Időjárás és előrejelzése Cikkek: 321 - 340

Dél-Olaszország ciklonok között – felvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Dél-Olaszország ciklonok között – felvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz április 11-ével kezdődő hét időjárását szokatlan hideg jellemezte a Földközi-tenger középső vidékén. A jelenségek egy cikloncsoporthoz kapcsolódtak, amelynek legszebben kifejlett elemét mutatjuk be az AQUA műhold fedélzetén 11-én hétfőn, déltájban rögzített MODIS felvételen.

Hóvihar a Dunántúlon

Hóvihar a DunántúlonAz ELTE műholdvevő állomásáról származó kép, az AQUA műhold hamis színes MODIS-felvétele január 27-én, csütörtök délelőtt mutatja a Dunántúlt és a Duna-Tisza-közét.

Pusztító ciklon Észak-Európában - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Pusztító ciklon Észak-Európában - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz TERRA műhold alább látható MODIS-felvételén megfigyelhetjük az elmúlt hétvégén katasztrofális szélviharokat, súlyos folyami és tengeri áradásokat okozó ciklon felhőzetét Észak-Európa felett.

Ismerje meg az Ariane-5 rakományát!

Ismerje meg az Ariane-5 rakományát!Korábban már beszámoltunk az európai Ariane-5 hordozórakéta legutóbbi sikeres startjáról. Most bemutatjuk az "utasokat", vagyis azt a hét európai műholdat, melyek a világűrbe jutottak.

Visszatér az ózonlyuk

Visszatér az ózonlyukSajnos az Antarktisz fölötti ózonlyuk megjelenése mára évente visszatérő jelenséggé vált. A vékonyodó ózonréteget az Envisat műhold is megörökítette.

Hőmérők Föld körüli pályán

Hőmérők Föld körüli pályánBolygónknak hőemelkedése van - amint azt a körülötte keringő "lázmérők" adatai alapján is megerősítették.

Az európai „hurrikánvadász” újra működik

Az európai „hurrikánvadász” újra működikHároméves szünet után sikerült életre kelteni az ERS-2 távérzékelési mesterséges hold egyik, az óceánfelszín fölött uralkodó szél sebességét mérő műszerét.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (5. rész): Távérzékelés, meteorológia

Kínában az űrtechnikát kiterjedten alkalmazzák az erdészetben, a vízügyben, a geológiai és az óceanológiai kutatásokban, vagy éppen az időjárás előrejelzésben.

A Pentagon NASA időjárási műholdakat is „bevet” a háborúban

A Pentagon NASA időjárási műholdakat is „bevet” a háborúbanEgy amerikai kormánytisztviselő nyilatkozata szerint a Pentagon a NASA pár időjárási műholdját is felhasználja az Irak elleni hadviselésben.

STS-107: Az egyik űrhajósról nevezik el India legújabb műholdját

STS-107: Az egyik űrhajósról nevezik el India legújabb műholdját11:18. India legújabb műholdcsaládja mostantól a Columbia indiai származású űrhajósnőjének nevét viseli.

Sikeres japán műholdindítás

Sikeres japán műholdindításSzombaton pályára állt az MTSAT-1R mesterséges hold. A H-2A F7 jelű hordozórakéta aggodalommal várt startja ezúttal a terveknek megfelelően alakult.

Másfél millió hőmérő helyett...

Másfél millió hőmérő helyett......műholdas távérzékelési módszerrel készítik el a Földközi-tenger nagy felbontású hőmérsékleti térképét.

BUÉK: Magas hegyek a felhőtakaró felett

Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról, az ŰRVILÁG Olvasóinak ajánlva: Az AQUA műhold MODIS szenzorának felvételén nyomon követhetjük, hogy melyik hegyek, hegységek csúcsa „lógott ki” a Kárpát-medencét egész december elején kitöltő alacsonyszintű rétegfelhőből.

Új meteorológiai műhold

Új meteorológiai műholdA technikailag fejlettebb új és jobb műszerekkel felszerelt meteorológiai műhold, a második generációs Meteosat (MSG) adásait már operatívan veszik és alkalmazzák az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Egy, a Magyar Űrkutatási Iroda által támogatott projektnek köszönhetően, az új információkat már rendszeresen felhasználják a napi időjárás előrejelzésében is.

Tajvani távérzékelő mesterséges hold

Tajvani távérzékelő mesterséges holdNemrég állították Föld körüli pályára Tajvan második mesterséges holdját.

Tájfun az űrből

Tájfun az űrbőlAz ESA Envisat távérzékelő holdjával készített kép a Fülöp-szigeteken a múlt héten pusztító Nida tájfunt mutatja.

Földi porviharok

Földi porviharokHomok és porviharok nem csak a Marson, hanem a Földön is vannak: ez látszik a Terra műhold egyik lenyűgöző felvételén.

SOHO (1. rész) Az öregedés jelei

SOHO (1. rész) Az öregedés jeleiAz antenna pozíciójának hibája miatt félő volt, hogy június 27-től elsötétülnek a SOHO képei, s 19 napig nélkülöznünk kell a Napot figyelő „űrszem” adatait. Úgy tűnik azonban, hogy sikerülhet minimalizálni az adatveszteséget, sőt az ESA mai közleménye szerint a probléma hosszú távon jóval kisebb lesz mint azt korábban gondolták. A mostani közlemény jó alkalom arra, hogy (egy kétrészes cikksorozatban) megismerkedjünk ezzel a nem mindennapi űreszközzel.

Elhalasztották az Ariane startját

Elhalasztották az Ariane startjátAz Ariane 5 megnövelt tolóerejű változatának tavaly decemberi meghibásodása után most indították volna először a nagyrakéta alapváltozatát. A startot azonban el kellett halasztani – ezúttal nem a rakéta hibája miatt.

STS-107 (4. rész): Egy apró, ám fontos magyar hozzájárulás

STS-107 (4. rész): Egy apró, ám fontos magyar hozzájárulás12:12. A szombaton landoló amerikai űrrepülőgép egyik kisérletének részeként szinkronizált felszíni megfigyelések is folytak az elmúlt napokban. A nemzetközi hálózat pontjai az Antarktiszon, Braziliában, az Egyesült Államokban, Izraelben, Japánban, Németországban, Magyarországon és Tajvanon működve segítették a munkát.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 348 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022