Időjárás és előrejelzése Cikkek: 281 - 300

Műholdas térképpel a szélenergia hasznosításáért

Műholdas térképpel a szélenergia hasznosításáértA NASA QuikSCAT műholdjával készült globális tengeri széltérkép alapján kijelölhetők azok a helyek, ahol a leginkább érdemes partmenti szélerőműveket építeni.

Új óceánkutató műhold indul júniusban

Új óceánkutató műhold indul júniusbanAz amerikai-francia együttműködésben készülő Jason-2 egy hosszú évekre visszatekintő sikeres sorozat harmadik darabja.

Magyarország az EUMETSAT tagjává válik

Magyarország az EUMETSAT tagjává válikŰrkutatással, űrtevékenységgel kapcsolatos megállapodás születik 2008-ban Magyarország és az EUMETSAT nemzetközi szervezet között. Tagokként a műholdas meteorológia továbbfejlődése, az időjárási előrejelzések pontosabbá válása, a meteorológiához, felsőlégkör-kutatáshoz kapcsolódó tudományos programok felfutása várható.

Szilveszteri front söpörte ki a ködöt – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Szilveszteri front söpörte ki a ködöt – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólSzilveszter napján egy frontpáros hozott havat térségünkbe, és söpörte ki a korábbi hetekben állandósult, pár száz méter vastag ködtakarót. A változás napot nem hozott, de pár fokos enyhülést tapasztalhattunk.

30 éve startolt az első Meteosat

30 éve startolt az első MeteosatAz akkor még igen fiatal Európai Űrügynökség az első geostacionárius meteorológiai műholdját 1977. november 23-án állította pályára.

Két kép - tizenhat év

Két kép - tizenhat évA régiekről ritkábban, inkább az új műholdakról szólnak a hírek. A tavasszal leállított Meteosat-5-re kicsit megkésve, az első és utolsó felvételével emlékezünk.

Szolgálatba lépett a MetOp-A

Szolgálatba lépett a MetOp-ABő fél évvel a start után, a sikeres tesztek végeztével az első poláris európai meteorológiai műhold megkezdte szolgálatszerű működését.

Katonai meteorológiai hold indult Kaliforniából

Katonai meteorológiai hold indult KaliforniábólAz amerikai hadsereg legújabb mesterséges holdját Delta-4 rakéta emelte magasba.

Egyelőre nem indul a MetOp-A

Egyelőre nem indul a MetOp-ABajkonurból még mindig nem startolt Európa első, poláris pályára álló meteorológiai mesterséges holdja.

A CloudSat első képei

A CloudSat első képeiAz április végén indított amerikai felhőkutató mesterséges hold radarja az első bekapcsolás után 30 másodperccel már használható adatokat szolgáltatott.

Elindult a Jason-2

Elindult a Jason-2A TOPEX/Poseidon és a Jason-1 küldetését továbbvivő amerikai-francia óceánkutató műhold Delta-2 rakétával startolt.

A második „olimpiai műhold” Kínából

A második „olimpiai műhold” KínábólAz idei nyári olimpiai játékokra is készülődve, Kínából újabb meteorológiai mesterséges holdat állítottak pályára.

Szaharai homok hűtötte az Atlanti-óceánt

Szaharai homok hűtötte az Atlanti-óceántMiért volt mérsékeltebb a 2006-os hurrikánszezon? Műholdas mérések szerint a Szaharából származó homok is közreműködhetett ebben.

Ködhatár 700 méteren – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Ködhatár 700 méteren – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz elmúlt héten tartós hidegpárna-jelenség alakult ki a Kárpát-medencében, és igen valószínű, hogy az új évig is eltart ez az időjárási helyzet.

Érdekli, hogy hol esik a Földön?

Érdekli, hogy hol esik a Földön?A Japán Űrügynökség szolgáltatása közel valós időben (kb. 4 óra késéssel) az egész bolygóra kiterjedő esőtérképet állít elő, műholdas mérési adatok felhasználásával.

Meteosat-képek a napforduló viharáról – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Meteosat-képek a napforduló viharáról – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJúniusban az ELTE műholdvevő állomásán egy újabb antennatányér és a hozzátartozó vevőrendszer lépett üzembe. A Meteosat-műhold jeleinek vétele indult meg ezáltal, az ELTE és az EUMETSAT között, az Országos Meteorológiai Szolgálat közvetítésével létrejött szerződés eredményeként.

Villám-világtérkép

Villám-világtérképA TRMM műhold mérései alapján elkészítettek egy térképet, amelyen bolygónk leghevesebb zivatarainak előfordulási helyei azonosíthatók.

Végre pályán a MetOp-A

Végre pályán a MetOp-AJúliusban már alig több mint 3 perc választotta el az első, poláris pályára szánt európai meteorológiai holdat az indítástól.

Felhőszakadás az űrből - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Felhőszakadás az űrből - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJúlius 24-én a már egy hete tartó kánikulát heves, felhőszakadással és jégesővel kísért hőzivatar szakította meg a főváros térségében.

Új amerikai meteorológiai hold indult

Új amerikai meteorológiai hold indultA régóta várakozó GOES-N egy Delta-4 hordozórakétával emelkedett a magasba, hogy hamarosan geostacionárius pályára álljon.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 348 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022