Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Időjárás és előrejelzése Cikkek: 301 - 320

Szilveszteri front söpörte ki a ködöt – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Szilveszteri front söpörte ki a ködöt – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólSzilveszter napján egy frontpáros hozott havat térségünkbe, és söpörte ki a korábbi hetekben állandósult, pár száz méter vastag ködtakarót. A változás napot nem hozott, de pár fokos enyhülést tapasztalhattunk.

30 éve startolt az első Meteosat

30 éve startolt az első MeteosatAz akkor még igen fiatal Európai Űrügynökség az első geostacionárius meteorológiai műholdját 1977. november 23-án állította pályára.

Két kép - tizenhat év

Két kép - tizenhat évA régiekről ritkábban, inkább az új műholdakról szólnak a hírek. A tavasszal leállított Meteosat-5-re kicsit megkésve, az első és utolsó felvételével emlékezünk.

Szolgálatba lépett a MetOp-A

Szolgálatba lépett a MetOp-ABő fél évvel a start után, a sikeres tesztek végeztével az első poláris európai meteorológiai műhold megkezdte szolgálatszerű működését.

Katonai meteorológiai hold indult Kaliforniából

Katonai meteorológiai hold indult KaliforniábólAz amerikai hadsereg legújabb mesterséges holdját Delta-4 rakéta emelte magasba.

Egyelőre nem indul a MetOp-A

Egyelőre nem indul a MetOp-ABajkonurból még mindig nem startolt Európa első, poláris pályára álló meteorológiai mesterséges holdja.

A CloudSat első képei

A CloudSat első képeiAz április végén indított amerikai felhőkutató mesterséges hold radarja az első bekapcsolás után 30 másodperccel már használható adatokat szolgáltatott.

Felhőfigyelő műholdpáros

Felhőfigyelő műholdpárosTöbb hónapos késedelem után Kaliforniából elindult két mesterséges hold, a Calipso és CloudSat, amelyek az időjárás és a klíma kutatásában kapnak majd szerepet.

A Földközi-tenger az űrből – sötétben

A Földközi-tenger az űrből – sötétbenAz ESA távérzékelő holdjai rendszeresen elkészítik az európai tengerek vízhőmérsékleti térképét. Az újabban használt éjszakai adatokból készült az a látványos kép, amelyet bemutatunk.

Működik Európa legújabb égi meteorológusa

Működik Európa legújabb égi meteorológusaA napokban elküldte első felvételeit a legújabb európai geostacionárius meteorológiai műhold, a Meteosat-9 (korábban MSG-2). Felvételeivel hamarosan találkozhatunk a hazai televíziókban is...

Ködhatár 700 méteren – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Ködhatár 700 méteren – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz elmúlt héten tartós hidegpárna-jelenség alakult ki a Kárpát-medencében, és igen valószínű, hogy az új évig is eltart ez az időjárási helyzet.

Érdekli, hogy hol esik a Földön?

Érdekli, hogy hol esik a Földön?A Japán Űrügynökség szolgáltatása közel valós időben (kb. 4 óra késéssel) az egész bolygóra kiterjedő esőtérképet állít elő, műholdas mérési adatok felhasználásával.

Meteosat-képek a napforduló viharáról – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Meteosat-képek a napforduló viharáról – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJúniusban az ELTE műholdvevő állomásán egy újabb antennatányér és a hozzátartozó vevőrendszer lépett üzembe. A Meteosat-műhold jeleinek vétele indult meg ezáltal, az ELTE és az EUMETSAT között, az Országos Meteorológiai Szolgálat közvetítésével létrejött szerződés eredményeként.

Villám-világtérkép

Villám-világtérképA TRMM műhold mérései alapján elkészítettek egy térképet, amelyen bolygónk leghevesebb zivatarainak előfordulási helyei azonosíthatók.

Végre pályán a MetOp-A

Végre pályán a MetOp-AJúliusban már alig több mint 3 perc választotta el az első, poláris pályára szánt európai meteorológiai holdat az indítástól.

Felhőszakadás az űrből - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Felhőszakadás az űrből - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJúlius 24-én a már egy hete tartó kánikulát heves, felhőszakadással és jégesővel kísért hőzivatar szakította meg a főváros térségében.

Új amerikai meteorológiai hold indult

Új amerikai meteorológiai hold indultA régóta várakozó GOES-N egy Delta-4 hordozórakétával emelkedett a magasba, hogy hamarosan geostacionárius pályára álljon.

Újabb európai meteorológiai hold júniusban

Újabb európai meteorológiai hold júniusbanA MetOp-A lesz az első olyan európai meteorológiai mesterséges hold, amely poláris pályán kering.

Döntés a CryoSat pótlásáról

Döntés a CryoSat pótlásárólAz ESA tagállamai hozzájárultak az októberi start során megsemmisült földmegfigyelő mesterséges hold újbóli megépítéséhez.

Éles ködhatár az Alpok északi völgyeiben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Éles ködhatár az Alpok északi völgyeiben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAhogy Európába beköszönt a hideg évszak, egyre gyakoribb lesz a magasnyomású zónákban kialakuló alacsonyszintű felhőzet és köd. Ilyenkor a pára az alacsonyabb területeken összegyűlik, miközben a magasabb gerincek, csúcsok szikrázó napsütésben úsznak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 362 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024