Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Időjárás és előrejelzése Cikkek: 181 - 200

Robbanó műhold

Robbanó műholdFebruár elején darabjaira esett egy 20 éve pályán levő amerikai katonai meteorológiai műhold.

Pályán a SMAP

Pályán a SMAPElindult Kaliforniából a NASA talajnedvesség-felmérő műholdja.

Só és éghajlat

Só és éghajlatAz óceánok globális áramlási rendszerének fenntartásában, és így az éghajlat alakításában a tengervíz hőmérséklete mellett fontos tényező a víz sótartalma. Ezt is évek óta vizsgálja az ESA SMOS műholdja.

Aktív, passzív, és lasszózik

Aktív, passzív, és lasszózikIlyen lesz a NASA új földmegfigyelő műholdja, amelyet január végén állíthatnak pályára a talaj nedvességtartalmának feltérképezésére.

REJTVÉNY: Európa és az időjárás

REJTVÉNY: Európa és az időjárásItt az utolsó lehetőség, hogy egy szerencsés olvasónk megnyerje a Természet Világa Európával a világűrben című különszámát.

Munkában a RapidScat

Munkában a RapidScatA Nemzetközi Űrállomásra (ISS) nemrég felvitt radaros szélsebességmérő berendezés megkezdte működését.

Új meteorológiai műhold Japánból

Új meteorológiai műhold JapánbólA Himawari-8 geostacionárius pályára kerül, hogy segítse az időjárás előrejelzését és a trópusi viharok követését.

A GPS és a kaliforniai szárazság

A GPS és a kaliforniai szárazságAhogy a víz elillan, a felszín felemelkedik. Az apró hatás precíz műholdas helymeghatározó mérésekkel kimutatható.

A műholdzavarás káros mellékhatása

A műholdzavarás káros mellékhatásaA nem kívánatos műholdas adások sugárzásának ellehetetlenítése júniusban megakadályozta Teheránban egy pusztító porvihar előrejelzését.

Orosz meteorológiai hold és hat másik

Orosz meteorológiai hold és hat másikEgy Szojuz hordozórakéta kedden állította Föld körüli pályára az űreszközöket.

Az ESA földmegfigyelési tervei (2. rész)

Az ESA földmegfigyelési tervei (2. rész)Az ESA saját földmegfigyelő küldetéseit szolgáló műholdak az Earth Explorers sorozatban készülnek, a műholdak feladata pedig az ESA „élő bolygó” (Living Planet) programjába illeszkedik.

Ciklonpár

CiklonpárNem ritkaság, de a világűrből fényképezve szép látványt nyújt az Indiai-óceán felett örvénylő két, egymáshoz közeli tájfun felhőzete.

MEGFEJTÉS: Európa és az időjárás

MEGFEJTÉS: Európa és az időjárásVégéhez ért rejtvénysorozatunk, itt a megfejtés és a Természet Világa Európával a világűrben című különszámának utolsó nyertese.

NASA tervek a Föld megfigyelésére

NASA tervek a Föld megfigyeléséreA NASA (is) erősít a földmegfigyelés területén. 2022-ig 13 új földmegfigyelő űreszközt szándékoznak pályára állítani.

Kínai start az év utolsó napján

Kínai start az év utolsó napjánA Fengjün-2G a kínai geostacionárius meteorológiai műholdak sorozatának legújabb darabja.

Trópusi vihar – most és ötven éve

Trópusi vihar – most és ötven éveAz elmúlt fél évszázad alatt sokat fejlődött a műholdas meteorológia és a Föld megfigyelése – amint azt két kép is illusztrálja.

Egy hosszú életű műhold közelgő vége

Egy hosszú életű műhold közelgő végeHasznos méréseket végez, 1997-ben indult, 2017-ig leesik: mi az? A találós kérdésre a válasz a cikkben!

A kaliforniai szárazság az űrből

A kaliforniai szárazság az űrbőlJúlius végén az USA nyugati parti államának több mint 80%-át extrém szárazság sújtotta.

Sóért küldték, vizet is hoz

Sóért küldték, vizet is hozA NASA 2011 óta egy argentin műholdon repülő Aquarius berendezése nem csak a tengeri sótartalom, de a talajnedvesség globális felmérésére is használható.

CryoSat: nem csak jég!

CryoSat: nem csak jég!Az ESA „jeges” műholdjának méréseit a sarkvidéki jégtakaró mellett az óceánok vizsgálatára is használják.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 362 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024