Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Időjárás és előrejelzése Cikkek: 261 - 280

Hóból is megárt a sok

Hóból is megárt a sokMennyi hó esett? Megmutatják a műholdak! Már működik és nyilvánosan elérhető az ESA finn vezetéssel létrehozott GlobSnow szolgáltatása.

Ózon három kínai nagyváros körül

Ózon három kínai nagyváros körülAz európai MetOp-A műholdon repülő francia építésű műszerrel a légkör legalsó rétegében, a troposzférában felgyülemlő ózon mennyiségét is mérni tudják.

Ariane-5: arab és dél-koreai „utasok”

Ariane-5: arab és dél-koreai „utasok” Az európai hordozórakéta ismét két műholdat állított pályára Francia Guyanából.

Mi a pálya? (5. rész)

Mi a pálya? (5. rész)A legtöbb tudományos, távérzékelő műhold, valamint egyes meteorológiai holdak alacsonyan, a Föld felszínétől csak néhány száz km-re keringenek.

Mi a pálya? (3. rész)

Mi a pálya? (3. rész)Mi történik, ha a Föld középpontjától mérve épp 42 164 km távolságban, körpályán kering egy űreszköz?

„Potyautasok” az új Iridium műholdakon

„Potyautasok” az új Iridium műholdakonA mobil távközlési műholdrendszer új generációs tagjain más fedélzeti berendezéseket is szívesen elhelyezne az Iridium cég. Az amerikai légierő is komolyan érdeklődik a lehetőség iránt.

CryoSat-2: az európai „jeges műhold”

CryoSat-2: az európai „jeges műhold”Hamarosan elindulhat a 2005-ben start közben megsemmisült CryoSat pótlására készült űreszköz.

Miért hideg az idei tél?

Miért hideg az idei tél?Az Európában, Észak-Amerikában vagy Ázsia északi részén élők igazolhatják, hogy 2009 decemberének időjárása a szokásosnál sokkal hidegebb volt.

Rossz hír a hurrikán-megfigyelőknek

Rossz hír a hurrikán-megfigyelőknekElromlott a QuikSCAT. A NASA veterán műholdjának szélsebességi adatai nagyon fognak hiányozni az időjárási előjelzésekből, különösen a távoli óceánok fölött kialakuló trópusi viharok esetén.

A biztonságosabb repülésért

A biztonságosabb repülésértA NASA támogatásával fejlesztett információs rendszer műholdas adatokat is felhasznál arra, hogy a a repülőgépek vezetőit a heves viharok és légköri turbulencia zónáira időben előre figyelmeztesse.

Melegebb éghajlat, kevesebb növényzet

Melegebb éghajlat, kevesebb növényzetKorábban azt gondolták, hogy a növekvő hőmérséklet kedvez a növények fejlődésének. Műholdas adatok alapján most kimutatták, hogy az elmúlt évtizedben a törvényszerűség globális méretekben megfordulni látszik.

Hőség Oroszországban

Hőség Oroszországban2010 nyarán Oroszországban többféle súlyos természeti csapással kell megküzdeni.

Kezdődik a hurrikánszezon

Kezdődik a hurrikánszezonAz atlanti-óceáni hurrikánszezon ebben az évben az átlagosnál aktívabbnak ígérkezik. Milyen a vízfelszín hőmérséklete most?

A vulkáni hamufelhő nyomában

A vulkáni hamufelhő nyomábanFöldmegfigyelő műholdakkal nem csak az izlandi vulkánból származó hamu vízszintes kiterjedését, de a felhő magasságát is meg tudták mérni.

50 éve kezdődött a műholdas meteorológia

50 éve kezdődött a műholdas meteorológia1960 áprilisának első napján állították pályára az Egyesült Államokból a TIROS-1 mesterséges holdat.

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indult

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indultA GOES rendszer legújabb tagja nem csak az időjárás-előrejelzésben segít.

Az első „vizes” képek

Az első „vizes” képekAz európai SMOS műhold, amely a talaj nedvességtartalmát és az óceánok vizének sótartalmát méri, a hamarosan véget érő kalibrációs folyamat után lassan megkezdheti rendszeres megfigyeléseit.

Halálos hideg Európában

Halálos hideg EurópábanDecember közepén szokatlanul hideg sarkvidéki levegő tört be Európába. Közel száz ember vesztette életét.

Amerikai katonai meteorológiai hold indult

Amerikai katonai meteorológiai hold indultA DMSP-F18 jelű műhold az amerikai légierő időjárás-előrejelző flottájához csatlakozik.

Bajkonuri nagyüzem

Bajkonuri nagyüzemAlig több mint három órás eltéréssel két rakéta is startolt csütörtökön a kazahsztáni indítóhelyről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 366 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024