Időjárás és előrejelzése Cikkek: 201 - 220

Hová menjünk napozni?

Hová menjünk napozni?A ma már nem működő európai Envisat műhold adataiból kirajzolódik a Föld éves felhőborítottsági térképe.

Jason-1: élt 11 és fél évet

Jason-1: élt 11 és fél évetAz amerikai-francia óceánkutató műhold befejezte aktív pályafutását. A tengerfelszín magasságát utódja, a Jason-2 méri tovább.

Árvíz és talajnedvesség

Árvíz és talajnedvességMűholdas mérések szerint a vízzel telített talaj is szerepet játszott a mostani közép-európai nagy árvizek létrejöttében.

Márciusi telünk műholdas hőtérképen

Márciusi telünk műholdas hőtérképenAz északi félteke időjárását befolyásoló arktikus oszcilláció különleges értéke miatt volt március közepén nálunk is olyan hideg – az Északi-sarkvidéken pedig a szokásosnál melegebb.

Hideg Ázsiában, forróság Ausztráliában

Hideg Ázsiában, forróság AusztráliábanJanuár elejének anomáliái műholdas adatok alapján készített felszínhőmérséklet-térképeken.

Földi felvillanások a Fermivel

Földi felvillanások a FermivelA NASA gamma-tartományban érzékeny űrtávcsövével a földi légkör villámtevékenysége során létrejövő rövid gamma-kitöréseket is eredményesen lehet vizsgálni.

Hamarosan hiány lesz földmegfigyelő műholdakból

Hamarosan hiány lesz földmegfigyelő műholdakból2020-ig akár a negyedére is csökkenhet az amerikai földmegfigyelő műholdas szenzorok száma – figyelmeztetnek szakemberek.

Jégolvadás az Északi-sarkvidéken

Jégolvadás az Északi-sarkvidékenAugusztus végére rekordot jelentő mértékben összehúzódott a sarkvidéki tengerek jégtakarója.

Forró nyarunk térképen

Forró nyarunk térképenFöldfelszíni és műholdas mérések alapján elkészült 2012 júliusának globális hőmérsékleti térképe.

Megegyezés Kazahsztánnal

Megegyezés KazahsztánnalPont került a kazah-orosz vita végére: indulhatnak az elhalasztott bajkonuri Szojuz-startok előkészületei, poláris pályákra szánt műholdakkal.

Hűvös vidékre látogatunk

Hűvös vidékre látogatunkLegalább képben enyhítsük a kánikulát! Április eleji űrfelvétel a Bering-tenger fölött látható érdekes felhőzetről.

Újra működik a GOES-13

Újra működik a GOES-13Az amerikai geostacionárius meteorológiai műholdat sikerült helyrehozniuk az irányítóknak. Valószínűleg egy mikrometeorit becsapódása okozhatta a gondot.

Tartalékra kapcsolva

Tartalékra kapcsolvaA hurrikánszezon kezdete előtt alig néhány nappal meghibásodott az amerikai GOES-13 meteorológiai műhold. Amíg a javításán dolgoznak, munkába lép a GOES-14.

Szélsebességmérés az űrállomásról

Szélsebességmérés az űrállomásrólNemsokára indulhat az ISS-RapidScat berendezés, amely a 2009-ben hirtelen meghibásodott amerikai QuikSCAT műhold értékes méréseit pótolja majd.

Téli éjjel északon

Téli éjjel északonA sarkvidéki telek idejére sem kell már lemondani a műholdas távérzékeléssel készült felvételekről.

A Föld jege

A Föld jegeTegnap a Merkúr poláris jegével, ma a Föld sarkvidéki jégtakarójával kapcsolatos új űrkutatási eredményekről számolunk be.

Úton a MetOp-B

Úton a MetOp-BBajkonurból pályára állították a legújabb európai meteorológiai műholdat, amely ezúttal alacsony, poláris pályára került.

Hurrikán éjjel és nappal

Hurrikán éjjel és nappalA hurrikánná erősödött Isaac trópusi vihar a nappali és éjszakai műholdfelvételeken is ijesztő benyomást tesz.

MSG-3: új európai meteorológiai műhold indult

MSG-3: új európai meteorológiai műhold indultA geostacionárius pályán dolgozó Meteosat sorozat második generációjának harmadik tagja egy Ariane-5 rakétával startolt, egy távközlési műholddal osztva meg a helyet.

Felhőlyuk délen

Felhőlyuk délenAusztráliától délre egy anticiklon hatására 1000 km-es átmérőjű ovális, felhőmentes alakzatot jött létre június elején, ami feltűnő volt az Aqua műholddal készített űrfelvételen.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 348 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022