Időjárás és előrejelzése Cikkek: 301 - 320

A Földközi-tenger hőmérsékleti térképe műholdakkal

A Földközi-tenger hőmérsékleti térképe műholdakkalHa nyár, akkor irány a vízpart! Mielőtt a vízbe csobbannánk, a kezünkkel persze ellenőrizzük a hőmérsékletét. Ezt akár a mesterséges holdak is készek megtenni helyettünk...

A legújabb amerikai meteorológiai műhold

A legújabb amerikai meteorológiai műholdMájus 20-án egy Delta II rakéta állította pályára a NOAA-N jelű amerikai poláris meteorológiai műholdat. Az űreszköz nemcsak a 45 éves műholdmeteorológiai legújabb eszközeit tartalmazza, de bajbajutott emberek mentésében is segédkezik.

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 1. rész

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 1. részA Második Generációs Meteosat meteorológiai műhold adatainak operatív szolgáltatását 2004 februárjától kezdte meg a EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites, www.eumetsat.int ), melynek Magyarország társult tagja. Kétrészes cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy az új műholdcsaládot miképp lehet használni az ultraröidtávú időjáráselőrejelzésben.

Sikeres japán műholdindítás

Sikeres japán műholdindításSzombaton pályára állt az MTSAT-1R mesterséges hold. A H-2A F7 jelű hordozórakéta aggodalommal várt startja ezúttal a terveknek megfelelően alakult.

Másfél millió hőmérő helyett...

Másfél millió hőmérő helyett......műholdas távérzékelési módszerrel készítik el a Földközi-tenger nagy felbontású hőmérsékleti térképét.

BUÉK: Magas hegyek a felhőtakaró felett

Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról, az ŰRVILÁG Olvasóinak ajánlva: Az AQUA műhold MODIS szenzorának felvételén nyomon követhetjük, hogy melyik hegyek, hegységek csúcsa „lógott ki” a Kárpát-medencét egész december elején kitöltő alacsonyszintű rétegfelhőből.

Új meteorológiai műhold

Új meteorológiai műholdA technikailag fejlettebb új és jobb műszerekkel felszerelt meteorológiai műhold, a második generációs Meteosat (MSG) adásait már operatívan veszik és alkalmazzák az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Egy, a Magyar Űrkutatási Iroda által támogatott projektnek köszönhetően, az új információkat már rendszeresen felhasználják a napi időjárás előrejelzésében is.

Tajvani távérzékelő mesterséges hold

Tajvani távérzékelő mesterséges holdNemrég állították Föld körüli pályára Tajvan második mesterséges holdját.

Tájfun az űrből

Tájfun az űrbőlAz ESA Envisat távérzékelő holdjával készített kép a Fülöp-szigeteken a múlt héten pusztító Nida tájfunt mutatja.

Földi porviharok

Földi porviharokHomok és porviharok nem csak a Marson, hanem a Földön is vannak: ez látszik a Terra műhold egyik lenyűgöző felvételén.

Rekordhideget okozó ciklon - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Rekordhideget okozó ciklon - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt június 10-én, pénteken készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. A kép felbontását jelentősen csökkentettük annak érdekében, hogy a Baltikumtól Olaszországig húzódó légörvényt teljes egészében be tudjuk mutatni.

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 2. (befejező) rész

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 2. (befejező) részA Második Generációs Meteosat meteorológiai műhold adatainak operatív szolgáltatását 2004 februárjától kezdte meg a EUMETSAT. Kétrészes cikksorozatunk előző részében külföldi fejlesztéseket ismertettünk. Most bemutatjuk, hogy Magyarország miképp vesz részt egy újfajta szoftver tesztelésében és finomításában.

Dél-Olaszország ciklonok között – felvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Dél-Olaszország ciklonok között – felvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz április 11-ével kezdődő hét időjárását szokatlan hideg jellemezte a Földközi-tenger középső vidékén. A jelenségek egy cikloncsoporthoz kapcsolódtak, amelynek legszebben kifejlett elemét mutatjuk be az AQUA műhold fedélzetén 11-én hétfőn, déltájban rögzített MODIS felvételen.

Hóvihar a Dunántúlon

Hóvihar a DunántúlonAz ELTE műholdvevő állomásáról származó kép, az AQUA műhold hamis színes MODIS-felvétele január 27-én, csütörtök délelőtt mutatja a Dunántúlt és a Duna-Tisza-közét.

Pusztító ciklon Észak-Európában - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Pusztító ciklon Észak-Európában - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz TERRA műhold alább látható MODIS-felvételén megfigyelhetjük az elmúlt hétvégén katasztrofális szélviharokat, súlyos folyami és tengeri áradásokat okozó ciklon felhőzetét Észak-Európa felett.

Ismerje meg az Ariane-5 rakományát!

Ismerje meg az Ariane-5 rakományát!Korábban már beszámoltunk az európai Ariane-5 hordozórakéta legutóbbi sikeres startjáról. Most bemutatjuk az "utasokat", vagyis azt a hét európai műholdat, melyek a világűrbe jutottak.

Visszatér az ózonlyuk

Visszatér az ózonlyukSajnos az Antarktisz fölötti ózonlyuk megjelenése mára évente visszatérő jelenséggé vált. A vékonyodó ózonréteget az Envisat műhold is megörökítette.

Hőmérők Föld körüli pályán

Hőmérők Föld körüli pályánBolygónknak hőemelkedése van - amint azt a körülötte keringő "lázmérők" adatai alapján is megerősítették.

Az európai „hurrikánvadász” újra működik

Az európai „hurrikánvadász” újra működikHároméves szünet után sikerült életre kelteni az ERS-2 távérzékelési mesterséges hold egyik, az óceánfelszín fölött uralkodó szél sebességét mérő műszerét.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (5. rész): Távérzékelés, meteorológia

Kínában az űrtechnikát kiterjedten alkalmazzák az erdészetben, a vízügyben, a geológiai és az óceanológiai kutatásokban, vagy éppen az időjárás előrejelzésben.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 333 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022