokon alapuló csapadékbecslések a 2008-as tavaszi esőzések esetében?

Bolygónk az űrből (8) – A tengerfelszín hőmérséklete

Bolygónk az űrből (8) – A tengerfelszín hőmérsékleteA tenger hőmérséklete nagy hatással van az időjárás és a klíma alakulására.

Hőhullám és bozóttüzek Ausztráliában

Hőhullám és bozóttüzek AusztráliábanHa az időjárás-jelentésekben szerepel, 40 Celsius-fok már elég magasnak számít. Február elején Ausztrália délkeleti részén még ezt is meghaladta a hőmérséklet.

Bolygónk az űrből (4) – Felhőtérkép

Bolygónk az űrből (4) – FelhőtérképOnnan kapjuk az esőt és a havat, de a Föld energia-háztartásának szabályozása szempontjából is igen fontos a felhőzet.

Kínai űrrekord

Kínai űrrekord Még soha nem volt olyan év a kínai űrkutatásban, mint az idei. Már a tizenegyedik sikeres indításon vannak túl.

Így vonult a Gustav

Így vonult a GustavAz augusztus utolsó és szeptember első napjaiban pusztító hurrikán útvonalát és fejlődését követhetjük az Envisat képein.

Városi hőhullámok hatásának megfigyelése

Városi hőhullámok hatásának megfigyeléseMűholdas méréseket is alkalmaznak a főleg a nagyvárosokat sújtó nyári hőhullámok következményeinek enyhítésére.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 348 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022