Időjárás és előrejelzése Cikkek: 181 - 200

A Golf-áramlat – színesben

A Golf-áramlat – színesbenOlyan, mint egy festmény, mégis műholdas adatokból készített kép: a tengerfelszín hőmérsékletét mutatja a Golf-áramlat egy rövid szakaszán.

„Füstölgő” sziget

„Füstölgő” szigetAz 1970-es és 80-as években a Kelet-szibériai-tenger egy kis szigete fölött néha rejtélyes felhőket láttak a műholdfelvételeken.

Ingrid és Manuel

Ingrid és ManuelA napokban Mexikó partjait keletről és nyugatról majdnem egyszerre érte el egy-egy trópusi vihar.

Hűvös vidékre látogatunk

Hűvös vidékre látogatunkLegalább képben enyhítsük a kánikulát! Április eleji űrfelvétel a Bering-tenger fölött látható érdekes felhőzetről.

Újra működik a GOES-13

Újra működik a GOES-13Az amerikai geostacionárius meteorológiai műholdat sikerült helyrehozniuk az irányítóknak. Valószínűleg egy mikrometeorit becsapódása okozhatta a gondot.

Tartalékra kapcsolva

Tartalékra kapcsolvaA hurrikánszezon kezdete előtt alig néhány nappal meghibásodott az amerikai GOES-13 meteorológiai műhold. Amíg a javításán dolgoznak, munkába lép a GOES-14.

Szélsebességmérés az űrállomásról

Szélsebességmérés az űrállomásrólNemsokára indulhat az ISS-RapidScat berendezés, amely a 2009-ben hirtelen meghibásodott amerikai QuikSCAT műhold értékes méréseit pótolja majd.

Téli éjjel északon

Téli éjjel északonA sarkvidéki telek idejére sem kell már lemondani a műholdas távérzékeléssel készült felvételekről.

A Föld jege

A Föld jegeTegnap a Merkúr poláris jegével, ma a Föld sarkvidéki jégtakarójával kapcsolatos új űrkutatási eredményekről számolunk be.

Úton a MetOp-B

Úton a MetOp-BBajkonurból pályára állították a legújabb európai meteorológiai műholdat, amely ezúttal alacsony, poláris pályára került.

A Haiyan szele

A Haiyan szeleA Fülöp-szigeteken hatalmas pusztítást végzett, emberek ezreinek halálát okozó tájfun szélebességét nem volt könnyű megmérni.

Új kínai rakéta meglepetésstartja

Új kínai rakéta meglepetésstartjaA héten először kipróbált Kuajcsou (Kuaizhou) nevű rakéta első indításának előkészületei titokban folytak.

Hová menjünk napozni?

Hová menjünk napozni?A ma már nem működő európai Envisat műhold adataiból kirajzolódik a Föld éves felhőborítottsági térképe.

Jason-1: élt 11 és fél évet

Jason-1: élt 11 és fél évetAz amerikai-francia óceánkutató műhold befejezte aktív pályafutását. A tengerfelszín magasságát utódja, a Jason-2 méri tovább.

Árvíz és talajnedvesség

Árvíz és talajnedvességMűholdas mérések szerint a vízzel telített talaj is szerepet játszott a mostani közép-európai nagy árvizek létrejöttében.

Márciusi telünk műholdas hőtérképen

Márciusi telünk műholdas hőtérképenAz északi félteke időjárását befolyásoló arktikus oszcilláció különleges értéke miatt volt március közepén nálunk is olyan hideg – az Északi-sarkvidéken pedig a szokásosnál melegebb.

Hideg Ázsiában, forróság Ausztráliában

Hideg Ázsiában, forróság AusztráliábanJanuár elejének anomáliái műholdas adatok alapján készített felszínhőmérséklet-térképeken.

Földi felvillanások a Fermivel

Földi felvillanások a FermivelA NASA gamma-tartományban érzékeny űrtávcsövével a földi légkör villámtevékenysége során létrejövő rövid gamma-kitöréseket is eredményesen lehet vizsgálni.

Hamarosan hiány lesz földmegfigyelő műholdakból

Hamarosan hiány lesz földmegfigyelő műholdakból2020-ig akár a negyedére is csökkenhet az amerikai földmegfigyelő műholdas szenzorok száma – figyelmeztetnek szakemberek.

Jégolvadás az Északi-sarkvidéken

Jégolvadás az Északi-sarkvidékenAugusztus végére rekordot jelentő mértékben összehúzódott a sarkvidéki tengerek jégtakarója.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 333 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022