Időjárás és előrejelzése Cikkek: 281 - 300

Végre pályán a MetOp-A

Végre pályán a MetOp-AJúliusban már alig több mint 3 perc választotta el az első, poláris pályára szánt európai meteorológiai holdat az indítástól.

Felhőszakadás az űrből - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Felhőszakadás az űrből - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJúlius 24-én a már egy hete tartó kánikulát heves, felhőszakadással és jégesővel kísért hőzivatar szakította meg a főváros térségében.

Új amerikai meteorológiai hold indult

Új amerikai meteorológiai hold indultA régóta várakozó GOES-N egy Delta-4 hordozórakétával emelkedett a magasba, hogy hamarosan geostacionárius pályára álljon.

Újabb európai meteorológiai hold júniusban

Újabb európai meteorológiai hold júniusbanA MetOp-A lesz az első olyan európai meteorológiai mesterséges hold, amely poláris pályán kering.

Döntés a CryoSat pótlásáról

Döntés a CryoSat pótlásárólAz ESA tagállamai hozzájárultak az októberi start során megsemmisült földmegfigyelő mesterséges hold újbóli megépítéséhez.

Éles ködhatár az Alpok északi völgyeiben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Éles ködhatár az Alpok északi völgyeiben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAhogy Európába beköszönt a hideg évszak, egyre gyakoribb lesz a magasnyomású zónákban kialakuló alacsonyszintű felhőzet és köd. Ilyenkor a pára az alacsonyabb területeken összegyűlik, miközben a magasabb gerincek, csúcsok szikrázó napsütésben úsznak.

A távérzékelő holdak a hurrikánokra (is) figyelnek

A távérzékelő holdak a hurrikánokra (is) figyelnekEurópai mesterséges holdak adatait is felhasználják, hogy minél pontosabban követhessék és előre jelezhessék a trópusi viharok viselkedését.

Új Meteosat-indítás az év végén

Új Meteosat-indítás az év végénHamarosan bővül az európai meteorológiai mesterséges holdak flottája.

A jégtakaró szemmel tartása az űrből

A jégtakaró szemmel tartása az űrbőlAz ESA európai és a CNES francia űrügynökség CryoSat mesterséges holdjának feladata a Föld jéggel borított részének folyamatos vizsgálata lesz.

Moldvai árvíz - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Moldvai árvíz - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJúlius közepén Románia területének nagy részén hosszan tartó záporszerű esőzések voltak, amelyek óriási árvizeket okoztak, elsősorban az ország keleti és déli részén.

Egyelőre nem indul a MetOp-A

Egyelőre nem indul a MetOp-ABajkonurból még mindig nem startolt Európa első, poláris pályára álló meteorológiai mesterséges holdja.

A CloudSat első képei

A CloudSat első képeiAz április végén indított amerikai felhőkutató mesterséges hold radarja az első bekapcsolás után 30 másodperccel már használható adatokat szolgáltatott.

Felhőfigyelő műholdpáros

Felhőfigyelő műholdpárosTöbb hónapos késedelem után Kaliforniából elindult két mesterséges hold, a Calipso és CloudSat, amelyek az időjárás és a klíma kutatásában kapnak majd szerepet.

A Földközi-tenger az űrből – sötétben

A Földközi-tenger az űrből – sötétbenAz ESA távérzékelő holdjai rendszeresen elkészítik az európai tengerek vízhőmérsékleti térképét. Az újabban használt éjszakai adatokból készült az a látványos kép, amelyet bemutatunk.

Működik Európa legújabb égi meteorológusa

Működik Európa legújabb égi meteorológusaA napokban elküldte első felvételeit a legújabb európai geostacionárius meteorológiai műhold, a Meteosat-9 (korábban MSG-2). Felvételeivel hamarosan találkozhatunk a hazai televíziókban is...

Elindult a CryoSat – de nem érkezett meg...

Elindult a CryoSat – de nem érkezett meg...Európa legújabb földmegfigyelő mesterséges holdja a sarkvidéki jégtakarót vizsgálta volna 700 km magas poláris pályáról, de nem érte el tervezett pályáját, a tengerbe zuhant.

A Rita miatt bezár a houstoni űrközpont

A Rita miatt bezár a houstoni űrközpontAz USA partjaihoz közeledő újabb nagyerejű hurrikánra készülve ideiglenesen evakuálják a NASA Johnson Űrközpontját is.

Kettős műholdindítás a klímakutatás jegyében

Kettős műholdindítás a klímakutatás jegyébenVilágszerte az egyik „legfelkapottabb” kutatási terület a klímaváltozás tanulmányozása. Hamarosan egyszerre két új mesterséges hold is beáll a sorba.

Kövesd a szenet...

Kövesd a szenet......az űrből. Nemrég az ESA konferenciát rendezett a légköri szén-dioxid megfigyelésének műholdas lehetőségeiről.

Csapadékos július eleje - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Csapadékos július eleje - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt július 12-én, kedden készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. A kép felbontását jelentősen csökkentettük annak érdekében, hogy a Közép-Európa nagy részét, így a Kárpát-medencét is borító felhőörvényt teljes egészében be tudjuk mutatni.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 333 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022