Időjárás és előrejelzése Cikkek: 141 - 160

Pályán az indiai ciklon-előrejelző

Pályán az indiai ciklon-előrejelzőMa 03:42 UTC-kor egy indiai PSLV rakéta indította a hazai ScatSat-1 műholdat, valamint további három mikro- és négy nanoműholdat.

ESA beszámolókötet

ESA beszámolókötetAz Európai Űrügynökség (ESA) a COSPAR idén nyári kongresszusára jelentette meg beszámolókötetét. Online a teljes anyag hozzáférhető.

Szélmérők és társaik

Szélmérők és társaikA sikeres műszercsalád elsősorban meteorológiai és éghajlati megfigyeléseket végez. Hamarosan egy egész műholdcsalád indul erre a módszerre alapozva, de újszerű megoldást alkalmazva.

Műholdakkal a monszun nyomában

Műholdakkal a monszun nyomábanDélkelet-Ázsia legjellegzetesebb időjárási-éghajlati jelensége a monszun. Legfontosabb jellemzői a NASA műholdak felvételeiből összeállított animáción követhetők.

Több a meleg, mint a hideg

Több a meleg, mint a hidegTavaly szokatlanul erős volt a Csendes-óceánon az El Niño jelenség. Az óceánok vízhőmérsékletét bemutató animáción azonban nem csak ez látszik.

Pályán a Sentinel-3A

Pályán a Sentinel-3AÚjabb taggal bővült az európai Copernicus program földmegfigyelő műholdjainak sora. Az óceánok hőmérsékletét, színét, vízszintjét méri majd – és még sok minden mást.

Kínai sasszem, 36 ezer km magasból

Kínai sasszem, 36 ezer km magasbólAz év utolsó startjával állt pályára a Kaofen-4, amely geostacionárius pályáról 50 m-es felbontással kémleli majd Kínát és környékét.

Célegyenesben a Sentinel-3A

Célegyenesben a Sentinel-3APár nappal ezelőtt az európai Copernicus program legújabb műholdja, a mikrohullámú tartományban üzemelő Sentinel-3 sorozat első tagja befejezte első utazását.

Műholdakkal a tájfunok nyomában

Műholdakkal a tájfunok nyomábanAz ESA SMOS műholdja és két, amerikai, illetve japán társa betekintést nyújt a trópusi viharok születésébe, ami segítheti a szélsőséges tengeri időjárás előrejelzését.

Bajban a SMAP

Bajban a SMAPA talajnedvesség feltérképezésére készült amerikai műhold fő műszere mindössze két hónapnyi munka után felmondta a szolgálatot.

Pályán a legújabb indiai meteorológiai hold

Pályán a legújabb indiai meteorológiai holdSzeptember 8-án Indiából a saját fejlesztésű és gyártású GSLV Mk II rakéta sikeresen indította az ázsiai ország legújabb meteorológiai műholdját.

A globális felmelegedés hatása a felhőzetre

A globális felmelegedés hatása a felhőzetreAz utóbbi három évtizedben a felhőzet mintáinak változásai megfelelnek az éghajlati modellek előrejelzéseinek. A változások valószínűleg bolygónk melegedését mutatják.

Rekordmeleg első félév

Rekordmeleg első félévA NASA földi és műholdas méréseken alapuló elemzése szerint 2016 első féléve két paraméter szerint is minden korábbi rekordot meghaladóan melegnek bizonyult.

Már dolgozik a Jason–3

Már dolgozik a Jason–3A vízfelszín minden, csak nem vízszintes. A geoidot követő átlagos óceánfelszín is dimbes-dombos, de ma már a műholdak az ettől mért, néhány centiméteres eltéréseket is kimutatják.

Végleg lemondtak az elromlott műholdról

Végleg lemondtak az elromlott műholdrólFebruárban elromlott a legújabb amerikai katonai meteorológiai műhold. Március végéig próbálták feléleszteni, de sikertelenül.

Jason-3: a sikeres sorozat folytatódik

Jason-3: a sikeres sorozat folytatódikA francia–amerikai együttműködésben készült oceanográfiai műhold Kaliforniából indult egy Falcon-9 hordozórakétával.

Az utolsó Zenyit?

Az utolsó Zenyit?Úgy fest, az orosz Elektro-L2 meteorológiai műhold volt az utolsó, amelyet Zenyit hordozórakétával állítottak pályára.

Bolygónk az űrből (9) – A talaj nedvességtartalma

Bolygónk az űrből (9) – A talaj nedvességtartalmaKözel hét éve kezdett sorozatunkat hosszú idő után új résszel folytatva, most bemutatjuk a Föld globális talajnedvesség-térképét.

„Vízirakéták” a NASA-nál?

„Vízirakéták” a NASA-nál?Még nem... de a klímaváltozással együtt járó tengerszint-emelkedés az elkövetkezendő évtizedek során érzékenyen érintheti a partok közvetlen közelében levő amerikai indítóhelyeket.

Egy szelet cirrus

Egy szelet cirrusA jellemzően 5000 m feletti magasságban kialakuló pehelyfelhőket űreszközökkel is vizsgálják.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 348 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022