Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Időjárás és előrejelzése Cikkek: 201 - 220

A műholdzavarás káros mellékhatása

A műholdzavarás káros mellékhatásaA nem kívánatos műholdas adások sugárzásának ellehetetlenítése júniusban megakadályozta Teheránban egy pusztító porvihar előrejelzését.

Orosz meteorológiai hold és hat másik

Orosz meteorológiai hold és hat másikEgy Szojuz hordozórakéta kedden állította Föld körüli pályára az űreszközöket.

Egy öreg műhold vége

Egy öreg műhold végeA NOAA kénytelen volt feladni 2000-ben indított, a tervezettnél már így is egy évtizeddel tovább működő poláris meteorológiai holdját.

Villámok az űrállomásról

Villámok az űrállomásrólA Földön minden nap átlagosan 4,3 millió alkalommal villámlik valahol. Ezek közül naponta kb. ötvenet szeretnének „elcsípni” a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tavaly elhelyezett detektorral.

Por a Zöld-foki-szigetek fölött

Por a Zöld-foki-szigetek fölöttA novembertől márciusig a Szahara felől fújó keleti szelek évente több százmillió tonna port fújnak el Afrikából.

Csapadékfigyelő műhold indult

Csapadékfigyelő műhold indultAz Egyesült Államokban épült, Japánból állították pályára a víz földi körforgásának kutatására készült űreszközt.

Mi várható 2014-ben? (2. rész)

Mi várható 2014-ben? (2. rész)Leszállás egy üstökösmagon, két új szonda érkezése a Marshoz, új műholdak és űrszondák: ez (is) áll előttünk ebben az évben.

A Haiyan szele

A Haiyan szeleA Fülöp-szigeteken hatalmas pusztítást végzett, emberek ezreinek halálát okozó tájfun szélebességét nem volt könnyű megmérni.

Új kínai rakéta meglepetésstartja

Új kínai rakéta meglepetésstartjaA héten először kipróbált Kuajcsou (Kuaizhou) nevű rakéta első indításának előkészületei titokban folytak.

Hová menjünk napozni?

Hová menjünk napozni?A ma már nem működő európai Envisat műhold adataiból kirajzolódik a Föld éves felhőborítottsági térképe.

Sóért küldték, vizet is hoz

Sóért küldték, vizet is hozA NASA 2011 óta egy argentin műholdon repülő Aquarius berendezése nem csak a tengeri sótartalom, de a talajnedvesség globális felmérésére is használható.

CryoSat: nem csak jég!

CryoSat: nem csak jég!Az ESA „jeges” műholdjának méréseit a sarkvidéki jégtakaró mellett az óceánok vizsgálatára is használják.

Éhínség ellen műholddal

Éhínség ellen műholddalAvagy hogyan alkalmazzák egy elsősorban tudományos célra készült európai műhold méréseit gyakorlati feladatokra?

Új amerikai katonai meteorológiai hold

Új amerikai katonai meteorológiai holdA start Atlas-5 rakétával, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról történt. A műhold 15 évet várt raktárban...

Még globálisabb műholdas esőtérkép

Még globálisabb műholdas esőtérképMár tesztelik és kalibrálják a február végén indított amerikai-japán GPM-Core műhold fedélzeti műszereit.

Újdonság a műholdas légszennyezettség-mérésben

Újdonság a műholdas légszennyezettség-mérésbenFrancia és belga kutatók áttöréssel felérő eredményt publikáltak, ami a felszín közelében levő levegőszennyezettség mérését illeti infravörös műholdas érzékelőkkel.

A Golf-áramlat – színesben

A Golf-áramlat – színesbenOlyan, mint egy festmény, mégis műholdas adatokból készített kép: a tengerfelszín hőmérsékletét mutatja a Golf-áramlat egy rövid szakaszán.

„Füstölgő” sziget

„Füstölgő” szigetAz 1970-es és 80-as években a Kelet-szibériai-tenger egy kis szigete fölött néha rejtélyes felhőket láttak a műholdfelvételeken.

Ingrid és Manuel

Ingrid és ManuelA napokban Mexikó partjait keletről és nyugatról majdnem egyszerre érte el egy-egy trópusi vihar.

Hűvös vidékre látogatunk

Hűvös vidékre látogatunkLegalább képben enyhítsük a kánikulát! Április eleji űrfelvétel a Bering-tenger fölött látható érdekes felhőzetről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 366 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024