Időjárás és előrejelzése Cikkek: 141 - 160

Bolygónk az űrből (9) – A talaj nedvességtartalma

Bolygónk az űrből (9) – A talaj nedvességtartalmaKözel hét éve kezdett sorozatunkat hosszú idő után új résszel folytatva, most bemutatjuk a Föld globális talajnedvesség-térképét.

„Vízirakéták” a NASA-nál?

„Vízirakéták” a NASA-nál?Még nem... de a klímaváltozással együtt járó tengerszint-emelkedés az elkövetkezendő évtizedek során érzékenyen érintheti a partok közvetlen közelében levő amerikai indítóhelyeket.

Egy szelet cirrus

Egy szelet cirrusA jellemzően 5000 m feletti magasságban kialakuló pehelyfelhőket űreszközökkel is vizsgálják.

Meteorológiai és távközlési hold Ariane-5-tel

Meteorológiai és távközlési hold Ariane-5-telSzerdán egyszerre állt pályára a legújabb európai Meteosat és egy brazil televíziós műsorszóró műhold.

A Föld 50 éve és ma

A Föld 50 éve és maA Föld Napját idén a NASA egy fél évszázad különbséggel készült felvételpárral köszöntötte, visszaemlékezve egyúttal a műholdas földmegfigyelés ötven évvel ezelőtti kezdeteire.

Új NOAA fejlesztések

Új NOAA fejlesztésekA NOAA két legújabb műholdja mellett két új sorozat első darabjai is épülnek. Továbbfejlesztik a műholdas mentőrendszert is.

Az ESA földmegfigyelési tervei (2. rész)

Az ESA földmegfigyelési tervei (2. rész)Az ESA saját földmegfigyelő küldetéseit szolgáló műholdak az Earth Explorers sorozatban készülnek, a műholdak feladata pedig az ESA „élő bolygó” (Living Planet) programjába illeszkedik.

Ciklonpár

CiklonpárNem ritkaság, de a világűrből fényképezve szép látványt nyújt az Indiai-óceán felett örvénylő két, egymáshoz közeli tájfun felhőzete.

MEGFEJTÉS: Európa és az időjárás

MEGFEJTÉS: Európa és az időjárásVégéhez ért rejtvénysorozatunk, itt a megfejtés és a Természet Világa Európával a világűrben című különszámának utolsó nyertese.

NASA tervek a Föld megfigyelésére

NASA tervek a Föld megfigyeléséreA NASA (is) erősít a földmegfigyelés területén. 2022-ig 13 új földmegfigyelő űreszközt szándékoznak pályára állítani.

Műholdakkal a tájfunok nyomában

Műholdakkal a tájfunok nyomábanAz ESA SMOS műholdja és két, amerikai, illetve japán társa betekintést nyújt a trópusi viharok születésébe, ami segítheti a szélsőséges tengeri időjárás előrejelzését.

Bajban a SMAP

Bajban a SMAPA talajnedvesség feltérképezésére készült amerikai műhold fő műszere mindössze két hónapnyi munka után felmondta a szolgálatot.

Gyarapodó jég az Arktiszon

Gyarapodó jég az ArktiszonAz arktiszi jégtakaró vastagságán is kimutatható volt, hogy a 2013-as nyár hűvösebb volt az előző évieknél.

Felhős bolygónk

Felhős bolygónkMegszokott látvány, hogy az űrfelvételeken a Föld felhős. De mennyire? Ezt számszerűsítették az Aqua műhold mérései alapján.

Közeleg a Meteosat-7 vége

Közeleg a Meteosat-7 végeA végleg kiöregedő európai geostacionárius időjárási hold 2017 tavaszán, közel húsz évnyi szolgálat után „temetői pályára” kerül.

Robbanó műhold

Robbanó műholdFebruár elején darabjaira esett egy 20 éve pályán levő amerikai katonai meteorológiai műhold.

Pályán a SMAP

Pályán a SMAPElindult Kaliforniából a NASA talajnedvesség-felmérő műholdja.

Só és éghajlat

Só és éghajlatAz óceánok globális áramlási rendszerének fenntartásában, és így az éghajlat alakításában a tengervíz hőmérséklete mellett fontos tényező a víz sótartalma. Ezt is évek óta vizsgálja az ESA SMOS műholdja.

Aktív, passzív, és lasszózik

Aktív, passzív, és lasszózikIlyen lesz a NASA új földmegfigyelő műholdja, amelyet január végén állíthatnak pályára a talaj nedvességtartalmának feltérképezésére.

REJTVÉNY: Európa és az időjárás

REJTVÉNY: Európa és az időjárásItt az utolsó lehetőség, hogy egy szerencsés olvasónk megnyerje a Természet Világa Európával a világűrben című különszámát.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 333 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022