Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Időjárás és előrejelzése Cikkek: 321 - 340

Elindult a CryoSat – de nem érkezett meg...

Elindult a CryoSat – de nem érkezett meg...Európa legújabb földmegfigyelő mesterséges holdja a sarkvidéki jégtakarót vizsgálta volna 700 km magas poláris pályáról, de nem érte el tervezett pályáját, a tengerbe zuhant.

A Rita miatt bezár a houstoni űrközpont

A Rita miatt bezár a houstoni űrközpontAz USA partjaihoz közeledő újabb nagyerejű hurrikánra készülve ideiglenesen evakuálják a NASA Johnson Űrközpontját is.

Kettős műholdindítás a klímakutatás jegyében

Kettős műholdindítás a klímakutatás jegyébenVilágszerte az egyik „legfelkapottabb” kutatási terület a klímaváltozás tanulmányozása. Hamarosan egyszerre két új mesterséges hold is beáll a sorba.

Kövesd a szenet...

Kövesd a szenet......az űrből. Nemrég az ESA konferenciát rendezett a légköri szén-dioxid megfigyelésének műholdas lehetőségeiről.

Csapadékos július eleje - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Csapadékos július eleje - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt július 12-én, kedden készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. A kép felbontását jelentősen csökkentettük annak érdekében, hogy a Közép-Európa nagy részét, így a Kárpát-medencét is borító felhőörvényt teljes egészében be tudjuk mutatni.

Rekordhideget okozó ciklon - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Rekordhideget okozó ciklon - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt június 10-én, pénteken készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. A kép felbontását jelentősen csökkentettük annak érdekében, hogy a Baltikumtól Olaszországig húzódó légörvényt teljes egészében be tudjuk mutatni.

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 2. (befejező) rész

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 2. (befejező) részA Második Generációs Meteosat meteorológiai műhold adatainak operatív szolgáltatását 2004 februárjától kezdte meg a EUMETSAT. Kétrészes cikksorozatunk előző részében külföldi fejlesztéseket ismertettünk. Most bemutatjuk, hogy Magyarország miképp vesz részt egy újfajta szoftver tesztelésében és finomításában.

Dél-Olaszország ciklonok között – felvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Dél-Olaszország ciklonok között – felvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz április 11-ével kezdődő hét időjárását szokatlan hideg jellemezte a Földközi-tenger középső vidékén. A jelenségek egy cikloncsoporthoz kapcsolódtak, amelynek legszebben kifejlett elemét mutatjuk be az AQUA műhold fedélzetén 11-én hétfőn, déltájban rögzített MODIS felvételen.

Hóvihar a Dunántúlon

Hóvihar a DunántúlonAz ELTE műholdvevő állomásáról származó kép, az AQUA műhold hamis színes MODIS-felvétele január 27-én, csütörtök délelőtt mutatja a Dunántúlt és a Duna-Tisza-közét.

Pusztító ciklon Észak-Európában - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Pusztító ciklon Észak-Európában - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz TERRA műhold alább látható MODIS-felvételén megfigyelhetjük az elmúlt hétvégén katasztrofális szélviharokat, súlyos folyami és tengeri áradásokat okozó ciklon felhőzetét Észak-Európa felett.

A távérzékelő holdak a hurrikánokra (is) figyelnek

A távérzékelő holdak a hurrikánokra (is) figyelnekEurópai mesterséges holdak adatait is felhasználják, hogy minél pontosabban követhessék és előre jelezhessék a trópusi viharok viselkedését.

Új Meteosat-indítás az év végén

Új Meteosat-indítás az év végénHamarosan bővül az európai meteorológiai mesterséges holdak flottája.

A jégtakaró szemmel tartása az űrből

A jégtakaró szemmel tartása az űrbőlAz ESA európai és a CNES francia űrügynökség CryoSat mesterséges holdjának feladata a Föld jéggel borított részének folyamatos vizsgálata lesz.

Moldvai árvíz - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Moldvai árvíz - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJúlius közepén Románia területének nagy részén hosszan tartó záporszerű esőzések voltak, amelyek óriási árvizeket okoztak, elsősorban az ország keleti és déli részén.

A Földközi-tenger hőmérsékleti térképe műholdakkal

A Földközi-tenger hőmérsékleti térképe műholdakkalHa nyár, akkor irány a vízpart! Mielőtt a vízbe csobbannánk, a kezünkkel persze ellenőrizzük a hőmérsékletét. Ezt akár a mesterséges holdak is készek megtenni helyettünk...

A legújabb amerikai meteorológiai műhold

A legújabb amerikai meteorológiai műholdMájus 20-án egy Delta II rakéta állította pályára a NOAA-N jelű amerikai poláris meteorológiai műholdat. Az űreszköz nemcsak a 45 éves műholdmeteorológiai legújabb eszközeit tartalmazza, de bajbajutott emberek mentésében is segédkezik.

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 1. rész

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 1. részA Második Generációs Meteosat meteorológiai műhold adatainak operatív szolgáltatását 2004 februárjától kezdte meg a EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites, www.eumetsat.int ), melynek Magyarország társult tagja. Kétrészes cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy az új műholdcsaládot miképp lehet használni az ultraröidtávú időjáráselőrejelzésben.

Sikeres japán műholdindítás

Sikeres japán műholdindításSzombaton pályára állt az MTSAT-1R mesterséges hold. A H-2A F7 jelű hordozórakéta aggodalommal várt startja ezúttal a terveknek megfelelően alakult.

Másfél millió hőmérő helyett...

Másfél millió hőmérő helyett......műholdas távérzékelési módszerrel készítik el a Földközi-tenger nagy felbontású hőmérsékleti térképét.

BUÉK: Magas hegyek a felhőtakaró felett

Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról, az ŰRVILÁG Olvasóinak ajánlva: Az AQUA műhold MODIS szenzorának felvételén nyomon követhetjük, hogy melyik hegyek, hegységek csúcsa „lógott ki” a Kárpát-medencét egész december elején kitöltő alacsonyszintű rétegfelhőből.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 363 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024